Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ropa špinavá od krve. EU se chce zbavit Putina, a tak potřebuje jiné diktátory

  • Autor: Politico,mav - 
    7. 8. 2022
    15:44

    Evropská unie se chce zbavit závislosti na ruských fosilních palivech. Jenže většina alternativ taky není zrovna skvělá. Kvůli potřebě plynu a ropy se evropští představitelé obracejí na další autoritářské režimy, které rozhodně neodpovídají unijním hodnotám. Bojechtivost, porušování lidských práv, těžké znečišťování přírody… Říkejme tomu evropská energetická reálpolitika, píše server Politico.

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chválila zkorumpovaného prezidenta Ázerbájdžánu. Francouzský prezident Emmanuel Macron koncem července hostil korunního prince a faktického vládce Saúdské Arábie, Muhammada bin Salmána. Ten má pod palcem ohromné zásoby ropy, ale také agenty, jací například nemilosrdně zlikvidovali a rozřezali novináře a disidenta Džamála Chášukdžího. I šéfové vlád Německa a Itálie měli napilno s dvořením se vládcům severoafrických zemí. 

    Všem tu jde o ucpání ohromné díry. Loni představoval ruský zemní plyn 40 procent spotřeby v zemích EU, ruská ropa pak čtvrtinu jejich dovozu. Evropská komise k tomu přišla s plánem REPowerEU, jak dosáhnout úspor, vyrábět čistou energii a diverzifikovat dodávky. České předsednictví v Radě EU považuje energie za jednu z priorit, včetně urychlené realizace tohoto plánu.

    S většinou alternativ k plynu a ropě, jejichž zisky pomáhají financovat invazi na Ukrajinu, se také pojí etické poskvrny. Dodavatelé jako Saúdská Arábie, Katar, Alžírsko či Írán figurují dost nízko v žebříčku podle Indexu lidské svobody, který sestavuje americký libertariánský think tank Cato Institute. Hodnotí 165 států, tři desítky dalších tak chybí – zpravidla nejsou data, často zrovna z nejhorších diktatur jako Kuba a Severní Korea. Na čele je Švýcarsko, Dánsko a Nový Zéland, Česko se s Belgií dělí o 23. místo. Slovensko je 39.

  • 1.Rusko

    Purněftěgaz, dceřiná společnost Rosněfti v Jamalo-něneckém autonomním okruhu. Purněftěgaz, dceřiná společnost Rosněfti v Jamalo-něneckém autonomním okruhu. | Rosněfť

    Vztahy jsou na bodu mrazu, ve Spojených státech i v Evropě se vážně uvažuje o zařazení Ruska na seznam států podporujících terorismus.

    Index lidské svobody: 126. ze 165

  • 2.Saúdská Arábie

    Americký prezident Joe Biden a korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salmán Americký prezident Joe Biden a korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salmán | Reuters

    Konzervativní království u Perského zálivu má velký potenciál – a jeho vládce to dobře ví. Tamní ropa sice (aspoň do poslední doby) není ani desetinou evropského dovozu, ovšem země má velké slovo v kartelu OPEC a tím i na globálním trhu ropy.

    Předloni, v rámci předvolební kampaně, Joe Biden prohlašoval, jak musí představitelé Saúdské Arábie pykat za vraždu disidenta Chášukdžího a jak se mají vztahy obou zemí přeměnit, klást větší důraz na lidská práva. Saúdskou vládu dokonce označil za „vyvrhele“, psal portál Politico. Absolutistická monarchie, opírající se o velmi konzervativní větev islámu (wahhábismus), potlačuje disidenty a lidskoprávní aktivisty, jen trochu se zlepšuje například postavení žen. Navíc Rijád stojí v čele koalice v rámci jemenské občanské války, která nevybíravě likvidovala rebely – a nepřímo tam bojovala s Íránem, což konflikt protahovalo.

    Všechny tyto výhrady musel prezident Biden odložit, když v červenci Saúdskou Arábii navštívil a vyjednával ropné dodávky (na tiskové konferenci s princem nicméně uvedl, že mu vyčetl vinu za disidentovu vraždu).

    Index lidské svobody: 155. ze 165

  • 3.Írán

    Íránský duchovní vůdce ájatolláh Alí Chameneí Íránský duchovní vůdce ájatolláh Alí Chameneí | Reuters

    Teherán disponuje největšími plynovými zásobami na světě, ale těžit ho pro evropské domácnosti a továrny znemožňují komplikované vztahy a sankce, uvalené Evropou i Amerikou kvůli íránskému jadernému programu.

    A nejde jen o údajné snahy vyvinout atomové zbraně. Konzervativní režim vedený ajatolláhem Alím Chameneím utlačuje své občany, obzvláště íránské revoluční gardy tvrdě potlačují jejich práva. A aktivní jsou gardy i další armádní a režimní činitelé v regionu, podporují radikály, zapojují se do občanských válek a sektářského násilí např. v Libanonu, Jemenu, Iráku či Sýrii.

    Index lidské svobody: 160. ze 165

  • 4.Egypt

    Prezident saharské velmoci Abd al-Fattáh as-Sísí okusil, že i v Evropě může být pořádně horko, vlnu vedra poznal v Berlíně. Dohodnul tam zvýšení egyptských dodávek plynu do Německa a přihodil i nějaký vodík, který se jeví jako udržitelné palivo budoucnosti. I v Paříži s prezidentem Macronem jednal o energii a šéfka eurokomise von der Leyenová už v červnu hovořila o dohodě, že Egypt a Izrael pošlou Evropě víc plynu.

    Jenže Sísího autoritativní režim je z hlediska lidských práv pořádně problematický. „Desetitisíce kritiků vlády, včetně novinářů a obránců lidských práv, zůstávají ve vězení na základě politicky motivovaných obvinění,“ poznamenala mezinárodní organizace Human Rights Watch. „Úřady často využívaly obvinění z terorismu proti pokojným aktivistům, šikanovaly a zadržovaly i příbuzné exilových disidentů.“

    Nešlo jen o demokratické aktivisty – úřady přísně trestají třeba mladé influencerky, že se předvádějí na sociálních sítích, šikanují oběti i svědky znásilnění nebo zdravotníky, kteří kritizovali vládní reakci na pandemii covidu-19.

    Index lidské svobody: 161. ze 165

  • 5.Katar

    Na Chalífově mezinárodním stadionu se konalo Mistrovství světa v atletice 2019 a bude jedním z míst, které budou hostit Mistrovství světa ve fotbale 2022 Na Chalífově mezinárodním stadionu se konalo Mistrovství světa v atletice 2019 a bude jedním z míst, které budou hostit Mistrovství světa ve fotbale 2022 | Reuters

    Malému emirátu v Perském zálivu vládne bohatý šejk Tamím bin Hamad Ál Thání (Sání). Svět si ho všímá hlavně kvůli prosincovému mistrovství světa ve fotbale – kvůli němuž státeček budoval stadiony a další infrastrukturu, a to za otřesných podmínek pro gastarbeitery z chudých zemí, jichž mnoho zemřelo.

    A teď se na něj obrací pozornost díky bohatým zásobám plynu a také už celkem rozvinuté infrastruktuře pro jeho zkapalňování, jež umožňuje přepravu tankery místo potrubím. „Zteč“ vedl německý vicekancléř Robert Habeck, v březnu v hlavním městě Dauhá podepsal dohodu o dlouhodobém dovozu zkapalněného plynu i další energetické spolupráci.

    Index lidské svobody: 128. ze 165

  • 6.Ázerbájdžán

    Ursula von der Leyenová v Ázerbájdžánu jednala o dodávkách plynu. Ursula von der Leyenová v Ázerbájdžánu jednala o dodávkách plynu. | Evropská komise

    Postsovětský stát je na Evropu napojen Jižním plynovým koridorem, který od roku 2020 přivádí plyn z pole Shah Deniz v Kaspickém moři.

    „Evropská unie se rozhodla diverzifikovat a obrátit se ke spolehlivějším, důvěryhodnějším partnerům. Jsem ráda, že k nim mohu počítat i Ázerbájdžán,“ prohlašovala předsedkyně Evropské komise von der Leyenová 18. července v Baku, po boku prezidenta Ilhama Alijeva. „Díky, že jste podpořil Evropskou unii.“

    Tou podporou měla na mysli dohodu o navýšení dodávek o polovinu od příštího roku, na 12 miliard kubíků za rok – a na 20 o pár let později.

    Země je terčem kritiky za omezování svobody tisku, zatýkání a bití opozičních aktivistů i za volební podvody, díky nimž se mohl prezidentem (už před 19 lety) stát syn předchozího diktátora Hejdara Alijeva. A předloni zaútočila ázerbájdžánská armáda na samozvanou arménskou republiku v Náhorním Karabachu, což vedlo k dalšímu konfliktu s Arménií kolem sporného území. I díky tureckým dronům Bayraktar po měsíci a půl Ázerbájdžán zvítězil.

    Index lidské svobody: 127. ze 165

  • 7.Alžírsko

    Italský premiér Mario Draghi na setkání s prezidentem Abdal Madžídem Tabbúnem zajistil nové dodávky plynu. Severoafrická země se tak stane největším dodavatelem do Itálie, psal tehdy server Politico. Státní podnik Sonatrach spolu s italskou Eni se zatím pustí do rozvoje ropného a plynového pole, které zrovna našly v poušti.

    Jestliže je pro Evropu problém, že Rusko používá plyn jako zbraň, v případě Alžírska by také měla zbystřit. Zrušilo svou dohodu se Španělskem, neboť se neshodnou na problému Západní Sahary. Kromě toho vláda potlačuje politickou opozici a omezuje svobodu projevu.

    Index lidské svobody: 154. ze 165

  • 8.Spojené státy

    Zkapalňovací terminál v Lousianě pro vývoz amerického plynu. Zkapalňovací terminál v Lousianě pro vývoz amerického plynu. | Reuters

    Strýček Sam slíbil pomoci evropským spojencům skrze flotilu tankerů na zkapalněný plyn. Výpadek ruského plynu ani zdaleka USA nedovedou nahradit, ovšem Bílý dům pomáhá diplomatickými kanály zajistit dodávky pro Evropu jinde po světě.

    Spojené státy jsou sice kolébkou demokracie, pochyby o jejím stavu ovšem rozvířily nepokoje, ne-li přímo pokus o puč 6. ledna 2021, kdy se Donald Trump odmítal vzdát vlády. A kdo ví, jak dopadnou další volby.

    Index lidské svobody: 15. ze 165

  • 9.Norsko

    Těžební plošina norské společnosti Vaar Energi Těžební plošina norské společnosti Vaar Energi | Vaar Energi

    Skandinávská země je dlouhodobým dodavatelem fosilních paliv do řady evropských zemí – zajišťuje skoro desetinu ropných dovozů a čtvrtinu plynových. Červnová dohoda má obchod s plynem ještě navýšit.

    O demokratické reputaci severského království není pochyb, jistým problémem však může být jeho přístup ke klimatickým otázkám, jež se k energii pevně pojí. Domácí ekonomiku se snaží silně zezelenit, od vodních elektráren po elektromobily, ale dál těží ropu a plyn a vydělává na jejich vývozu.

    Index lidské svobody: 13. ze 165

    Video  Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 10.Nizozemsko

    Plovoucí LNG terminál Exmar S188, který bude v nizozemském Eemshavenu sloužit pro potřeby Česka Plovoucí LNG terminál Exmar S188, který bude v nizozemském Eemshavenu sloužit pro potřeby Česka | Gasunie

    Robustní demokracie je největším producentem plynu v EU, jenže své ohromné pole Groningen hodlá příští rok uzavřít – těžba totiž způsobuje zemětřesení. Ač tam zbývá ještě odhadem 450 miliard kubíků, vláda se usnesla, že pokračovat v těžbě bude jen v nejzazší nouzi.

    Index lidské svobody: 11. ze 165

  • Video se připravuje ...
    Další videa