Lucinka z Věchnova na Žďársku je první pacientkou v ČR a teprve třetí v Evropě, která převratnou operaci vyvinutou před dvěma lety v USA prodělala.

„Končetinu jsme Lucince, trpící vrozenou vadou, prodloužili o potřebných pět centimetrů. Výhodou dvě hodiny trvajícího zákroku je nepopsatelně nižší bolestivost pro dítě,“ řekl operatér Karel Urbášek.

Operace pomocí vnitřního hřebu a magnetu stojí zhruba 300 000 korun, stejně jako dosud používané operace za použití zevního fixátoru. Plně ji budou hradit pojišťovny.

Prodlužovala si ji sama

Lucinka si po operaci doma prodlužovala nožičku už úplně sama. Přikládala si ráno, v poledne a večer, vždy na pět minut přístroj s magnetem ke kosti. Jeden centimetr zabral dva týdny. Na displeji bylo vidět, o kolik milimetrů se kost prodlužuje.

„Maličko to vrnělo a brnělo, vůbec to nebolelo,“ svěřila se holčička. „Už se těším, že si poprvé zalyžuju,“ mrkla šibalsky.

Revoluce v dětské medicíně

Podle lékařů jde o naprostou revoluci v prodlužování kostí u dětí. Brněnští specialisté mají diář operací zaplněný do konce roku. Nejbližší dětské pacienty přijmou v Brně na jaře. Na pomyslné čekací listině jsou desítky malých pacientů.

Video
Video se připravuje ...

Ve FN Brno vůbec poprvé v ČR prodloužili nohu Lucince (9) za použití magnetů a titanového hřebu, který umístili přímo na povrch stehenní kosti Jiří Nováček

Bolestivé a náročné

Až dosud se dětem prodlužovaly končetiny pomocí strojků, které lékaři kvůli tenkým dětským kostem vyváděli mimo tělo dítěte. Tento typ operace, vyvinutý v SSSR, se prováděl všude ve světě posledních 50 let.

Pro děti ale byly a jsou mimořádně bolestivé. Hrozí při nich četné komplikace a děti jsou vyřazeny na dlouho z běžného života. Fixátory mívají i rok a jsou odkázány na vozíky.

Fotogalerie
21 fotografií