Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

„Korunní princ je psychopat, chce nás zabít.“ Exšéf rozvědky varuje před saúdským vládcem

Autor: mav, CNN - 
3. listopadu 2021
05:05

Bývalý šéf tajné služby Saúdské Arábie uprchl do Kanady, když moc v zemi převzal Mohamed bin Salmán (36) a začal tvrdě zasahovat proti vysoce postaveným osobnostem. I jeho dceru prý chtěli zlikvidovat na konzulátu v Istanbulu, stejně jako zavražděného disidenta Džamála Čhášukdžího, jak řekla pro CNN.

„Žijeme ve strachu. Pořád se ohlížíme. Nevím, jak se cítit bezpečně, když takoví lidé pronásledují naše příbuzné, posílají týmy zabijáků a vraždí lidi na ambasádách a konzulátech,“ popsala Hissa Muzajníová, kterak žije poslední roky v severoamerickém exilu.

Po jejím otci, Sa’adu Al-Džabrím, v říjnu 2018 vyslal své agenty korunní princ bin Salmán zvaný MBS, králův syn a de facto vládce země. Na letišti v Ottawě však skupina patnácti mužů s turistickými vízy a taškami plnými forenzních nástrojů vzbudila podezření strážců zákona, a tak je zastavili a poslali zpátky, informovala CNN.

Vražda na konzulátu

To bylo jen dva týdny po zavraždění saúdského disidenta a komentátora Washington Postu Chášukdžího, který žil v exilu v Turecku. Když si v Istanbulu šel na saúdskoarabský konzulát vyřizovat dokumenty, už se nevrátil. Komando zabijáků ho na konzulátu zavraždilo, jeho tělo rozporcovali.

Po pár dnech, ještě než vražda vyšla najevo, dostal Sa’ad Al-Džabrí varování od jistého přítele z tajných služeb, že mu hrozí totéž. „Nechoď na konzulát, k žádné saúdské misi v Kanadě. Toho chlapa zabili a rozčtvrtili. A ty jsi na seznamu nahoře,“ popsal varování v rozhovoru pro televizi CBS.

Něco podobného zřejmě princovi agenti chystali na Al-Džabrího dceru – dostala zprávu, že se má také dostavit na konzulát. „Ještě, že jsem nešla, jinak by mé děti neměli mámu a tátu,“ řekla nyní pro CNN.

Na jejího manžela si MBS došlápl už roku 2017, když se stal korunním princem a jal se upevňovat svou pozici. V listopadu nechal pozatýkat několik stovek vlivných a bohatých spoluobčanů a zavřel je do hotelu Ritz-Carlton. Mezi nimi byl i Sálim Al-Muzajní. „Mučením ho donutili vzdát se veškerých majetků a jmění, aby dostal svobodu,“ řekla nyní jeho manželka. Loni byl ale zase zatčen – podle manželky unesen. „Poslední čtyři roky prožíváme skutečnou noční můru. Představte si to sami: Po tátovi vám jde tým zabijáků, sourozenci uvězněni a křivě obviněni, váš manžel unesen a mučen,“ zoufá si Al-Muzajníová.

„Hned, jak ho unesli, dostal víc než sto ran bičem, mučili ho, bili,“ doplnil pro CBS News její bratr Chálid. „Řekli mu, že ho mučí místo jeho tchána, mého otce. Dokonce se ho zeptali, koho mají unést a mučit, aby se doktor Sa‘ad do království vrátil.“

Zatímco ona se svými dětmi i její otec odešli ze Saúdské Arábie do Severní Ameriky, dvě nezletilé děti Al-Džabrí nechal doma. Tehdy jim úřady sebraly cestovní pasy. Nyní už jsou Sarah a Omar dospělí a za mřížemi. Jejich otec i sourozenci z exilu hledají podporu a způsob, jak je osvobodit.

Souboj o saúdský trůn

Jak popisuje CNN, v lednu 2015 zemřel tehdejší král Abd Alláh a trůn zdědil jeho poloviční bratr Salmán (85). Svým nástupcem nejprve určil synovce Mohameda bin Nájifa (62) alias MBN a jako druhého v pořadí svého syna Mohameda bin Salmána. Následoval však mocenský souboj, z nějž vyšel vítězně MBS; jeho bratranec přišel za dva roky o nástupnictví i o svobodu, skončil v domácím vězení. Nový korunní princ (a zároveň vicepremiér a ministr obrany) zemi reálně vládne místo starého otce.

Sa’ad Al-Džabrí byl blízkým a vysoce postaveným spolupracovníkem sesazeného prince MBN, byl druhým nejvyšším představitelem zpravodajských služeb. Nyní měl jasno: S novým vládcem nevyjde. „Obává se mých informací,“ vysvětluje Al-Džabrí, proč po něm MBS jde.

Například prý viděl záznam schůzky MBS a MBN z roku 2014, tedy ještě před nástupem krále Salmána. MBN byl tehdy šéfem rozvědky a přímým šéfem Al-Džabrího; MBS se prý před bratrancem chvástal, jak by mohl uspíšit nástup na trůn svého otce: „Chci zavraždit krále Abd Alláha. Z Ruska seženu otrávený prsten, stačí mu potřást rukou a je po něm,“ pronesl podle Al-Džabrího MBS, tehdy vicepremiér a druhý v pořadí královského nástupnictví.

„Možná se jen vytahoval, ale brali jsme to vážně. Vím o dvou kopiích toho videa, kde se nacházejí. Očekávám, že mě zabijou. Ten chlap nebude mít pokoj, dokud mě neuvidí mrtvého,“ konstatoval bývalý zpravodajec pro CBS News.

Proto si Al-Džabrí připravil pojistku: Pokud ho zabijí, bude zveřejněno video s dalšími citlivými detaily a tajnostmi královské rodiny, ale i Spojených států. Zatím na saúdské agenty a představitele podal žalobu v USA, neboť se prý úsilí o jeho likvidaci koordinuje z Ameriky, z neziskové nadace korunního prince zvané MiSK.

Tajemství špionů v ohrožení

Kolegové z tajných služeb USA mu důvěřují a stojí za ním, prý pomohl zachránit stovky, ne-li tisíce amerických životů. Podporu dostal i od skupiny senátorů z obou politických stran; otevřeným dopisem ocenili dvě dekády protiteroristické spolupráce saúdských a amerických služeb za časů Al-Džabrího a apelovali na prezidenta Joea Bidena, aby pomohl jeho dětem

„Saúdská vláda údajně využívá děti jako páku k vydírání jejich otce, aby ho donutila vrátit se z Kanady, kde pobývá z obav z možné odvety za jeho předchozí podporu rivalského saúdského korunního prince,“ napsali senátoři. „Vleklá perzekuce dr. Al-Džabrího a jeho rodiny se dostala do situace, kdy hrozí odhalení amerických utajovaných protiteroristických projektů.“

„Byl jedním z nejlepších přátel Ameriky v boji proti terorismu,“ popsal ho moderátor CBS News Scott Pelley. „Pravda se v kontextu špionů, despotů a Blízkého východu těžko odhaluje. Ani Sa’ad Al-Džabrí nemusí být bez poskvrnky. Ale jako šéf špionů říká, že má pro Ameriku ještě jednu laskavost: Varování před princem, v jehož moci je trápit celý svět.“

„Zvoním na poplach před psychopatem, zabijákem na Blízkém východě s neomezenými prostředky, který představuje hrozbu pro svůj lid, Američany i planetu,“ prohlásil Al-Džabrí. „Psychopat bez empatie, necítí emoce, nikdy se nepoučil. Byli jsme svědky krutostí a zločinů páchaných tímto vrahem."

Že se Al-Džabrí, dosud ze své profese zvyklý působit v zákulisí, rozhodl takto otevřeně hovořit v televizi, je podle CBS známkou zoufalství. I jeho dcera v říjnu tweetovala, že dosud mlčela. „Budu hlasem svých sourozenců Omara a Sarah a manžela Sálima, dokud za sebe nebudou moci hovořit sami.“

Zároveň probíhají soudy, kde je podezřelým Al-Džabrí. Několik saúdskoarabských firem ho v USA a Kanadě žaluje, že z protiteroristického rozpočtu nakradl v přepočtu až 11 miliard korun. „Dvě dekády jsem z těsné blízkosti sloužil monarchii. Tři králové a čtyři korunní princové byli ke mně hodní, velmi štědří. V saúdské královské rodině je to tradice, o své lidi se starají,“ nepopírá zpravodajec, že hodně zbohatl.

„Sa’ad Al-Džabrí je zdiskreditovaný bývalý vládní představitel s dlouhou historií fabrikací a odklánění pozornosti, aby ukryl své finanční zločiny za miliardy dolarů,“ prohlásilo velvyslanectví Saúdské Arábie ve Spojených státech. „Své zločiny nepopřel; ve skutečnosti naznačuje, že krádeže byly tehdy přijatelné. Reformy vedené korunním princem skoncovaly s tímto druhem odporné korupce.“

„Nevím, zda byl dr. Sa’ad zkorumpovaný. Nepřekvapilo by mě, kdyby nebyl, je to velmi čestný muž,“ zhodnotil pro CBS News bývalý představitel (půl roku i úřadující ředitel) CIA Michael Morell, který pro něj má hlavně slova chvály. „Ale ani by mě nepřekvapilo, kdyby byl, protože do jisté míry si nahrabal každý, král Abd Alláh to dovoloval.“

Kanadská soudkyně zatím konstatovala, že je spousta důkazů o Al-Džabrího podvodech, a tak v rámci procesu jeho majetky zmrazila. Naopak do procesu v USA se vložilo ministerstvo spravedlnosti, pod nějž spadají i tajné služby – přímo ho zablokovalo, což je podle CNN „extrémně vzácný postup“. Jenže kdyby soud pokračoval, odhalilo by to operace, metody, tajné zdroje i vztahy tajných služeb.

Video  Strčí do kapsy majitele klubů v Premier League: princ, který ovládá Newcastle United  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi