Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při bojích u Avdijivky zemřel Čech: Na Ukrajině bojoval od začátku ruské invaze

Aktualizováno -
15. února 2024
12:36
Autor: rc, ČTK - 
15. února 2024
12:26

V bojích u ukrajinského města Avdijivka v Doněcké oblasti zemřel Čech! Úmrtí českého občana na Ukrajině potvrdilo Blesku ministerstvo zahraničních věcí. Jeho spolubojovníci vypověděli, že vojákovy pozice během nelítostných bojů zasáhl minometný obstřel.

Zprávy o úmrtí českého dobrovolníka v bojích u Avdijivky se objevily na sociální síti Twitter. „V nelítostném boji pod Avdijivkou jsme ztratili jednoho z našich, českého dobrovolníka, který se od prvního dne ruské invaze neváhal postavit na obranu svobody a demokracie. Jeho spolubojovníci viděli, jak jeho pozice zasáhl minometný obstřel,“ stojí na na twitterovém účtu uživatele Vozím drony na Ukrajinu s tím, že doposud o něm jeho spolubojovníci nemají zprávy a na jeho pozicích jsou Rusové.

Blesku zprávu o úmrtí Čecha na Ukrajině potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí. „Mohu potvrdit jedno úmrtí českého občana o víkendu u Avdijivky,“ uvedl mluvčí Daniel Drake. „Byl to jeden z těch odvážných mladíků, pravý český hrdina, co neváhal nechat za sebou všechno, co měl, vzít zbraň do rukou a vyrazit čelit nepřátelským silám na východě Ukrajiny,“ stojí dále v příspěvku na sociální síti. 

Hrozivá situace v Avdijivce

Do bojů o východoukrajinskou Avdijivku vyslala ukrajinská armáda další brigádu jako posilu, uvedla ve čtvrtek ukrajinská média s odvoláním na sdělení samotné jednotky. Do bitvy o město, které leží nedaleko Doněcka, okupovaného už od jara 2014, posílají čerstvé síly i Rusové. Ukrajinská armáda nyní musí využívat k zásobování sil ve městě záložní trasu a jednotky ve městě se místy stahují do výhodnějších pozic, připustil armádní mluvčí podle médií.

„Situace na místě v okamžiku přemístění brigády byla mimořádně kritická,“ uvedla na sociální síti 3. samostatná útočná brigáda, jejíž prapory podnikly útok na čtvrti města dobyté mezitím ruskými vojáky. Brigáda podle tohoto vyjádření na svém úseku bojuje proti sedmi nepřátelským jednotkám stejné velikosti. Ukrajinští vojáci musí bojovat proti novým a novým ruským jednotkám, které útočí ze všech směrů, uvedl velitel brigády Andrij Bileckyj.

„Situace v Avdijivce zůstává hrozivá a nestabilní. Nepřítel pokračuje v rotaci sil a vrhá do města nové síly a prostředky,“ dodala brigáda v příspěvku nazvaném „avdijivské peklo“.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Video  Takto vypadá vnitřek sanitky poté, co medici převáží zraněného.  - Gabriel Kuchta (Deník N)
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa