Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodná vlast bin Ládina zakročila po 11. září proti terorismu. A spolupracovala s Američany

Autor: ČTK - 
11. září 2021
17:15

Saúdská Arábie prošla od teroristických útoků z 11. září 2001 velkými změnami, píše agentura AP. Všichni kromě čtyř z 19 atentátníků byli občané Saúdské Arábie a království bylo rodištěm strůjce útoků a zakladatele teroristické organizace Al-Káida Usámy bin Ládina. V následujících 20 letech se Saúdská Arábie postavila členům Al-Káidy na své půdě, upravila učebnice, potírala financování terorismu a proti terorismu spolupracovala také se Spojenými státy.

Teprve před pěti lety však království začalo ustupovat od náboženské ideologie, na níž bylo založeno a kterou zastávalo na své půdě i za svými hranicemi - doktríny vahhábismu, což je striktní interpretace islámu, jež se podílela na vzniku několika generací mudžáhidů.

Mnoho Američanů si Saúdskou Arábii bude navždy spojovat s 11. zářím, pádem mrakodrapů Světového obchodního centra a smrtí skoro 3000 lidí. Dodnes se rodiny obětí snaží vládu Saúdské Arábie pohnat k odpovědnosti v New Yorku a naléhaly na prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil určité dokumenty související s útoky.

Vláda Saúdské Arábie naopak označila veškeré obvinění, která zemi viní z podílu na útocích, za „kategoricky nepravdivá“. Oběti střelby, která se v roce 2019 odehrála na floridské vojenské základně, po Saúdské Arábii požadují odškodnění s tím, že Rijád věděl o radikalizaci příslušníka saúdskoarabského letectva a mohl zabíjení zabránit.

Blízký vztah mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy, včetně přítomnosti amerických vojáků v království po první válce v Zálivu, učinilo saúdskoarabské vedení terčem extrémistických skupin.

Teroristé se zaměřili i na Saúdskou Arábii

„Je důležité si uvědomit, že teroristé, kteří zasáhli USA 11. září, se také několikrát zaměřili na saúdskoarabský lid, vedení, vojáky, a dokonce i na naše nejposvátnější náboženská místa v Mekce a Medíně,“ řekl AP mluvčí ambasády Saúdské Arábie ve Washingtonu, Fahad Názir. Poznamenal také, že spolupráce mezi Rijádem a Washingtonem na boji s terorismem zachránila tisíce životů.

I přestože Saúdská Arábie bojovala proti Al-Káidě a později také útokům skupiny Islámský stát (ISIS), vládci země nadále dávali ultrakonzervativním duchovním monopol v kázání a vlivu na společnost výměnou za jejich neochvějnou podporu monarchie.

Toto po desetiletí silné pouto se začalo rozkládat v roce 2017, kdy korunní princ Muhammad bin Salmán před zahraničními investory vyhlásil návrat k „umírněnému islámu“. O rok dříve přitom s podporou svého otce krále Salmána přistřihl křídla náboženské policii, která dříve pronásledovala mladé muže a ženy v království za družení se v parcích, auta hrající hudbu, a nutila obchody zavírat v době modliteb.

„Je to nová země. Je to země, která se utváří, “ uvedla americká novinářka libanonského původu Raghida Derghamová. Dodala, že v Saúdské Arábii v posledních letech došlo k velkému potírání extremismu, což nebylo snadné.

Pokrokový korunní princ

Korunní princ v dubnu v saúdskoarabské televizi poznamenal, že saúdská identita je postavena na islámském a arabském dědictví. Zdálo se, že jeho slova tyto dvě věci dávají na roveň a poukazují na širší úsilí, které stát vyvinul k potvrzení národní saúdské identity, jež už není spojena s panislámskými záměry ani náboženskými ideologiemi Muhammada ibn Abdala Vahhába (1703- 1792), který byl zakladatelem striktního sunnitského směru vahhábismu.

„Pokud by šajch Muhammad Abdal Vahháb vstal z mrtvých a zjistil, že se držíme jeho textu a zavíráme oči před nezávislým uvažováním (idžtihádem) nebo jej zbožšťujeme, byl by prvním, kdo by se proti něčemu takovému postavil,“ uvedl princ.

Umírněnost však neřeší vše. Zatímco se Saúdská Arábie snaží změnit, jak je vnímána, a kontrolovat výklad své historie, zůstává politicky represivní.

Princovy náhlé změny provázela také jeho snaha posílit svou moc odsunout své rivaly na vedlejší kolej. AP v této souvislosti mimo jiné zmiňuje zákroky proti kritikům či vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, kterého v roce 2018 v Turecku zabili saúdskoarabští agenti, kteří pracovali pro korunního prince.

Bývalý dlouholetý pracovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bruce Riedel poznamenal, že americko-saúdské vztahy během let prošly zásadními změnami. I v těch nejlepších časech je však podle něj těžké Saúdskou Arábii vykreslit jako nejlepšího přítele Ameriky.

Ačkoliv Saúdská Arábie zdaleka není otevřenou společností, některé dlouholeté společenské restrikce v království již neplatí. Ženy v zemi už mohou usednout za volant a jít na koncert či do kina už není nemyslitelné.

V posledních 20 letech Saúdskou Arábii také ovlivnil nástup internetu, a zejména sociálních sítí. Země také prochází masivní generační proměnou. Více než třetině jejích obyvatel je méně než 14 let a 60 procentům méně než 35. V době útoků z 11. září tito lidé dospívali či ještě nebyli na světě. Podobně jako 36letý princ nebyli na světě v době íránské islámské revoluce, která svrhla šáha a nastolila protiamerický a protisaúdský šíitský režim. V tentýž rok muslimští extremisté obsadili Velkou mešitu v Mekce. Saúdští vládci reagovali na události toho roku zmocněním zastánců tvrdé linie a umožnili vahhábismu dále formovat život v Saúdské Arábii. Začal boj o moc mezi Saúdskou Arábií a Íránem, který pokračoval v sektářských zástupných válkách na Blízkém východě.

Sdílené úsilí Spojených států, Saúdské Arábie a Pákistánu v 80. letech nicméně dnes může být považováno za nejvýznamnější. Mnoho let předtím, než přišel o saúdskoarabské občanství, bin Ládina a další mudžáhidy za studené války vyzbrojovaly a financovaly CIA a království s cílem porazit Sověty v Afghánistánu. O mnoho let později bin Ládin ze základny Al-Káidy v Afghánistánu naplánoval teroristické útoky na východní pobřeží Spojených států. Těšil se přitom ochraně Tálibánu, který je teď v Afghánistánu po stažení amerických a spojeneckých vojsk opět u moci.

„Američané si prostě myslí, že Saúdská Arábie se rovná 11. září“

Při posuzování Saúdské Arábie je podle Derghamové nutné brát zřetel širší strategické zájmy, které dlouhodobě podepírají vztahy mezi Washingtonem a Rijádem. „Američané si prostě myslí, že Saúdská Arábie se rovná 11. září,“ poznamenala. „Víte co, proberte se, přivoňte si k růžím. Toto je partnerství, spojenectví se Spojenými státy, které trvá již roky,“ uvedla.

Video  Pavel Hlava (58) z Brna zachytil jako jediný člověk na světě nárazy obou teroristy unesených Boeingů do mrakodrapů v New Yorku 11. září 2001  - Pavel Hlava
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi