Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Při ostřelování na Ukrajině zemřel zpravodaj (†33) agentury RIA Novosti, říkají Rusové

Aktualizováno -
22. července 2023
20:55
Autor: ČTK, Mii, swp - 
22. července 2023
14:20

 Jeden ruský novinář zahynul a další tři utrpěli zranění při ostřelování v oblasti bojů na jihu Ukrajiny, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Agentura RIA Novosti s odvoláním na místní ruské úřady uvedla, že o život přišel její zpravodaj. Na východě Ukrajiny byl dnes při ruském ostřelování zraněn kameraman stanice Deutsche Welle (DW), informovala tato německá stanice, podle níž zranění jejímu spolupracovníkovi způsobila ruská kazetová munice.

Také ruské ministerstvo tvrdí, že ukrajinské síly použily k ostřelování skupiny ruských novinářů ve vsi Pjatychatky v ukrajinské Záporožské oblasti kazetovou munici. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Kromě třiatřicetiletého zpravodaje RIA Novosti Rostislava Žuravljova, který podlehl zraněním při převozu do nemocnice, byl při ostřelování zraněn fotoreportér téže agentury a novinář a kameraman televize Izvestija, uvádějí list Kommersant a agentura TASS.

O ves Pjatychatky bojují ruské a ukrajinské jednotky, podle zpráv z posledních dnů přechází střídavě z rukou jedné strany do rukou druhé.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila zabití ruského novináře za „ohavný zločin“, který podle ní nebyl náhodný: skupina ruských novinářů totiž připravovala reportáž o tom, že ukrajinská armáda ostřeluje obce kazetovou municí, „zakázanou v mnoha zemích světa“. Moskva si však podle mluvčí nedělá žádné iluze a domnívá se, že mezinárodní organizace „stejně jako dříve v podobných případech“ nad tím zavřou oči, což z nich podle Zacharovové dělá spolupachatele „kyjevského režimu“.

Stanice Deutsche Welle uvedla, že její kameraman Jevhen Šylko byl dnes zraněn ruskou kazetovou municí při ostřelování města Družkivka na východě Ukrajiny, vzdáleného 23 kilometrů od fronty. Zraněný je v nemocnici, jeho stav označili lékaři za stabilní. Tým DW se dostal podle prohlášení pod palbu při natáčení výcviku ukrajinských vojáků, z nichž jeden během útoku přišel o život a několik dalších utrpělo vážná zranění.

Podle mezinárodních organizací, včetně OSN, existují důvěryhodné důkazy o tom, že ruská vojska kazetovou munici používají od prvního dne agrese proti Ukrajině. Zakrátko tuto munici použili podle západních médií i Ukrajinci. Ti nově používají i kazetovou munici dodanou ze Spojených států.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Na 120 zemí světa včetně Česka se přidalo k úmluvě, ve které se zavazují nepoužívat, nevyrábět ani dál neprodávat kazetovou munici. Rusko, Ukrajina ani USA úmluvu nepodepsaly, a tak zákazem nejsou vázány. Spojené státy nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v dělostřeleckých granátech ráže 155 milimetrů, které poskytly Ukrajině, je menší než 2,5 procenta.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) se v polovině května obrátila na Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti se zabitím novináře francouzské tiskové agentury AFP Armana Soldina (32) při ruském ostřelování Bachmutu na východě Ukrajiny. Šlo o osmé trestní oznámení, které organizace u soudu v Haagu podala od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru, uvedla agentura AFP.

Trestní oznámení podané rovněž u ukrajinské generální prokuratury se týká i obecně novinářů, kteří se stávají terčem útoků. Je v ní například zmíněn i ukrajinský novinář Bohdan Bitik, který zahynul na konci dubna, kdy se stal pravděpodobně terčem ruských odstřelovačů ve městě Cherson. Oznámení odsuzuje rovněž „mizení novinářů, jako například Dmytra Chyljuka“. Novinář a spolupracovník ukrajinské agentury Unian byl podle Reportérů bez hranic „minulý rok unesen ruskými silami a od té doby je zadržován v Rusku, ačkoli to Moskva neustále popírá“.

Video  Vojáka zaživa pohřbilo ruské ostřelování. Pohotově ho vytáhli.  - Twitter
Video se připravuje ...

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa