Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expert o ruských letounech: Tak trochu relikvie. Mají hlídat na Černém moři

Autor: DVL, swp - 
16. října 2023
05:00

Ruské síly používají sovětská obojživelná letadla z éry studené války k tomu, aby zachytily útoky ukrajinských námořních dronů v Černém moři, uvedl server Newsweek s odkazem na britské ministerstvo obrany. Nicméně podle experta nebude jejich úkol vůbec jednoduchý. „Je to tak trochu relikvie,“ komentoval strategický analytik Frederik Mertens o letounu Be-12. 

Ruská obojživelná letadla Be-12 mají pravděpodobně hledat bezposádkové USV (Uncrewed Surface Vessel), které jsou známé i jako námořní drony. Be-12 létají z ruských vojenských základen na Krymském poloostrově, informovala britská vláda. 

Ruské jednotky námořního letectva používají letouny Be-12 k provádění námořních leteckých hlídek nad regionem, dodalo britské ministerstvo obrany ve zpravodajské aktualizaci zveřejněné na sociálních sítích.

„Je to tak trochu relikvie,“ řekl strategický analytik Frederik Mertens z Haagského centra pro bezpečnostní studia. Spolehlivá obojživelná letadla jako Be-12 mohou být užitečná pro záchranné mise, „ale pokud se Rusko bude omezovat k tomu, aby je používalo jako námořní hlídková letadla, která pátrají po USV, ukazuje se, jak moc je ruské námořní letectvo nepřipraveno.“

Letadlo ze studené války

Toto letadlo s turbovrtulovým motorem je známo také jako Čejka nebo Racek. Bylo navrženo na začátku studené války k protiponorkovým bojům či k námořním průzkumům. Podle příspěvků, které kolují sociálními sítěmi, je Rusko stále používá na Krymu. 

Na začátku roku 2023 ruské námořní letectvo mělo šest obojživelných letounů Be-12PS, uvedl Medzinárodní institut pro strategické studie. Podle všeho jim ale chybí moderní radarové nebo zobrazovací infračervené systémy, které by letoun potřeboval, aby byl schopen spolehlivě detekovat nepolapitelné cíle, jako jsou ukrajinské námořní drony, řekl Mertens.

„Kromě nějakých šťastných výjimečných zásahů by letouny Černomořské flotily neměly mít velký dopad na ruské pokusy o zastavení útoků ukrajinských USV,“ uvedl dále expert. 

Ukrajinská flotila dronů „slouží k provádění speciálních operací a určitě má svou roli při osvobozování dočasně okupované pobřežní oblasti Černého moře,“ řekl ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov na začátku srpna.

Mezitím „můžeme očekávat, že tyto letecké operace v Černém moři a na Krymu budou pokračovat a že ruské povrchové lodě budou kvůli ukrajinským operacím nuceny se stáhnout,“ předpovídá Mertens. „Rusko i Ukrajina se snaží posílit svou kontrolu nad námořní infrastrukturou,“ dodal expert. 

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa