Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední let z Moskvy a práce z exilu. „V Rusku už novinařina neexistuje,“ říká žurnalista TV Dožď

Autor: mav - 
22. dubna 2022
05:00

Denis Katajev pracoval pro ruskou televizi Dožď (Déšť) od roku 2010, kdy spustila provoz. Ustála i postupná omezování svobody médií, ale po zahájení invaze na Ukrajinu ruský režim ještě přitvrdil. „V Rusku už žádná žurnalistika není, všechno je to Putinova propaganda,“ říká Katajev, jenž odešel do Paříže. S kolegy v exilu v dalších zemích hodlá v informování o Rusku a pro Rusy pokračovat.

„Po anexi Krymu Rusko zavedlo totální cenzuru. Duma přijala spoustu zákonů proti nám, proti nezávislým novinářům, třeba ten o označování zahraničních agentů. Média jsou prý zahraniční agenti – to není možné pochopit, ale je to tak,“ popsal přituhování v rozhovoru pro televizi France 24.

Sám Rusko opustil, jako dvě stovky dalších novinářů, jak říká, a statisíce dalších jim podobných, kteří s válkou nesouhlasí a nechtějí žít v diktatuře. „Chytil jsem poslední let z Moskvy do Evropy, to byl historický let, poslední let Aeroflotu,“ uvedl „Bylo to nejtěžší rozhodnutí mého života, ale tak to je.“ Letěl přes Kypr, ale „azyl“, respektive pracovní stůl, našel v mezinárodní redakci Radia France v Paříži. „Děkuji kolegům za pomoc,“ předvedl fotku na facebooku.

„V Rusku teď není žádná žurnalistika. Jsou to členové Putinova propagandistického týmu,“ popsal zaměstnance, kteří v médiích nadále působí – a které nelze označovat za novináře. Podle něj často sami svým zprávám nevěří. „Oficiálně se uvádí, že nebombardujeme města a civilisty a žádná válka není.“

Pro Rusy ale není příliš obtížné se k nezávislým informacím na internetu přece jen dostat, například na kanálech sítě Telegram, kterou si Kreml nemůže dovolit zavřít. A k ostatním zdrojům se lze připojit přes vzdálený přístup (VPN). „I moje máma, která v Rusku zůstala, mi říkala, že informace získat lze. Neměla s tím moc těžkostí. Proto jsme si jistí, že lidi v Rusku je možné informovat, to je naším cílem. Za války je to velmi důležité,“ uvedl pro RFI.

Tuto potřebu po nezávislých informacích dokazuje i nápor, jaký v prvních dnech po invazi zažil kanál TV Dožď na serveru YouTube – i 25 milionů zhlédnutí denně. Proto se s kolegy rozhodli pokračovat i z exilu. „TV Dožď otevře kanceláře po Evropě. Já v Paříži, pak možná Amsterdam, Riga a další města. V Evropě budeme pokračovat ve své práci, budeme plnit tu potřebu nezávislých informací v Rusku. Protože mnoho Rusů v zemi zůstává, musíme jim poskytovat informace.“

Kanál Dožďu na YouTube však nyní obsahuje jediné video z 3. března, kde redakce vysvětluje, proč musí přerušit činnost. „Potřebujeme nabrat síly, trochu vydechnout a rozmyslet, jak dále pracovat,“ říká v něm šéfka Natalja Sindejevová.

Aktuálně Katajev zpravuje ruské čtenáře o francouzských prezidentských volbách na svém kanále na Telegramu. „Bože. Existují debaty, existuje volba. Oba kandidáti se k sobě chovají s respektem, ba se usmívají,“ pochvaloval si středeční TV debatu Emmanuela Macrona a Marine Le Penové. „O tom je politická kultura.“

A jak vidí Katajev další budoucnost? „Jsem si jistý, že do Ruska Vladimira Putina se nevrátím, pro novináře je to nebezpečné. A také proto, že nemohu žít v zemi, jež je agresorem, jež nerespektuje práva občanů a zabíjí své sousedy,“ vysvětluje Katajev, ale nakonec přece jen věří v lepší zítřky: „Až tahle válka skončí, Putin bude pryč a my začneme novou stránku naší země, se svobodou projevu.“

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa