Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nafouknutá armáda z Česka: Atrapy vojenské techniky z Děčína matou ruské vetřelce na Ukrajině

Autor: Matouš Voldřich - 
26. března 2023
05:00

Ač v bojovém poli mohou vypadat jako naprostá švejkovina, pomáhají proti početně silnějším vetřelcům nejen na Ukrajině. Česká firma dokáže nafukovací vojenskou technikou, která na radarech vypadá jako pravá, dokonale zmást nepřítele. S nadsázkou lze říct, že proti »gumám« vyrazila do boje gumou.

Rodinná děčínská firma Inflatech se v minulosti zabývala výrobou nafukovacích hradů a reklam, od ruské anexe Krymu v roce 2014 se však přeorientovala na tanky, odpalovače raket a jinou vojenskou techniku. Ta je líčena na bojišti jako návnada, která odklání pozornost od skutečných cílů. Zároveň naoko zvětšuje množství techniky.

„Pokud přinutím nepřítele zničit něco mého za použití zbraně, která je čtyřikrát dražší, a ve skutečnosti to klidně může být až dvacetkrát dražší, pak jsem ekonomicky vyhrál,“ řekl generální ředitel společnosti Vojtěch Fresser. Vnadidla ze syntetického hedvábí stojí od 200 tisíc do dvou milionů korun dle velikosti, každý měsíc jich zvládnou na severu Čech ve 20 lidech vyrobit až 50 kusů.

Nasazení tají

K nasazení atrap při obraně Ukrajiny před ruskými vetřelci se firma vyjadřuje jen nepřímo. „Dokážu si však představit, že pokud chceme podpořit partnerskou zemi, která je v problémech, poslali bychom jim nafukovací návnady. Nebo je už má, a pokud ne, určitě je bude mít,“ řekl Fresser.

Pravděpodobnému zásobování Ukrajiny odpovídá i to, že firmě v loňském roce stoupl zisk o 30 procent. Do Ruska se prý modely nedostanou. Přestože se jedná o makety, jsou zařazené mezi vojenskou techniku, a ta se do Ruska dodávat nesmí.

Nátěr i tepelný zdroj

Nafukovací repliky musí být originálům co nejpodobnější. Jsou opatřeny speciální vrstvou, díky které vypadají na nepřátelském radaru jako skutečné. Atrapy mají také tepelné zdroje v místech, kde se skutečné stroje zahřívají, například u motoru.

Plánují pohyblivé

Firma umí vyrobit atrapy tanků M1A2 Abrams nebo odpalovacích zařízení M142 HIMARS a M270 MLRS, které jsou nasazeny i na Ukrajině. Kromě toho však v Děčíně zhotovují i letadla, raketové systémy a desítky dalších modelů. Měli i zájemce o repliku mezikontinentální střely. Inflatech také vyvíjí návnadu, která se pro dokonalejší zmatení nepřítele bude automaticky pohybovat.

Poprvé ve druhé světové válce

Různé formy vojenských návnad se používaly již za 2. světové války. Například Anglie tehdy vytvořila při obraně před německými bombardéry falešné letiště plné atrap lidí i letadel, při osvobozování Francie zase Američané shodili stovky figurín s padáky.

Spolumajitelé z Ruska

Firmu Inflatech společně s rodinou Fresserových spoluvlastní dvojice Rusů narozených v Moskvě. Výrobou vojenských atrap se věnovali již ve vlasti. „Nikdo si nevybírá, kde se narodí. Oba jsou i vědeckými pracovníky firmy. Podílejí se na projektech financovaných Evropskou unií nebo podporovaných CzechInvestem. Naše firma také spolupracuje s Armádou ČR a jsme v kontaktu i s americkými ozbrojenými silami,“ uvedl pro Aktuálně.cz Fresser.

Sice vědí, ale vlastně nevědí nic

Nafukovací technika slouží také ke zmatení nepřítele. Má například informaci, že armáda vlastní deset tanků, ale při výzvědných letech jich vidí o 20 víc. Pochopí sice, že jde o návnady. Pokud jsou kvalitní, nedokáže odhalit, které to jsou. A to je výhoda.

2000 hodin práce

Raketomet je téměř připravený k převozu na Ukrajinu. „Odvedli jsme na něm dva tisíce hodin práce. Je po kompletní opravě,“ řekl Ivo Strejček z STV GROUP. „Každý den války, kterou vede Putinův režim proti Ukrajině, nás přesvědčuje o tom, že jediné, co může konflikt rychle ukončit, jsou zbraně,“ dodal Martin Ondráček.

A 365 raket

Iniciativa vznikla už loni 4. května a podařilo se jí vybrat od individuálních, ale i firemních dárců 442 milionů korun. Peníze přímo na Přemysla se začaly vybírat při prvním výročí invaze, 24. února. „Proto k němu přidáváme 365 raket,“ říká spoluautor iniciativy, miliardář Dalibor Dědek. „Je důležité pomoci nejen humanitárně, ale řešit i příčinu. Ukrajinci potřebují pomoci, aby se nemuseli bránit holýma rukama,“ vysvětluje Dědek. Raketomet přijde na 17 milionů korun, jedna raketa na 88 tisíc.

8:48
24. 4. 2024

Bezpilotní letoun zasáhl sklad ropy v ruské Smolenské oblasti. Propukl velký požár.

8:06
24. 4. 2024

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy a zraněni dva lidé, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu.

Podle Terechova ruské střely zasáhly obytné domy v charkovském obvodě Ševčenkivskyj. Střepiny zranily dva lidi. Útok rovněž poničil plynové potrubí, takže obyvatelé Ševčenkivského přišli o dodávky plynu. Na místech útoků jsou pátrací a záchranné týmy.

6:59
24. 4. 2024

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

Kompletní online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa