Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinský zpravodaj v Rusku: Za Putinovy vlády se společnost stala fašistickou

Autor: Natalja Aharková, mav - 
12. dubna 2022
05:00

„Zjevně si ne všichni Evropané uvědomují, co udělali: Otevřeli hranice pro ženy a děti z Ukrajiny. To je na úrovni záchrany Židů za druhé světové války, za holokaustu. Ukrajinci na to nikdy nezapomenou,“ je přesvědčen ukrajinský reportér Roman Cymbaljuk, poslední ukrajinský zpravodaj akreditovaný u ruského ministerstva zahraničí. Jak si vysvětluje zvěrstva Rusů na Ukrajině a kde se v nich vzala taková zášť, rozebral v rozhovoru pro Blesk Zprávy s Nataljou Aharkovou, ukrajinskou novinářkou a šéfredaktorkou portálu Proukrainu.cz.

Jak lze vysvětlit nelidské činy Rusů na Ukrajině? Putinovu brutalitu mnozí zdůvodňují duševními poruchami, následky vážného onemocnění, léčbou steroidy a mnoha dalšími domněnkami. Civilizovaný svět přitom nemůže pochopit zvěrstva samotných Rusů. Protože to není Putin, kdo mačká spoušť ruských zbraní. Na obyčejné domy střílejí ničivé rakety obyčejní ruští chlapíci. Ukrajinské děti a ženy také znásilňují a zabíjejí obyčejní ruští muži. Smrtící bombu na mariupolskou porodnici a divadlo i na nádraží v Kramatorsku shodili obyčejní Rusové, kteří určitě mají rodiče, blízké, pravděpodobně děti... Může vědomý člověk, otec milující své syny a dcery, spáchat masové vraždění cizích dětí?

Tyto otázky si klade svět. Pokusíme se najít odpovědi s Romanem Cymbaljukem. Je známým ukrajinským novinářem, oblíbeným a uznávaným blogerem a jediným představitelem ukrajinských médií, který působil v Moskvě i po roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym a začala občanská válka na Ukrajině. Moskvu opustil na přelomu roku.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Romane, jak byste vysvětlil ty nelidské činy - zvěrstva Rusů na Ukrajině?

Západní partneři i my, Ukrajinci, musíme přestat hledat odpovědi na tuto otázku. Snažíme se v nich najít něco lidského, apelujeme na morálku, na děti a tak dále. To je bohužel špatná cesta, protože v tomto případě nefunguje. Rusko a jeho vojáci se chovají jako barbaři. Záměrně ničí občany Ukrajiny. To je naprosto promyšlená politika! Logika toho je velmi jednoduchá. Věří tedy, že bude vyvíjen tlak na nejvyšší vojenské a politické vedení Ukrajiny, aby se vzdalo a učinilo politické ústupky. Ale Ukrajina do toho jít nemůže. Ne proto, že by své děti nemilovala, ale proto, že tam, kde jsou vetřelci, bude ještě hůř. Ten, kdo kapituluje, či pokud někde zůstanou okupovaná území Ukrajiny, budou čelit ruské smrti, chudobě, bezpráví a nejspíš i deportaci, kterou nyní vidíme v Mariupolu.

Ruští vojáci zpočátku takový odpor nečekali. Mnoho jejich kamarádů padlo. A naše ozbrojené síly, domobrana, všechny bezpečnostní složky udělaly správnou věc - celý stát válčí! A tak Rusové ze zlosti stříleli do obytných budov. A začalo psí vytí ruských informačních vojsk na téma „Ukrajinci osm let ostřelují Doněck“. Pro české publikum chci vysvětlit, kdo neví: V roce 2014 Rusko obsadilo Doněck a Luhansk. Minské dohody Rusko zablokovalo. Požadovali politické ústupky tehdy a požadují je nyní.

Proto ve válce nelze mluvit o lidskosti, vytváří to v nás iluzi, že Rusy můžeme oslovit. Mohou se k nim dostat pouze armáda a další lidé se zbraněmi.

Ruské vedení říká, že vedou speciální vojenskou operaci, nikoli válku. Slovo „válka“ je v Rusku zakázáno. Nechtějí mluvit o válečných zločinech. Místo toho teď šíří na Západě jiné téma. Jejich hlavní propagandistický příběh říká, že se „Ukrajina vysmívá zajatcům“. Tvrdí, že není žádná válka, ale na Ukrajině jsou ruští zajatci. Rád bych zdůraznil, že Ukrajina jasně dodržuje Ženevské úmluvy o zajatcích. Jsou to lidé, kteří přišli zabíjet Ukrajince, ale neuspěli, zastavili jsme je. Chtěli to nandat „banderovcům“, které hledali, hledali, nenašli… tak se objevilo téma vězňů...

Abych to shrnul: co dělat? Prát se! Ve skutečnosti nezbývají žádné možnosti. Budoucí jednání a jejich výsledky budou. Ale tyto dohody s Ruskem nyní píše ukrajinský voják v nejširším slova smyslu.

Jak vznikl ruský fašismus

Propaganda mění vnímání reality, ale existují hodnoty dané vzděláním, duchovním rozvojem. Ukazuje se, že Rusko svým občanům dlouhodobě vštěpuje tezi o „supernárodu“, že mají právo rozhodovat o osudu ostatních. To je fašismus. Cítil jste to v Moskvě?

Ne každý se už cítí vyšší, někteří jsou teď o dva metry menší, když je sebrali v lese… Pracoval jsem v Moskvě 13 let, fakticky se mi fašismus ruské společnosti odehrával před očima.

„Vítězové druhé světové války“, „Dědové bojovali“… To cpou do dětí ve školách, školkách a tak dále. Že oni jsou národ vítězů, který všichni urážejí. Stali se skutečnými fašisty, dokonce i nacisty, to je politologický termín. A právě tomu nyní odpovídá Ruská federace.

Pokud analyzujeme informační toky Ruska, ve skutečnosti není mezi roky 2014 a 2022 žádný rozdíl. Zabývají se účelovou propagandou, jejímž cílem je depopulace Ukrajinců. Tedy dva pojmy: Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ, bratři. Pokud ano, jak pak bombardovat jejich města? A když řeknete „jsou to nacisté“, tak je musíte zabít. Byli vychováni tak, že Ukrajinci musí být zabiti, že nemáme z principu právo na život. A v této situaci nemáme na výběr.

Sami Rusové tak chtějí na Ukrajině válčit?

Podle mých informací je mnohem více lidí, kteří se války s Ukrajinou odmítají zúčastnit. Ne proto, že by nás milovali nebo že by se v nich probudilo svědomí „nemůžete bombardovat děti“. Ne! Prostě jsou pos*aní, omlouvám se za přímočarost, protože je to hazard se životem. Viděli to navzdory cenzuře v Rusku. Věřte mi, že všechny spálené ruské tanky ruská armáda vidí prostřednictvím kanálů sociální sítě Telegram. A každý se ptá: „Co se se mnou stane, když se tam objevím?“ A zná odpověď, bude zabit.

Někteří v Evropě nadále věří, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ. Třeba německá média šířila obrázek dvou objímajících se žen v barvách vlajek Ukrajiny a Ruska. Ukrajinci jsou pobouřeni, jak můžeme objímat ženy, jejichž synové zabíjejí naše děti. Němci v nich však vidí matky, které na obou stranách přicházejí o své syny. Myslíte si, že tato ruská propaganda nyní ovlivňuje oficiální rozhodování vlád evropských zemí o požadovaném uzavření ukrajinského nebe ze strany NATO, urychleného vstupu Ukrajiny do EU či zřízení mírové mise?

Fotografie Ukrajinců objímajících se s Rusy obvykle hážou na internet ruská informační vojska. „Nemáme být rozdělení, naše národy jsou bratři,“ omílají. To by mělo být považováno výhradně za propagandu, nic více. Ukrajinci tomu všemu rozumí.

Ve skutečnosti, buďme upřímní, Evropa se od roku 2014 hodně změnila. S okupanty a těmi, kdo podporují Putina, už prakticky nikdo v Německu nekomunikuje. Proto se mi zdá, že každý na světě již pochopil, že Ukrajina je samostatný stát. Všem jsme to dokázali, a pokud vím, všechna západní média jsou plná následků bombardování a všech těchto hrůz. V celém západním světě včetně Německa se konaly tisíce akcí a shromáždění na podporu Ukrajiny, tlačí na vlády, aby Ukrajině aktivněji pomáhaly.

Nakolik dostatečně podle vás pomáhají?

Hodně se udělalo, to je třeba zdůraznit. Třeba sankce! Někteří si myslí, že to nyní ukrajinskému vojákovi na bojišti nepomůže. To vše ale snižuje zdroje ruského nacistického režimu na válku. Rozhodnutí opustit ruské energetické zdroje je zásadní, hodně se změní.

Je jasné, že pro nás jsou teď hlavní zbraně, uzavřít nebe, těžká vojenská technika. Dostáváme takzvanou taktickou úroveň: protiletadlové rakety Javeliny a Stinger, to je hodně cool, díky těmto prostředkům zemřely stovky ruských okupantů. Ale jsme ve válce s mocným státem. Potřebujeme systémy protivzdušné obrany dlouhého dosahu a také protiraketové systémy. Musíme vyhrát prostředky, které máme, a pokusit se získat více zbraní, které mohou ruským útočníkům více ublížit.

Nejdůležitější je, že Evropa chrání ukrajinské děti a ženy. Vy sama jste nyní v zahraničí, moje žena nedávno překročila hranice s Polskem. Po celé Evropě je maximální podpora -  oblečení, peníze... Mé děti nic nepotřebují, protože jsme odešli, když to bylo doma ještě v pořádku, ale stejně jim na hranicích polští dobrovolníci darovali hračky.

Mnoho dětí z Ukrajiny to nemá, protože všechno zůstalo doma a dům jim vypálili ruští šmejdi.

Jak si představujete další vývoj?

Jsem v tomto případě optimista. Vyjednávání jsou těžká, je zapojen celý západní svět. Samozřejmě bychom chtěli, aby Putin zemřel a Rusové řekli: „Víte, bylo to nepříjemné. Opouštíme Krym, opouštíme Donbas a tady je reparace za to, co jsme udělali. Kajeme se." To se v nejbližší době nestane, ale k denacifikaci Ruska určitě dojde.

Nový systém světové bezpečnosti

Hodně se mluví o novém bezpečnostním systému v Evropě a ve světě po vítězství Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvoření nového mezinárodního sdružení k zajištění bezpečnosti. Vidíte v takové nové instituci perspektivu? Rusko nedbá na žádná mezinárodní rozhodnutí a zákony. Proč může být nová unie efektivnější a rozhodnější?

Tohle je jen projekt. Myšlenkové a diplomatické úsilí Ukrajiny je naprosto správné. Souhlasíme s neutrálním statusem se skutečnými bezpečnostními zárukami. Fámy, že to bude jako článek 5 NATO (útok na jednoho člena lze považovat za útok na všechny, pozn. red.), jsou skvělé. Otázkou je, že může trvat mnoho a mnoho let, než budou tato jednání dokončena. Jedná se o velmi složitý, obecný dokument. Prozatím jsou jednání dobrá.

Ale chtěl bych zdůraznit, že je to ukrajinská armáda, která tvoří ukrajinskou pozici při jednáních, protože nebudou-li žádné jednotky, nebude Ukrajina, nebude nic. Prezident Ukrajiny zdůraznil, že v současnosti je jediným garantem nezávislosti armáda. To značí, že vedení státu si o Rusech nedělá žádné iluze. Jsme si dobře vědomi, že se jedná o prolhaný národ. Možná ne o národ, ale vedení národa je 100% lhář. Jejich slova jsou bezcenná.

Je tu mnoho nuancí. Je jasné, že chtějí nějak dobýt Krym a Donbas. A nevím, jak tato jednání skončí. Myslím, že musíme jen věřit vládě a prezidentovi. Je potřeba vycházet z faktů a bude těžké vyjednávat, ale nějak k tomu dojdeme. Ale to je možné pouze tehdy, bude-li národ bojovat.

Víte, chtějí vyhlazení ukrajinského lidu, chtějí, abychom fyzicky odešli. Říká se tomu denacifikace, ale ve skutečnosti je to genocida. Když ničí Mariupol, je to genocida Ukrajinců, včetně rusky mluvících.

Jako novinář odhalujete ruské dezinformace o Ukrajině, přemýšlel jste, jak zajišťovat takovou informační bezpečnost v Evropě a ve světě?

Na Ukrajině je to ve skutečnosti v pořádku, už před válkou bylo. V oblasti informační bezpečnosti byly podniknuty správné kroky. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se všude vyházely ruské „žumpy“, i Němci či Angličané tyto RussiaTodays uzavřeli. Neměli bychom se za to stydět, protože to nejsou média – to jsou ruská informační vojska. Příklad pro západní publikum je velmi jednoduchý. RussiaToday v Rusku říká: “Musíte se nechat očkovat, nosit roušky, dodržovat opatření proti pandemii." A co říkají v jazycích evropských národů? „Očkování je porušením vašich ústavních práv, s rouškami to není tak jasné, možná vám stále chtějí vzít svobody, vaše vláda vám záměrně vytváří horší podmínky pro život, vymýšlí různé podmínky, karantény, všichni trpíte ztrátou zaměstnání a sníženým příjmem…“ To oni dělají, to je klasický příklad. Informační zabezpečení je v tomto případě velmi jednoduché, všechny nepřátelské vysílače musí být blokovány, tečka.

Pokud se vrátíme na Ukrajinu, musí tam být kvalitní žurnalistika. A to je. Pak je nutná mediální gramotnost obyvatel. Prostě vysvětlit, že u každého telegramového kanálu je třeba se vždy zamyslet, kdo je zdrojem těchto informací. Třeba mi volá příbuzný a povídá: „Na okupovaných územích se začala prodávat polská humanitární pomoc“. A jak na to přišel? “No, přišlo polské mléko," odpoví. “A jak jsi došel k tomu závěru mezi těmito dvěma skutečnostmi?" Chápu, jak se to stalo – jedna paní povídala, ale teď to není jedna paní, ale kanál na Telegramu. Proto musí existovat gramotnost populace. Ale vidíte, Rusové nás rychle naučili rozumět, za kolik co stojí. To je také fakt.

Zvěrstva Rusů

Když si poslechnete zachycené hovory Rusů z Ukrajiny, to snad není ruština, působí dojmem, že mluví jen nadávkami - a to s otci, matkami, manželkami. Chápu, že to není výjimka, ale obvyklý “jazyk" Rusů. Evropané se diví, ukazuje to necitlivost, nedostatek spirituality. A z rozhovorů šlo i slyšet, kterak matka odmítá, aby syn na Ukrajině složil zbraně, protože na něj doma čeká tribunál. Pro člověka se zdravým rozumem je to těžké pochopit.

Myslím, že prostě nedostali pořádné vzdělání. V Rusku je normou komunikace, že nikdo nikoho nerespektuje. V důsledku toho lidé nerespektují vlastní životy ani životy druhých. Vidíte, koho ženou do války, takzvané „hluboké lidi“ – obyčejné Rusy. I v regionálních médiích mají nyní top téma: „Jeli na Ukrajinu a zemřeli, zabili“ nebo „Umřeli pro Charkov“ a tak dále. A pohřbívají tyto lidi po celé zemi. Jen dvě místa jsou výjimkou: Petrohrad a Moskva.

Sami Rusové říkají, že Moskva není Rusko. Protože tam je všechno. Když jsou dva párky pro celé Rusko, jeden a půl párku si odnese Moskva, zbytek připadne všem ostatním. Otázkou není, že nemají pračky, ale že rabování považují za odměnu za válku.

Slova barbarství, rabování, to nejsou nálepky, to jsou definice. Poslyšte, životní úroveň v ruských regionech samozřejmě není nic moc, většinou je tam chudoba. Tato invaze proto všem, jak Ukrajincům, tak západnímu světu, mnohé ukázala. No, krást koberec je prostě norma.

Vy jste spustil projekt se symbolickým názvem Paljanica na podporu armády. Jak se mu daří?

Děkuji lidem všech národností bez ohledu na státní občanství. Děkujeme všem za pomoc Ukrajině. Pokud to chcete udělat, existují dvě mocné ukrajinské charity, Nadace Návrat naživo a Nadace Serhije Prytuly. Ti, co dělají opravdu kolosální věci, hodně nakupují, mají hodně dárců. A co je nejdůležitější, během války mají logistiku, zajišťují dodávky vojenským jednotkám, transporty z Evropy. V Evropě už nezůstaly skoro žádné termokamery, protože jsme všechny koupili.

Na návrh přátel z mého týmu jsme vytvořili projekt „Paljanica“ (slovo pro druh chleba, které Rusové a Ukrajinci vyslovují jinak – a tak se jím rozpoznávají diverzanti – pozn. red.) na základě mého kanálu YouTube. Myšlenka je tato: Nabízíme divákům kanálu, aby si koupili nálepky; jsou drahé (25-30 amerických dolarů), ale všechny peníze utrácíme za ozbrojené síly. Nejde ale o kupování nálepek, lidé se chtějí podílet na našem vítězství. Vybrali jsme více než 170 000 dolarů (3,8 mil. Kč). Z Evropy jsme přivezli deset termokamer, koupili pár radiostanic, tři drony. A konečně naše první auto, mikrobus, dorazilo na hranice pro jednu vojenskou jednotku. Nálepky získávají čas, jde o zachráněné životy, životy nejen vojáků.

Čas od času také sebereme odvahu a pomůžeme lidem, které známe a kterým prostě došly peníze. Nevím, jak o tom mluvit, protože každý potřebuje pomoc, spousta lidí přišla o práci, o byt, o rodinné příslušníky. Děláme, co můžeme. Takový je teď život mírumilovných občanů Ukrajiny.

Video  Epicentrum - Pavel Šturma  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa