Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrůzný plán Rusů: Nažene deportované Ukrajince do „koncentráků“ na Sibiři? Šojgu tam slibuje nová města

Autor: amb - 
23. dubna 2022
05:00

Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmily Denisové už okupanti deportovali z Ukrajiny do Ruska k milionu lidí. Někteří z nich skončili až na Sibiři. Politik Alexej Danilov přišel s domněnkou, že je tam chce Rusko využít pro práci na nových městech. „Šojgu tento plán přímo oznámil: (chce tam) postavit 3 až 5 velkých měst od 300 tisíc do milionu lidí," řekl. Co přesně ministr Šojgu řekl o plánech na Sibiři a proč se toho Danilov bojí?

Rusko chce deportovat velké množství Ukrajinců do západosibiřských koncentračních táborů. Mají tam vykonávat nucené práce na výstavbě nových měst, tvrdí ukrajinský tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Alexej Danilov.

„6. září 2021 byl zveřejněn článek od Šojgua, který se jmenoval O nových městech Sibiře. Jen málokdo této publikaci věnoval pozornost, ale my takovým věcem pozornost věnujeme,“ uvedl Danilov pro Ukrajinskou pravdu.

Když si to přečetl, pochopil, že touha Ruska už poněkolikáté vybudovat Sibiř nikdy nezmizí. Šojgu podle něj naznačil, že by se o to měli postarat Ukrajinci. „Šojgu tento plán přímo oznámil: postavit 3 až 5 velkých měst od 300 tisíc do milionu lidí. A proto by to měli být Ukrajinci,“ doplnil.

Ruský ministr Šojgu dříve uvedl, že do práce by měli být zapojeni občané Společenství nezávislých států (SNS). To znamená států východní Evropy a Asie, například Arménie, Ázerbájdžánu či Moldavska. Podle Danilova však v těchto zemích není tak velký počet lidí fyzicky zdatných pro výstavbu sibiřských měst.

9000 kilometrů od domova

Zpravodajské agentury už v únoru informovaly o přípravě filtračních a pracovních táborů pro deportaci Ukrajinců, kteří s okupací nesouhlasili. Zejména mělo jít o obyvatele Mariupolu, kterým Rusko zabavilo telefony, občanské průkazy a dokumenty a poslalo je daleko do Ruské federace. Podle městského úřadu v Mariupolu mělo být takhle zajato už 30 000 lidí, a to jen v tomto přístavním městě.

„Téměř každý den informují média okupantů o deportacích ukrajinských občanů s odvoláním na unáhlené činitele. K 16. dubnu 2022 bylo podle nich vysídleno celkem 808 000 lidí (z celé země), včetně 153 000 dětí,“ uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisová.

Číslo bylo k 17. dubnu, teď už by se počet deportovaných mohl pohybovat kolem milionu. Moskva to pojmenovává jako evakuaci.

Dobrovolníci z Ruska podle Denisové našli 3 tábory v oblasti Penza, kde se nacházelo několik stovek lidí z Mariupolu, vystrašených a s nedostatkem hygieny. Jiný tábor byl také v Jaroslavovské oblasti a objevily se zprávy i o táborech v oblastech, jako je právě Sibiř.

„Nelegálně deportovaní Ukrajinci jsou posíláni do nejvzdálenějších a nejnepříznivějších oblastí Ruské federace. Vyváží se na Sibiř, do Čečenska, na Dálný východ a na severní Kavkaz,“ uvedl Unian na základě oficiálních informací z Kremlu. Někteří Ukrajinci se tak dostanou tisíce kilometrů od domova. 

„Ukrajinceům bylo přiděleno 11 398 míst na Sibiři,“ uvedl Unian 12. dubna. Číslo už může být mnohem vyšší. 

Šojguovy velké plány se Sibiří

O myšlence výstavby měst na Sibiři, na kterou podle Danilova použije Ukrajince, mluvil Sergej Šojgu v září 2021 během rozhovoru pro ruské médium RBC. „Na setkání se zástupci vědecké komunity sibiřské pobočky Ruské akademie věd jsem hovořil o naléhavé potřebě vybudovat na Sibiři tři až pět vědeckých a průmyslových center s 300 000 až 1 milionem obyvatel,“ řekl.

Z měst v tajze by se podle něj staly důležité body pro Rusy, státy SNS i další. Města by měla pomoci rozvoji Sibiře a ruské ekonomiky. Infrastrukturu na severním pobřeží země chtěl Šojgu budovat i kvůli vlivu v Arktidě. „Vzpomeňte si na prorockou myšlenku Michaila Lomonosova: ,Ruská moc poroste přes Sibiř a Severní oceán. A dostane se do hlavních evropských sídel v Asii a Americe.‘“ citoval tenkrát Šojgu.

Šojgu Sibiř označil za spojovací region mezi Arktidou, Dálným východem, Střední Asií a evropskou částí Ruska. Prohlásil, že v oblasti vidí potenciál. „Zamyslete se, proč bychom měli posílat téměř 90 % mědi ze Sibiře do zahraničí? Proč z toho neuděláme elektromotory, které by k nám mnohem později přišly ze zahraničí,“ uvedl.

„Máme drony na baterie, auta jezdí na baterie. A z čeho jsou vyrobeny? Kobalt, nikl, lithium. Toho všeho je na Sibiři k dispozici dostatek. Proč se tam nevyrábějí akumulátory, tedy produkty vysokého zpracování?“ podivil se. Sibiřané byli podle něj připravení rozvíjet region, potřebovali jen vládní podporu. Také ale připomněl, že v 90. letech došlo k odlivu lidí ze Sibiře.  

Šojgu příliv obyvatel na Sibiř plánoval

Pak Šojgu v rozhovoru zavzpomínal na sovětské časy a přirovnal je k budování měst na Sibiři: „A v důsledku sovětské industrializace, vytváření nových průmyslových regionů od nuly, rozvoje centrální průmyslové zóny, rozvoje severu, Sibiře a Dálného východu bylo v roce 1991 již asi 2200 měst různých kategorií... Z toho jen od roku 1956 do začátku perestrojky více než 600 měst. A pak víte, co se stalo…“ poukázal na rozpad Sovětského svazu.

Také řekl, že k Sibiři je potřeba vybudovat dopravní koridor a modernizovat Transsibiřskou magistálu. V rozhovoru se pak redaktor RBC zeptal: „Kdo postaví nová města a průmysl? Existují plány na přilákání velkého počtu migrantů do oblastí Sibiře?“

Na to Šojgu odpověděl, že by šlo o program na desítky let. Výsledkem by mělo být nejen ukončení odlivu lidí, ale i „vytvoření atraktivních podmínek“ pro příliv nových obyvatel, kteří by pomohli vzniku ekonomických výzkumných a výrobních center.

„Stačí si připomenout Stolypinovy ​​reformy. Rolníci, kteří se přestěhovali na Sibiř, byli osvobozeni od části daní, dostávali půjčky na rozvoj, mohli téměř bezplatně cestovat po železnici, a dokonce, jak jsem se dočetl, měli nárok na jednoho tažného koně a krávu,“ řekl Šojgu. Dodal, že v sovětských letech Sibiř obývaly statisíce „nadšených“ mladých lidí.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: 'Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!' Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla s to klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

Zobrazit celý online

„Mnozí zde zůstali pracovat, když přijeli ze západních oblastí, Běloruska, Ukrajiny, Zakavkazska, Povolží, Střední Asie, spolu s podniky evakuovanými během Velké vlastenecké války,“ doplnil. O aglomeračním efektu hovořil i v roce 2021, plány měly být dokončeny na podzim. Ukrajinská pracovní síla by se mu tak na Sibiři hodila.

Video  Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa