Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruská škola sexuální špionáže: Proslavila ji agentka Anna i zástupy svůdných hezounů!

Autor: rc, swp - 
9. dubna 2023
05:00

Za studené války Sovětský svaz dělal vše proto, aby získal cenné informace, díky nimž by dokázal podkopat stabilitu Spojených států a jeho spojenců. Právě kvůli tomu vznikaly speciální „školy špionů“. V těchto institucích se vzdělávaly ve svádění a mámení informací z vlivných mužů krásné herečky, prostitutky i sekretářky. Na sexappeal ruských špionek doplatilo mnoho z nich a výjimkou nebyli ani českoslovenští agenti! Vladimir Putin na krásu tzv. vlaštovek stále sází. Dokazuje to i skandál, při němž byla odhalena rudovlasá ruská agentka Anna Chapmanová.

Jedním z hlavních cílů KGB během studené války bylo získání kompromitujících materiálů na zpravodajské pracovníky či diplomaty a donutit je k odhalení důležitých informací, které by dopomohly k destabilizaci a narušení zájmů Spojených států a jeho spojenců. Jedním z prostředků k získávání cenných informací podle informací Daily Mail byly tzv. „vlaštovky“ a „havrani“. Vlaštovky představovaly krásné a mladé ženy. Havrani zas byli charismatičtí a sebevědomí muži.

Vlaštovky a havrani

Mezi vlaštovky se rekrutovaly především herečky, zpěvačky, sekretářky či prostitutky, jež dokázaly zajmout vlivné muže, kteří se stali cílem KGB. Vlaštovkou se tak mohla stát osamělá sekretářka, která měla přístup k důležitým dokumentům, a havranem naopak agent, který nebyl spokojený se svou mzdou. 

Školy špionů

Dokonce vznikaly „školy špionů“. Jedna z nich se nacházela v Kazani, východně od Moskvy. Krásné ženy tam trénovaly, jak vymámit ze svých cílů citlivé informace. Další podobná „akademie“ byla ve východním Německu, kde se trénovali ke špionáži a manipulaci tzv. Romeové. Typickým Romeům bylo kolem třiceti let, byli vzdělaní, sebevědomí a spolehliví. 

Pobláznění diplomaté

Na lep krásným špionům skočilo mnoho prominentů. Na americké ambasádě v západoněmeckém Bonnu pracovala sekretářka, která předávala 22 let informace svému „Romeovi“. Havranem byl i pohledný zpěvák Konstantin Lapshin, který vystupoval v operetě v Moskvě. Dokázal svést Annabelle Bucarovou, která pracovala pro amerického velvyslance Waltera Bedella Smitha.

V roce 1968 byl ze své mise v Moskvě stažen britský velvyslanec Geoffrey Harrison. Absolvent Cambridge se zbláznil do své pokojské. Ta ho ale později vydírala a chtěla, aby jí předal informace o československých disidentech. Zatímco Harrisonova vlaštovka ve vydírání úspěšná nebyla, vymámit informace z ženatého britského diplomata dokázala jiná ruská „Mata Hari“. Na diplomata s krycím jménem Karev nasadila taktiku předstírání těhotenství a on jí odhalil jména agentů MI6, kteří pracovali v utajení.

Líheň špionů

V londýnském klubu Eve na Regent Street se scházeli diplomaté, agenti i politici. Majitelkou klubu byla Helen O´Brienová. Jednalo se o velmi zajímavou ženu s ještě zajímavější historii. Její rodné jméno bylo Elena Constantinescu. Pocházela z aristokratické rumunské rodiny a do Británie utekla na konci druhé světové války. Mluvila plynně několika jazyka a byla informátorkou MI5. Spolupracovala hlavně s agentem kontrarozvědky MI5 Charlesem Elwellem.

Právě jemu napráskala jméno Josefa Piskuly (43), jehož často doprovázel člen československé kontrarozvědky Josef Frolík (37). Frolík, který pracoval v utajení jako obchodní atašé, měl za úkol špehovat poslance Ernesta Fernyhougha. Frolík byl v klubu Eve stálým hostem. Dokonce prý měl „měsíční kvóty“, s kolika dámami má spát, aby získal informace.

Putinova Anna

Vladimir Putin poté, co nastoupil k moci, dosadil na vlivná místa agenty KGB a o získávání tajných informací se mu nadále starají krásné „vlaštovky“. Tou byla i rudovláska Anna Chapmanová, která dlouhá léta působila ve Spojených státech. Ruska se vydávala za Američanku, zároveň ale pracovala pro Službu vnější rozvědky. Rudovláska, která měla dokonalé tělesné proporce 90-60-90, se dokonce objevila na titulce magazínu Maxim a byla zařazena do žebříčku 100 nejvíce sexy žen Ruska.

Není tedy divu, že se málem vetřela až do blízkosti tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Podle informací britského deníku Daily Mail se pokoušela zaplést s jedním z členů jeho týmu. Anna se dokázala skvěle krýt. Pracovala jako makléřka a zprostředkovávala v USA prodej nemovitostí bohatým Rusům. Několik let si tak žila spokojeně v New Yorku, aniž by přitáhla pozornost úřadů. Nakonec si v roce 2010 na ni ale došlápla FBI a byla deportována do Ruska. Nyní působí jako influencerka a televizní moderátorka.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa