Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kritika Putina se Girkinovi vymstila: Prominentního nacionalistu zatkli, je ve vazbě

Aktualizováno -
21. července 2023
19:17
Autor: ČTK, swp, Darina Jíchová - 
21. července 2023
13:23

Moskevský soud uvalil do 18. září vazbu na prominentního nacionalistu Igora Girkina, kterého tajná služba FSB viní z podněcování k extremistické činnosti. Napsala to dnes ruská média, podle nichž mu hrozí až pět let vězení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Tento stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina a označoval je za neschopné.

O Girkinově zadržení původně informovali jeho žena a advokát. „Dnes k nám přibližně v 11:30 přijeli vyšetřovatelé. V tu chvíli jsem nebyla doma. Krátce poté podle domovníka odvedli mého manžela a odvezli jej neznámo kam. Přes přátele se mi podařilo zjistit, že muže obvinili z extremismu. Nevím, kde se nachází, nelze se s ním spojit,“ citoval server Meduza vyjádření Girkinovy manželky Miroslavy Reginské.

Později ruské tiskové agentury uvedly, že moskevský soud projednává žádost FSB o Girkinovo zatčení a vzetí do vazby. Podle agentury TASS obviněný požádal o neveřejné slyšení, soudkyně to však odmítla se slovy, že pro to nejsou důvody. Kanál Shot zveřejnil záběry nacionalisty ze soudní síně. Jeho spis je u soudu veden pod jeho skutečným jménem - Igor Vsevolodovič Girkin, poznamenal web Meduza. Podle agentury Interfax Girkin obvinění odmítá a s vyšetřovateli nespolupracuje.

Portál Mediazona píše, že obviněný žádal soud, aby ho ze zdravotních důvodů umístil do domácího vězení. Uvedl, že mu nedávno diagnostikovali anginu pectoris. „Tvrzení vyšetřovatele, že se mohu skrýt v zahraničí, je upřímně směšné, ve většině zemí světa mě hledá Interpol,“ prohlásil Girkin.

Nizozemský soud loni v listopadu Girkina v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla, sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Rusko odsouzené v případu letu MH17 odmítá vydat. Nizozemská prokuratura nyní podle agentury AP uvedla, že vývoj události kolem Girkina sleduje „se zájmem“, ale nemůže potvrdit, o co se jedná. „Samozřejmě bychom si nepřáli nic jiného, než ... aby si odpykal svůj trest odnětí svobody zde. Oběti letu MH17 a jejich příbuzní si to zaslouží,“ uvedla prokuratura, která připomněla, že Rusko své občany nevydává. „A tato událost to bohužel nijak nepřibližuje,“ podotkla.

Politoložka Taťjana Stanovová označila zatčení jednoho z nejostřejších kritiků stávajícího ruského vedení vojenské invaze na Ukrajinu za jeden z důsledků potlačení červnové vzpoury vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina, což ministerstvu obrany rozvázalo ruce k tvrdšímu vypořádání se s odpůrci ve veřejném prostoru. „Strelkov samozřejmě dávno překročil všechny meze a příslušníci bezpečnostních složek se třásli na to, aby jej zatkli,“ uvedla. Spíše než nějaké masové zavírání kritiků čeká exemplární postih největších radikálů, aby si ostatní dávali větší pozor.

Girkin podobně jako Prigožin tvrdě kritizoval ruské vojenské představitele, ale zároveň odsoudil šéfa žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny a označil jeho jednání za zradu a velkou hrozbu pro Rusko, poznamenala agentura AP. Oba se podle ní opakovaně vzájemně uráželi. Girkinovo zatčení prý následovalo po udání od bývalého příslušníka Wagnerovy skupiny.

Strelkov byl dlouhých devět let pokládán za nedotknutelného kvůli tomu, že býval důstojníkem FSB, kvůli své činnosti na východě Ukrajiny v roce 2014 a také kvůli postavení hlavního obviněného v případu MH-17, upozornil autor komentáře ruské redakce BBC. Odhadl, že o nedotknutelnosti „bývalého kolegy ruského prezidenta“ v tajné službě se rozhodlo „na samém vrcholku režimu“, a tak si Strelkov mohl dovolovat kritizovat i Putina a za 17 měsíců války proti Ukrajině i tvrdší vyjádření, než za jaká byl opoziční politik Ilja Jašin odsouzen na osm a půl roku. „Jestli dříve režim posílal za mříže ty, kdo vystupovali proti válce, tak teď přišla řada na ty, kdo válku podporují, ale myslí si, že ji ruské velení vede špatně,“ míní BBC.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa