Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Invaze v srpnu 1968 byla chyba, tvrdí Putin. Odborníci: Je to „carův“ vzkaz Západu

Autor: Rostislav Fridrich - 
13. září 2023
05:00

Sovětské tanky v Praze v srpnu 1968 i v Budapešti v říjnu 1956 byly podle Vladimira Putina (70) chybou. Ruský „car“ svými slovy ale podle expertů nechtěl narovnávat vztahy s Českem, ale vyslat vzkaz Západu.

Na ekonomickém fóru ve Vladivostoku se Putin nechal slyšet, že Rusko v minulosti poskytovalo pomoc jiným zemím, ale samo nebylo nikdy kolonizátorem. Na připomínku moderátora, že ale Česko, Maďarsko nebo pobaltské státy ale viní Moskvu z kolonizování, vládce Kremlu odpověděl, že šlo o chybu.

„Dávno jsme uznali, že tato část politiky Sovětského svazu byla chybná a vedla pouze k napětí ve vztazích,“ odpověděl podle agentury TASS Putin. „V oblasti zahraniční politiky nelze dělat nic, co je v jasném rozporu se zájmy jiných národů. Ale právě na tyto hrábě šlapou přední země Západu a především Spojené státy americké,“ pokračoval „car“. Jím rozpoutanou válku proti Ukrajině ale v této souvislosti nezmínil.

Obrátil chybu

Podle exministra zahraničí Tomáše Petříčka (41, SOCDEM) je třeba vnímat vystoupení v celém kontextu. „Rusko se tváří, že podporuje politiku nevměšování se do záležitostí cizích států, ale to také značí, že Putin považuje Ukrajinu za součást Ruska. Je to vlastně vzkaz, že by se do toho Západ neměl vměšovat,“ řekl Blesku Petříček.

Podobně to vidí i politický geograf Michael Romancov. „Tuto sovětskou chybu okamžitě obrátil proti Západu, primárně proti Spojeným státům. Putinova teze je, že Rusové, Ukrajinci a Bělorusové jsou jeden národ,“ míní.

Stále na seznamu

Podle Romancova i Petříča nepředstavují Putinova slova nějakou snahu vůči Česku o roztátí zamrzlých vztahů. „Myslím si, že Česko i nadále má své pevné místo v ruském seznamu nepřátelských zemí,“ uvedl Romancov. To potvrzuje i Petříček, který si nedovede představit, že by se současné vztahy mohly oživovat v době, kdy probíhá válka na Ukrajině.

Už to tu bylo

K sovětské invazi do Československa se Putin vyjádřil i dříve. Například v roce 2006 při návštěvě Česka. „Musím vám říci naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je,“ odpověděl tehdy na novinářský dotaz. Podle Romancova tak současná Putinova slova nejsou nic nového. „Je to jenom zopakování pozice, kterou zastával před 15 lety,“ dodal.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa