Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko vypálilo na Ukrajinu už přes 600 raket z území Běloruska. Dál hrozí i z ponorek

Autor: ČTK - 
14. května 2022
21:40

Ruské síly vypálily od začátku invaze z běloruského území na Ukrajinu už 633 raket, uvedla dnes agentura Unian s odvoláním na běloruskou monitorovací skupinu Belaruski Hajun. Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja ve čtvrtek informoval, že dohromady pak Rusko na Ukrajinu vypálilo nejméně 2100 raket.

První raketový útok z Běloruska na Ukrajinu byl zaznamenán hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, uvedla ruská redakce Deutsche Welle.

Nejvíce raketových úderů se pak odehrálo 1. dubna, kdy bylo z Běloruska podniknuto nejméně 56 útoků. Zakladatel monitorovací iniciativy, bloger Anton Matolka, vysvětlil, že skupina dostává denně tisíce upozornění od uživatelů internetu po celém Bělorusku.

„Jakmile se někde objeví vojenská aktivita, hned odtamtud dostáváme mnoho informací,“ uvedl v Matolka v rozhovoru se stanicí.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

V Černém moři jsou kromě toho v bojové pohotovosti ruské lodě, na nichž je dohromady nejméně 30 řízených střel, upozornila agentura Unian. Rusko také z přístavního Sevastopolu na Krymu vyslalo do Černého moře všechny ponorky Černomořské flotily.

Na lodích a ponorkách může být dohromady maximálně 30 až 50 raket, napsala Unian s odvoláním na armádního experta Oleksandra Musijenka. Ten upřesnil, že na každé z ponorek se nacházejí čtyři rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa