Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se chystají na bitvu o ukradený Krym. Budují opevnění, hrabou zákopy

Autor: tsv - 
26. března 2023
11:50

Okupanti se na Krymu anektovaném Ruskou federací v roce 2014 připravují na ukrajinskou ofenzivu, staví zákopy, posilují obranné linie a přistavují více a více vojenské techniky. Dle západních úřadů a samotného ukrajinského velení Ukrajina ovšem zatím boj o poloostrov neplánuje, jelikož by takový krok mohl vést k další eskalaci konfliktu, a to nikoli ve prospěch okupované země. Rusové přesto zaměstnávají nové pracovníky i tamní občany v přípravách příštího potenciálního bojiště.

Dle satelitních snímků Rusové tráví poslední týdny posilováním obranných linií Krymu, nové zákopy staví i poblíž poloostrova, například nedaleko města Armjansk. Ruskem dosazená hlava Krymu Sergej Aksjonov tento měsíc uvedla, že práce na posílení obranných pozic na poloostrově povedou k záruce jeho bezpečnosti.

Posilování obranné linie Krymu potvrdil i ukrajinský funkcionář Denys Čystikov, dle jeho informací se pracovníci soustředí mimo jiné na pobřeží poblíž hranice Krymu s pevninou i hlouběji uvnitř poloostrova. „Dělají to s cílem ukázat místní populaci, že se poloostrov připravuje na odražení útoku,“ prohlásil.

Ruské vedení Krymu v souvislosti s posilováním pozic zveřejnilo nabídky práce online. Potenciálním pracovníkům nabízejí až 7000 rublů (necelé dva tisíce korun) za den a možnost ubytování, píše server CNN. „Hledáme pracovníky na opevňování, 3000 až 7000 rublů za dokončenou práci v Krasnoperekopsku,“ píše se na jednom z inzerátů s odkazem na krymské město.

Vyhnat Rusy je téměř nemožné

Ukrajina zatím otevřený útok na Krym odmítá, strategickým cílem v rámci plánované jarní protiofenzivy by ale mohlo být odstřihnutí okupovaného koridoru mezi Krymem a Ruskem podél Azovského moře, uvádí členové ukrajinské rozvědky. Takový krok by znamenal zásah na okupovaný Melitopol a části Chersonské oblasti.

Západní autority se k útoku na Krym zatím staví negativně. Dle amerického generála Marka Milleyho by takový útok vyústil v nepředvídatelnou eskalaci konfliktu. „Bylo by velmi, velmi těžké vojensky vystrnadit ruské síly ze všech koutů Ruskem okupované Ukrajiny,“ uvedl na začátku letošního roku. S generálem souhlasí bruselská sloupkařka Anchal Vohraová. „Izolace Krymu je jedna věc. Vniknutí dovnitř, útok a udržení takto opevněného regionu, stráženého ruskou námořní flotilou, je věc druhá,“ napsala pro magazín Foreign Policy.

Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv tento týden apeloval, že pokud se Ukrajina pokusí získat zpět Krym, Rusko „použije naprosto jakoukoli zbraň“.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa