Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

K ruským partyzánům se přidali Poláci! Pomáhají v bojích u Belgorodu, do zajetí padli dva Rusové

Aktualizováno -
4. června 2023
20:10
Autor: mav, swp, ČTK - 
4. června 2023
17:27

Ukrajina se zapřísahá, že jen brání své území a za hranici s Ruskem se nepouští. Podporuje v tom ale jiné aktéry. Do Belgorodské oblasti vpadli ruští odbojáři - a teď se ozvali i Poláci, že jim byli po boku. Do ruské obce Novaja Tavolžanka vstoupily „sabotážní a průzkumné skupiny“ a v současné době se tam bojuje, hlásí gubernátor ruského regionu Vjačeslav Gladkov. Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor dříve oznámily, že v bojích u hranic s Ukrajinou vzaly do zajetí dva ruské vojáky.

„Každý se nás ptá na jednu otázku, zda jsme se zúčastnili operace v oblasti Belgorod ... Odpověď je jednoznačná, samozřejmě ano!“ píše na sociální síti Telegram Polský dobrovolnický sbor o spolupráci s Ruským dobrovolnickým sborem (RDK). „Spojují nás nejen bratrské svazky ve zbrani, ale také osobní přátelství a kamarádství.“

A vpád z 22. května, který Rusy v Belgorodské oblasti zastihl celkem nepřipravené, si Poláci pochvalují. „Zadaný úkol byl úspěšně splněn. Můžeme naznačit, že jsme byli první, kdo spolu s jednou z bojových skupin RDK dorazil do cíle,“ dodává zpráva na telegramu. Svou účast prý potvrdili se zpožděním z bezpečnostních důvodů.

Nezávisle toto tvrzení nebylo možné přímo ověřit. Na této síti ovšem spolupráci s Poláky potvrdil Ruský dobrovolnický sbor (RDK). „Naši polští spolubojovníci s námi již mnoho měsíců bojují bok po boku za svobodu a nezávislost Ukrajiny. Společně jsme již provedli řadu operací u Orichivu, Záporoží a Bachmutu. Chlapci si vedli výborně a prokázali vysokou úroveň motivace a výcviku,“ píše se na telegramu RDK.

Do jisté míry však rozporují tvrzení Poláků o vpádu do Ruska: „Pokud jde o bojové operace na území Ruské federace, bojovníci PDK zajišťují konvoj zajatců, vojenskou a zdravotnickou logistiku, ale pouze v rámci státní hranice Ukrajiny. I přes tato omezení jim přesto upřímně děkujeme za jejich neocenitelný přínos společné věci a vždy je zapojujeme do plánování a sdílení našich trofejí s nimi. Bojovníci RDK jsou upřímně vděčni polskému lidu za jeho statečné bojovníky v této válce!“

„Polský dobrovolnický sbor popisovaný v médiích není v žádném případě spojen s polskými ozbrojenými silami nebo jakoukoli institucí Polské republiky,“ reagoval později v neděli Stanisław Żaryn, státní tajemník na polském úřadu vlády odpovědný za bezpečnost informačního prostoru. „Akce polských dobrovolníků podporujících Ukrajinu v jejím boji proti Rusku by neměly být ztotožňovány s polskými orgány.“

Existenci sboru mohl také popřít či zpochybnit - ale neučinil tak.

Představitel ruského odboje rovněž v neděli vyzval gubernátora Belgorodské oblasti k jednáním - na schůzce mu nabídl předat dva zajaté vojáky.

„Pane Gladkove! Dnes je velký pravoslavný svátek, Den Trojice. Jako gesto dobré vůle jsme připraveni vám tyto zajatce, obyčejné ruské vojáky, poskytnout za možnost osobně s vámi pohovořit, probrat současnou situaci v regionu a hlavně pohovořit o jeho budoucnosti a budoucnosti celého Ruska. Proto vás zveme k dialogu ve zdech chrámu v Nové Tavolžance,“ vybízí na telegramu a dodává: „Přijďte osobně, v doprovodu řidiče, beze zbraně, v sanitním voze. Já přijdu osobně se zástupcem Legie Svoboda Rusku a se zajatci. Zrovna nedávno jste obdržel Řád odvahy, tak projevte skutečnou občanskou statečnost!“

Gladkov se schůzkou souhlasil, byť jinde: „S největší pravděpodobností je zabili, jakkoliv je to pro mě těžké říct. Ale pokud jsou živí, tak od 17:00 do 18:00 (16:00 až 17:00 SELČ) na silničním kontrolním bodu Šebekino. Zaručuji bezpečnost,“ cituje ho TASS.

„Poněkud předvídatelně se pan Gladkov neobjevil, aby vyzvedl obyčejné ruské vojáky - kavalír Řádu odvahy nebyl dost statečný,“ reagoval pak večer RDK.. „Mimochodem, zajatců je mnohem více, ale o jejich osud se nezajímá ani vojenské, ani civilní vedení. Pouze Jevgenij Prigožin projevil odvahu a deklaroval ochotu zúčastnit se jednání.“

Moskva hlásí zahnání skupiny „diverzantů“

O tom, že u Belgorodu boje pokračují, svědčí i vyjádření ruského ministerstva obrany, které prohlásilo, že pomocí dělostřelectva v oblasti zahnalo skupinu „ukrajinských teroristů“.

Podle agentury TASS uvedlo, že armáda společně s pohraniční službou FSB odhalily pokus „diverzní a průzkumné skupiny ukrajinských teroristů“ překročit řeku u Novaje Tavolžanky a jejich akci pomocí dělostřelecké palby překazily. „Nepřítel byl rozprášen a stáhl se,“ tvrdí ruský resort obrany.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit. Jisté je, že Belgorodská oblast, podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou, od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území. Nyní patrně i za účasti Poláků.

Bojovníci z jiných legií

Polský dobrovolnický sbor se objevil - aspoň podle svého tvrzení na telegramu - letos v únoru. „Naše jednotka je v současné době ve fázi formování první, samostatné bojové skupiny složené z polských dobrovolníků, kteří již byli na Ukrajině v jiných ozbrojených formacích, jako jsou mezinárodní legie nebo ukrajinské ozbrojené síly,“ stojí v únorovém příspěvku.

Nyní informují, že sbor je kompletní, nábor skončil, přestávají fungovat dříve zveřejněná telefonní čísla. První akce se prý jedna bojová skupina zúčastnila spolu s jednotkou ruského dobrovolnického sboru a jednotkami ukrajinské armády v Záporožské oblasti. „Druhá bojová skupina polského sboru plní úkol samostatně v oblasti Bachmutu,“ dodala zpráva z 10. května.

Na polské bojovníky na Ukrajině vznikla i sbírka. „Bez ohledu na náš postoj ke konfliktům a politice existuje hrstka Poláků, kteří riskují své životy pro druhé, aby pomohli ostatním zachovat si svůj domov, důstojnost a svobodu. A nakonec bojují i ​​za nás,“ vybízí její zakladatel, zápasník MMA Michal Materla. K nedělnímu odpoledni se sešlo přes 22 800 tisíc zlotých (přes 120 tisíc Kč).

Patronem polských dobrovolníků je poručík Józef Sila-Nowicki, který proslul v čele jízdní eskadry Husarů smrti. „Tato jednotka se skládala pouze z dobrovolníků, zúčastnila se bojů s bolševiky během polsko-sovětské války v roce 1920. Nikdy neutrpěli jedinou porážku, byli pověstní svou statečností a odvahou,“ vzpomíná nynější dobrovolnický sbor Poláků, který si adaptoval i tehdejší znak Husarů smrti a zdobí se lebkou se zkříženými hnáty a meči.

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa