Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Rusku sílí volání po Putinově rezignaci. Proti šéfovi Kremlu vystoupil i známý právník

Autor: Darina Jíchová - 
16. září 2022
14:56

Volání po tom, aby prezident Vladimir Putin (69) rezignoval, v Rusku sílí. K politikům a zastuputitelům se přidal i prominentní lidsko-právní právník Daniil Berman (39). Svými prohlášením riskují svobodu, Kreml zavedl přísné tresty za „šíření falešných zpráv o speciální vojenské operaci na Ukrajině“. Právě Ukrajina a Putinovo tažení do sousední země jsou příčinou nespokojenosti. Některým zákonodárcům vadí ruské neúspěchy, jiným invaze jako taková, uvedl list Daily Mail.

Berman požaduje Putinův odchod a konec války na Ukrajině. „Speciální vojenská operace? Je to aktivní válka, která musí být zastavena,“ prohlásil Berman. „Ruské jednotky se musí stáhnout a političtí vůdci musí být zbaveni funkcí,“ navázal právník. V Rusku rovněž lidé podepisují petici, která žádá Putinovu rezignaci. Na 67 politiků připojilo své podpisy, podepsal se i Berman.

Bermanovo jméno stojí vedle politiků, jako jsou Oleg Jegorov ze Samary, Jekatěrina Vasiljevová z Jakutsku, Oxana Sergejevová z Novgorodu, Nina Běljajevové z Voroněže, Artjoma Kanareva z Tomsku či Olgy Podolské z Tuly. Právník zastupoval například ruskou novinářku Marinu Ovsjannikovovou, která v živém televizním vysílání vystoupila s transparentem proti válce.

Právník varuje před občanskou válkou

Právník vystoupil také proti ruské „papírové“ vládě a parlamentu, je si vědom toho, že moc je v rukou Putina. „Každá další eskalace tohoto vojenského konfliktu může vést k politické krizi v naší zemi. A nejen k politické krizi, ale k civilní válce, kolapsu Ruska, územním ztrátám, zbídačení populace a ztrátě národní identity,“ domnívá se Berman.

„Jakékoliv výzvy či akce k pokračování této války včetně ostřelování a cílení na rozhodovací centra Ukrajiny, kritickou infrastrukturu nebo užití jaderných zbraní považuju za protilidské chování ohrožující existenci celého lidstva jako živočišného druhu,“ navázal uznáváný právník. Šel tak daleko, že zveřejnil svoje osobní telefonní číslo se vzkazem policii, že se s ním mají spojit, pokud ho chtějí zadržet za jeho porušení drakonického zákona zakazujícího debaty o Putinově válce na Ukrajině.

Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa