Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Město svírá strach: Přežije porcelánka krizi?

Porcelánka v ohrožení
Porcelánka v ohrožení  (Autor: Foto Blesk - Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová, oj - 
14. dubna 2009
05:00

Porcelánka stojí a celé město kvůli tomu strádá. Závod je v odstávce a 500 zaměstnanců doma na podpoře. Jejich rodiny prožívají těžké chvíle. Hrníčky, talíře i celé jídelní soupravy vyráběli lidé v porcelánce v Klášterci nad Ohří přes 200 let.

V největším podniku koncernu Karlovarský porcelán nyní pracuje jen pár zaměstnanců. Udržují pece a dělají inventuru.

„Pracovala jsem tu 33 roků. V posledních letech jako mistrová. Když to tady zanikne, český porcelán už nikdo nevzkřísí,“ míní Miroslava Mrštíková. Ta teď počítá skladové zásoby pro nového nabyvatele a doufá, že výrobu v podniku brzy obnoví. Profese malířka porcelánu by jinak nejspíš zanikla.

Obor jako takový už není a průměrný věk současných malířek je kolem 45 let.

„Na to musí být vlohy. Zdokonalují se celá léta,“ potvrdil ředitel Zdeněk Zapský. Ten spolu s ostatními doufá, že v květnu se porcelánka znovu rozjede, jak slibuje nový majitel, společnost Hengis.

„Odstávka porcelánky je pro město zdrcující,“ postěžoval si starosta Jan Houška. Lidem se snaží pomoci, například odkladem koupě bytů a dalšími úlevami. „Pokud se podnik nerozjede, bude to tragédie pro mnoho rodin. Pracovali tam ve třech generacích. Taky město přijde o tradici. Selhal management, který nechal dluhy na energiích dojít daleko a neuměl prodat zboží. Už jste někdo viděl reklamu na český porcelán?“ má jasno o důvodech krachu Houška.

Zachrání továrnu nový majitel?

* lidé v porcelánce dostali k 31. březnu 2009 výpověď

* už za leden a únor nedostali výplaty, protože firma Karlovarský porcelán je v platební neschopnosti a od 10. prosince 2008 je v konkurzu

* konkurz přivodila neschopnost vlastníků splácet dluhy, ty jsou zhruba 416 milionů korun

* porcelánku odkoupila plzeňská firma Hengis, která slibuje obnovit výrobu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi