Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brněnský výtvarník Blažek bojuje o sgrafito

Michal Blažek drží v pravé ruce původní návrh sgrafita. V levé ruce má přepracovaný návrh postavy, který by měl zdobit fasádu Domu umění.
Michal Blažek drží v pravé ruce původní návrh sgrafita. V levé ruce má přepracovaný návrh postavy, který by měl zdobit fasádu Domu umění.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: op, brum - 
22. dubna 2009
14:00

Do boje o své dílo se pustil brněnský výtvarník Michal Blažek. Podle platné smlouvy je to on, kdo má vytvořit sgrafito na opravovaném Domě umění v centru Brna. Město však práci výtvarníka zastavilo.

Sgrafito se totiž nezamlouvá řediteli Domu umění. A Blažek proti tomu minulý týden svérázným způsobem protestoval, když vylezl na lešení a rýsoval na zeď podobu díla.

Na lešení proti němu před zraky novinářů zasahovali strážníci a k návratu na pevnou zem ho přiměl až náměstek primátora Daniel Rychnovský.

V úterý obhajoval Blažek svou postavu nahého muže před radními. „Vyslechli nás, dostali od nás podklady. A rozhodnou. Mám rok podepsanou smlouvu s firmou, která Dům umění opravuje. A chci ji dodržet,“ stojí si za svým Michal Blažek.

Michal Blažek drží v pravé ruce původní návrh sgrafita. V levé ruce má přepracovaný návrh postavy, který by měl zdobit fasádu Domu umění. Michal Blažek drží v pravé ruce původní návrh sgrafita. V levé ruce má přepracovaný návrh postavy, který by měl zdobit fasádu Domu umění. | Ondřej Požár

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi