Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Příslib úkrytu a dohoda o nevydání do Haagu: Co slíbil Si Ťin-pching Putinovi?

Autor: DVL, swp - 
29. března 2023
10:59

Ukrajina věří, že ruský prezident Vladimir Putin vyjednával se svým čínským protějskem Si Ťin-pchingem minulý týden v Moskvě o záruce své bezpečnosti v případě, že přijde o moc. Součástí vyjednávání měl údajně být i příslib úkrytu v Číně a dohoda o nevydání Putina, píše britský deník Daily Mail.

Podle Ukrajiny vyjednal Putin se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingemzáruky za svou bezpečnost v případě, že by přišel o moc.

Existuje podezření, že pokud by byl sesazen, ruský vůdce by se ukryl v Číně s uzavřenou dohodou o nevydávání, což znamená, že by ho Čína neposlala do zahraničí, aby čelil soudu kvůli obviněním z válečných zločinů spáchaných během jeho invaze.

Si Ťin-pching navštívil Moskvu minulý týden a státníci se dohodli na užší spolupráci mezi oběma zeměmi.

Úplné podrobnosti o jejich rozhovorech nebyly zveřejněny, ale Čína nabídla Putinovi svou podporu, když se západní národy - jako USA, Velká Británie, Německo a další spojenci NATO - sjednotily a podpořily Ukrajinu. 

Někteří analytici interpretovali setkání jako demonstraci toho, že Si Ťin-pching má v tomto vztahu větší moc, přičemž Peking pomohl vymanit Rusko ze západních sankcí, které byly uvaleny na moskevskou ekonomiku po invazi na Ukrajině.

Putinova bezpečnost v ohrožení

Nyní se podle ministerského poradce na Ukrajině věří, že jedním z témat rozhovorů během summitu bylo, že je Putinova bezpečnost v ohrožení.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, na twitteru uvedl, že je pravděpodobné, že to bylo jedno z „hlavních témat vyjednávání“ mezi Putinem a Si Ťin-pchingem během jejich setkání v minulém týdnu.

Pokud by byl Putin sesazen, řekl Geraščenko, dohoda povede k útěku ruského vůdce do Číny s uzavřenou dohodou o nevydávání.

Tato informace přichází v době, co byl Putin začátkem tohoto měsíce Mezinárodním trestním soudem obviněn z nezákonného deportování ukrajinských dětí do Ruska. 

Navzdory tomu, že veřejný nesouhlas je v Rusku vzácný kvůli přísným zákonům proti svobodě slova, objevují se zprávy o nespokojenosti s Putinovým vedením.

Velkolepé vojenské neúspěchy Ruska na Ukrajině vedly k nespokojenosti opozice – zejména mezi proválečnými skupinami v zemi.

Zatímco jejich hněv směřuje spíše k selhávajícím ruským generálům, jiní vojenští vůdci – jako vůdce nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a čečenský diktátor Ramzan Kadyrov – dávali o své nespokojenosti s průběhem války hlasitě vědět.

Pokud přijdou další neúspěchy a nespokojenost mezi ruskými elitami dosáhne bodu varu, mohou se lidé okolo Kremlu vzbouřit. To by mohlo vést k odstranění Putina z pozice nejvyšší autority. Koordinované spiknutí by pravděpodobně vzešlo z oficiální ruské mocenské struktury.

Putin by se pokusil utéct

Pokud by byl Putin sesazen a byl by schopný utéct, pravděpodobně by se pokusil uprchnout do bezpečí do zahraničí, aby se vyhnul trestu doma.

Taková dohoda se Si Ťin-pchingem by pro Putina udělala z Číny ideální destinaci.

Z Geraščenkova tweetu nebylo jasné, co Si Ťin-pching z takového obchodu přinese, a nespekuloval ani o tom, co Putin Si Ťin-pchingovi nabídl na oplátku. 

Pokud by Putin ztratil moc, byl by pravděpodobně pro Peking považován za neužitečného a za hledaného muže.

Mezinárodní trestní soud vydal začátkem tohoto měsíce zatykač, v němž obvinil Putina z válečného zločinu nezákonné deportace stovek dětí z Ukrajiny. Soud uvedl, že existují rozumné důvody se domnívat, že Putin nese individuální trestní odpovědnost.

Ruští představitelé varovali, že jakýkoli pokus zatknout Putina by se rovnal vyhlášení války největší světové jaderné mocnosti.

Velké mocnosti jako Rusko, Spojené státy a Čína nejsou členy Mezinárodního trestního soudu, ačkoli 123 zemí jsou stranami Římského statutu, který zřídil Mezinárodní trestní tribunál, včetně Velké Británie, Francie, Německa a některých bývalých sovětských republik, jako je Tádžikistán.

Po vydání zatykače jeden expert navrhl, že obvinění by mohlo urychlit Putinovu ztrátu moci.

Právník Sir Geoffrey Nice, který byl hlavním žalobcem v procesu s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševićem, řekl, že je „extrémně důležité“, že Mezinárodní trestní soud vydal na Putina zatykač.

Naznačil, že „označení Putina a zacházení s ním jako se zločincem“ by mohlo inspirovat ke změně režimu. „Prosakuje dost informací, které naznačují, že jsou někteří nespokojeni s jeho vedením,“ řekl Sir Geoffrey v pátek pro Sky News. 

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa