Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Druhá válečná zima se blíží. Ukrajina adaptuje taktiku, ovšem Rusko se učí

Autor: CNN, mav, swp - 
3. října 2023
05:00

Ukrajinu brzy čeká další válečná zima. Zřejmě bude vypadat dost odlišně od té minulé. Odvážné kampaně, které před rokem přinesly významné úspěchy v Charkovské a Chersonské oblasti, se zdají být vzdálenou vzpomínkou, píše v analýze web CNN. Taktika se musí obměnit.

Ukrajinská armáda nyní vede intenzivní opotřebovávací válku proti houževnatým a početnějším ruským silám na frontě dlouhé téměř 1 000 kilometrů. Stále jí zoufale chybí letecká síla a ofenzivní akce bude narušovat zhoršující se počasí.

Rusové pravděpodobně zahájí další kampaň snažící se ochromit energetickou infrastrukturu Ukrajiny a uvrhnout její obyvatele do temné zimy. Na bojišti se Rusové přizpůsobili. Obranný rozpočet na příští rok bude o 70 % vyšší než letos; počítají, že konflikt bude na dlouho.

Letošní protiofenziva Ukrajinců nepostupuje tak rychle, jak mnozí doufali. Jak tvrdí Franz-Stefan Gady a Michael Kofman v časopise The Economist, „schopnost ukrajinských vojáků rychle zvládnout západní techniku vedla k nemístnému optimismu, že vytvořit soudržné bojové jednotky lze ze dne na den“.

Místo tanků nenápadná komanda

Nyní se Ukrajinci vrátili ke stylu vedení války, který znají nejlépe: Pomocí malých pohyblivých skupin pěchoty testují zakopanou ruskou obranu. Větší koncentrace sil i bojovou techniku snadno zpozorují ruské bezpilotní letouny, jež pak navedou masivní dělostřeleckou palbu.

„Ani nepřítel, ani my většinou nenasazujeme roty, prapory nebo brigády, ale útočné oddíly. Skupiny o 10 až 15 mužích,“ osvětlil v rozhovoru pro CNN brigádní generál Oleksandr Tarnavskij, velitel operačně-strategického uskupení Tavrija.

Ukrajina není připravena riskovat ztráty, které by ambiciózní mechanizovaná ofenziva přinesla. „Hlavní dovedností každého velitele na jakékoli úrovni je zachování personálu,“ dodal Tarnavskij.

Tato taktika rovněž lépe odolá blátu a mlze zimních měsíců. „Počasí může být při postupu vážnou překážkou. Ale vzhledem k tomu, jak postupujeme vpřed - většinou bez použití vozidel - si nemyslím, že to bude mít na tuto fázi protiofenzivy velký vliv,“ dodal Tarnavskij.

Střely s delším dosahem

Tento styl vedení války je na jednom konci spektra. Ukrajinci však také využívají západní dodávky dělostřelectva delšího dosahu. A Kyjev dramaticky zvýšil útoky raketami dlouhého doletu a drony na ruské vojenské uzly: velitelství, zásoby paliva a munice, dopravní uzly. Soustavně je terčem Krym - cílem je přerušit ruské zásobovací linie a oslabit Černomořskou flotilu.

Takové útoky budou pravděpodobně pokračovat a stupňovat se s tím, jak zimní počasí ještě více ztíží postup terénem. Výrazné operace, jako byly ty zářijové proti loděnici v Sevastopolu a velitelství Černomořské flotily, jsou jednak morálním povzbuzením, jednak připomínají ukrajinským spojencům, že Ukrajina je stále na nohou.

Očekávané nasazení německých raket dlouhého doletu Taurus a amerického taktického raketového systému (ATACMS) ještě posílí důraz na ničení ruské infrastruktury (ovšem ne mimo ukrajinské území – jak je podmínkou západních dodávek zbraní).

„Schopnost dopravit 230kilogramovou hlavici s neuvěřitelnou silou na velkou vzdálenost by znamenala velké problémy pro kritické ruské logistické uzly a související infrastrukturu, jako jsou mosty, stejně jako opevněná velitelství daleko za frontovou linií,“ poznamenává internetová vojenská publikace WarZone. Zatím Ukrajinci používají spíše drony, v porovnání s nimi jsou rakety v takovémto kontextu daleko ničivější. „V zásadě by pár střel ATACMS mohlo být vypáleno na ruské letecké základny na Krymu i dalších okupovaných oblastech Ukrajiny a zničit všechna letadla sedící na ploše. Žádná tato letadla nejsou v opevněných hangárech nebo pod jakýmkoli krytím. Ztráta letecké síly v důsledku jediného náletu by mohla být bezprecedentní,“ dodává WarZone.

V posledních několika měsících se ukrajinské síly soustředily na oslabování ruské protivzdušné obrany, čímž nutí nepřítele k bolestivým rozhodnutím, co bránit. Více obranných prostředků bylo nasazeno v Moskvě a okolí, tváří v tvář vytrvalé a pro Moskvany nepříjemné (byť ne příliš ničivé) kampani dronových útoků.

Okupanti dokážou reagovat a rychle se přizpůsobovat novým taktikám obránců, zdůraznil generál Tarnavskij na CNN. Přesto některé z nejlepších ruských jednotek utrpěly ztráty v důsledku přísunu západních zbraní na Ukrajinu, zejména projektilů s dlouhým doletem a kazetové munice z USA.

Ruskou morálku je těžké odhadnout. Ukrajinští představitelé tvrdí, že mnoho ruských válečných zajatců má jen malé povědomí o tom, proč bojovali, a disciplína je často špatná. Existují o tom neoficiální důkazy z jiných zdrojů, ale ne v takové míře, aby to poškodilo ruskou vojenskou mašinérii.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Často (a mylně) se tvrdí, že Rusům docházejí rakety a další munice. Je pravda, že ukrajinští důstojníci z některých míst hlásí pokles dělostřelecké palby. Ovšem v nadcházející zimě pravděpodobně dojde k obnovení raketových a dronových útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, protože začíná topná sezóna.

„Střádají si na to rakety,“ řekl tento měsíc CNN generální ředitel ukrajinského dodavatele energie DTEK Maksym Timčenko. V loňském roce ruské raketové údery poškodily nebo zničily přibližně dvě třetiny ukrajinských energetických zařízení - přesto se Rusům nepodařilo zlomit odhodlání civilistů. Série úderů tento měsíc naznačuje, že se blíží další taková kampaň.

Letos by však elektrárny, transformátory, teplárny a další zařízení neměla být tak zranitelná. „V loňském roce nebyl Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T ani mnoho dalších systémů,“ řekl koncem září premiér Denys Šmyhal. „Náš systém protivzdušné obrany je stále komplexnější a zkušenější a do zimy bude ještě silnější.“ Zvýšila se i produkce energie. Nyní je v provozu sedm jaderných reaktorů a další dva mají být spuštěny. Z EU lze dovážet více elektřiny než dříve a zvýšila se i domácí produkce zemního plynu. Ukrajinská rozvodná síť je odolnější než před rokem, byť i tak se očekávají nějaké ty výpadky.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, americký ministr zahraničí Antony Blinken a další hovořili o „stabilním postupu“ Ukrajiny na bojišti, ale mezi mnoha západními analytiky a představiteli panuje pocit, že se blíží patová situace. Stále častěji se hovoří o tom, že se konflikt protáhne až do roku 2025. Historie ukazuje, že války mají tendenci po své úvodní fázi zkostnatět. To se stalo po vypuknutí tzv. separatistického konfliktu na Donbase v roce 2014.

„Ukrajina si nemůže dovolit luxus provádět manévry (rychlé útočné akce),“ píše major americké armády Robert Rose v časopise War on the Rocks. „Musí pokračovat v neokázalém opotřebovávání a my musíme být připraveni ji podporovat, dokud ruské nájezdníky nevyčerpá.“

Přibudou F-16 i rakety

Jaro roku 2024 se rýsuje jako potenciálně důležitá fáze konfliktu. Obě strany využijí zimu k přeorganizování. Poté budou nasazeny první ukrajinské stíhačky F-16 a možná i další střely ATACMS a další rakety delšího doletu; zároveň se navyšují výrobní kapacity zbrojovek na Ukrajině.

Budoucnost tohoto konfliktu bude v příštím roce určovat mnoho proměnných. Avšak nejprve musejí obě strany vydržet bláto, mráz a mlhu zimních měsíců.

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa