Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putinův ceněný diplomat byl oddaným neonacistou. Hajlováním se chlubil na sítích

Autor: sova - 
12. dubna 2022
05:00

Bývalý ruský diplomat, který byl donedávna velvyslancem Moskvy v OSN v New Yorku, byl oddaným neonacistou, který polepil město nacistickými znaky, zjistil list Daily Mail. Zpráva přichází v době, kdy jeho bývalý šéf, ruský prezident Vladimir Putin, obhajuje svou invazi na Ukrajinu jako snahu o „denacifikaci“ země, respektive jejího vedení. Kirill Kolčin, někdejší člen ruského podpůrného diplomatického personálu působícího na stálé misi země při OSN, přijel do New Yorku v létě 2019 se svou ženou Alenou a dvěma dětmi. Odjeli zhruba o půl roku později, v únoru 2020. 

Muž, který vypadal jako Kolčin, byl vyfotografován, jak provádí nacistický pozdrav na snímku zveřejněném na účtu Old School Skins na Instagramu – neonacistické skupiny, kterou Kolčin propaguje na své vlastní stránce.

Dne 29. července 2019 byla na stránce OSS zveřejněna fotografie, na níž je vidět nálepka OSS, kterou drží před nacistickými uniformami a novinami v muzeu v Kaliningradu, ruské enklávě u Baltského moře.

Kolčin, kterému je pravděpodobně kolem třiceti let, sám sebe popisuje jako „otce, OSS a hochštaplera“ a fotografie na jeho stránce obsahují symbol Železného kříže, tedy vyznamenání, které zprofanoval nacistický režim v čele s Adolfem Hitlerem.

Buldoček a „totenkopf“

Rozhodnutí Ruska zaměstnat v OSN otevřeného neonacistu je obzvláště zarážející vzhledem k Putinovým prohlášením o probíhající válce na Ukrajině. Invazi do sousední země si ruský diktátor dovolil označit za „speciální vojenskou operaci“ za účelem demilitarizace a „denacifikace“ země.

Kolčinova osobní stránka je soukromá, nicméně na stránce OSS se lidé ohánějí noži a mosaznými kudlami. Kolčin přitom často pózuje v černém triku OSS s logem buldočka.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Bývalý ruský diplomat je také zachycen, jak drží nálepku OSS vztyčenou na různých místech v New Yorku – poblíž Times Square, před Queensborough Bridge a na Brighton Beach, kde žije početná ruská komunita. Na jednom snímku je vidět ruka držící nálepku OSS před křižníkem newyorské policie.

Dne 31. srpna 2019 – v době, kdy byl Kolčin v New Yorku – bylo na stránce OSS zveřejněno video, na němž je vidět ruka, která lepí samolepku OSS s neonacistickým nápisem „totenkopf“ neboli „lebkou smrti“ na sloup lampy poblíž Times Square.

Bývalý ruský diplomat v OSN Kirill Kolčin byl oddaným neonacistou Bývalý ruský diplomat v OSN Kirill Kolčin byl oddaným neonacistou | reprofoto Instagram

„Střílejte do hlavy antifašistickou spodinu“

Kolchin ale není sám, kdo podobné nálepky lepí. V říjnu 2019 je Kolčinův syn například vyobrazen na stránce OSS v masce s logem SS. Účet OSS byl deaktivován v lednu 2020 – měsíc před Kolchinovým odchodem.

Znovu byl aktivován v říjnu 2020, přičemž všechny příspěvky z New Yorku byly odstraněny. Nový obsah se skládal z fotografií pušek, nožů a mosazných kudel a také něčeho, co vypadalo jako kanystry s pepřovým sprejem.

Jeden z obrázků zbraní byl opatřen popiskem: „Střílejte do hlavy antifašistickou spodinu“.

Video se připravuje ...
Další videa