Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam Putin unáší ukrajinské civilisty?! Tisíce lidí končí na Sibiři, Kavkazu i ostrově v Tichém oceánu

Autor: tsv, ČTK, swp - 
15. dubna 2022
05:00

Ruští vojáci odváží ukrajinské uprchlíky na Sibiř a Dálný východ, nejen za polární kruh odvezli už necelých 100 tisíc civilistů. Někteří končí v Čečensku, Ingušsku, Dagestánu, nebo dokonce na ostrově Sachalin, největším ostrově federace v Tichém oceánu severně od Japonska. Deportovaní Ukrajinci za sebou údajně mají hodiny výslechů, po kterých byli usazeni v autobusech a vysláni na sever. O násilných deportacích mluvil tento týden i prezident Zelenskyj. Podle něj již zasáhly celkově přes 500 tisíc lidí.

Kreml vydal minulý měsíc urychlený rozkaz přesunout 95 739 lidí do odlehlých oblastí federace.

Vláda podle dekretu „schvaluje distribuci“ občanů Ruska, Ukrajiny, Doněcku a Luhansku a jednotlivců bez státní příslušnosti do „členských subjektů Ruské federace“. Záznamy o nových příjezdech má Moskva kontrolovat každý měsíc.

V rámci příkazu bylo údajně nařízeno dopravit 11 398 lidí na Sibiř, 7 218 lidí na Dálný východ a 7 023 do Severního Kavkazu.

Ostatní převáží do Čečenska, východních republik Ruska a na ostrov Sachalin severně od Japonska. Dotyční Ukrajinci byli údajně nejprve podrobeni mnohahodinovým výslechům, následně naloženi do autobusů a odvezeni za hranice. Informoval o tom server DailyMail.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online

Ruský prezident Zelenskyj tento týden v projevu k estonským poslancům dále uvedl, že Rusko násilně deportuje Ukrajince.

„K dnešnímu dni bylo násilně vysídleno již více než 500 000 Ukrajinců,“ citovala ve středu agentura Interfax-Ukrajina Zelenského, který množství přirovnal k počtu obyvatel estonského hlavního města Tallinnu.

Ruské úřady podle prezidenta odebírají Ukrajincům doklady, brání jim v návratu do vlasti a děti oddělují od rodičů či je připravují na nelegální adopce do ruských rodin.

Prezident proto vyzval Evropskou unii, aby deportace zastavila a pomohla vrátit ukrajinské občany zpět domů. „Naléhavě žádám, aby se na úrovni Evropské unie našly takové nástroje vlivu na Rusko, které by mohly zastavit deportace a vrátit všechny deportované domů,“ dodal Zelenskyj.

Video  Budou Putin a spol. pykat za zvěrstva na Ukrajině? Expert promluvil o tribunálu i trestech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa