„Objevili jsme v osmi měsících u Verči z ničeho nic maličkou bulku na ramínku. Ta ale stále rostla. Potíž byla, že si ji kvůli nutnému uspání tak malé holčičky nikde netroufli operovat. Až v Brně,“ svěřila se maminka Anežka Tillová.

Verunka nemohla hýbat rukou

Aby se sedmihodinová náročná operace - v té chvíli již obrovské malformace (boule) - podařila, spojili síly brněnští doktoři z chirurgie, kožního, onkologie a anesteziologie. Nejen to! Přizvali i inženýry z Ústavu mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky brněnského Vysokého učení technického!

Video
Video se připravuje ...

Operatérka Olga Košková z Dětské nemocnice v Brně popisuje operaci malformace na ruce Verunky (4). Jiří Nováček

Společně se jim podařilo z ramínka děvčátka odoperovat obrovskou cévní výduť. Vrozená vada nejen tělíčko dívenky znetvořovala, ale neumožňovala už Verunce vůbec hýbat rukou.

Nechala si udělat model

„Poprosila jsem, aby nám kolegové ve VUT vyrobili trojrozměrný model malformace. Mohla jsem se proto dopředu velmi dobře připravit na možná úskalí zákroku,“ svěřila se operatérka Olga Košková, která mistrovský zákrok se svým týmem bravurně provedla.

Rok po operaci je hybnost původně postižení levé paže neposedné a hravé dívenky úplně v pořádku. Verunka má teď na ramínku místo obří boule jen malou, takřka neviditelnou jizvičku a její ruka se může hýbat v celém rozsahu. Úplně se uzdravila!

Co je malformace?

Cévní malformace jsou přítomny již při narození a v průběhu růstu dítěte se mohou zvětšovat a působit stále větší funkční i estetické obtíže. Dorůstají do velkých rozměrů a znetvořují tělíčka malých pacientů.

Lékaři znají dosud více než 40 genů, které za vznik a růst cévních anomálií zodpovídají a 10 genů, které mohou za jejich patologický vývoj. Malformace mohou člověka nejen znetvořit, ale také může končit smrtí. Tento zlý osud však brněnští doktoři dokázali zvrátit!

Fotogalerie
14 fotografií