Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nejobávanější odstřelovač Wali je v Kyjevě: Rusy prý čeká druhý Stalingrad

Autor: rix - 
19. března 2022
16:30

Wali má pověst nejlepšího odstřelovače na světě. Bývalý voják kanadské armády své umění vytrénoval v Afghánistánu a Iráku. Myslel si, že už si bude moci užívat manželky a svého malého syna. Potom, co Putin napadl Ukrajinu, ale otočil. Neotálel a vydal se Ukrajincům pomoct. Jeho zkušenosti se ukrajinským obráncům budou jistě hodit..

Nyní už je Wali ukryt vysoko nad ulicemi Kyjeva v tajném zákoutí připravený pozdravit prvního ruského vetřelce, kterého spatří. Rozhodně ale nepůjde o přátelské setkání. „Nelíbí se mi myšlenka někoho zabít, ale když přijde čas, nebudu váhat zmáčknout spoušť,“ ujišťoval legendární odstřelovač. 

Jak ostrostřelec dále uvedl, Putin to nebude mít s dobytím Kyjeva vůbec snadné. „Pokud Putin opravdu chce Kyjev, bude muset zaplatit obrovskou cenu. Rusy tady nikdo nechce a všichni odolají. Škody, které jim můžeme způsobit, budou šílené,“ vysvětlil. Podle odstřelovače bude Kyjev pro Rusko druhým Stalingradem. 

Své opravdové jméno se Kanaďan opět rozhodl skrýt. To i kvůli jeho rodině. Pokud by Rusové zjistili jeho identitu, mohli by se pokusit zlikvidovat jeho milované, kteří momentálně žijí v kanadském Quebecu. 

Jak uvedl deník Daily Mail, zatímco jeho blízcí se v sobotu sešli, aby oslavili synovy první narozeniny, Wali strávil den schoulený v opuštěné budově s výhledem na předměstí Kyjeva. Rusové už jsou údajně jen pětadvacet kilometrů od metropole. Snajpr a jeho kolegové ale pro ně mají připravené hotové peklo.

„Tohle je obrovské zastavěné město, ne nějaká vesnice. Když se podívám z místa, kde jsem teď, vidím tolik staveb a budov, ze kterých lze střílet. Tolik míst, kde lze ukrýt zbraně a pálit ze zálohy. Nebudou vůbec tušit, co je zasáhlo,“ vysvětlil. 

Podle něj bude pro Rusy lepší, když se do bojů v Kyjevě vůbec nepustí. „Vždyť se jim nepovedlo dobýt ani Mariupol nebo Charkov,“ poznamenal Wali a podotkl tak, že postup ruské armády je velice pomalý a její plán na ovládnutí Ukrajiny je každým dnem vzdálenější. 

Voják s cestou na Ukrajinu moc neotálel. Pár dní poté, co vypukla válka, ho kontaktoval jeho přítel, který organizuje už několik měsíců humanitární konvoj na pomoc okupovaného Donbasu. „Řekl mi, že potřebují odstřelovače. Je to, jako když hasič slyší zvonění alarmu. Musel jsem tam jít,“ uvedl Wali.

Poznamenal ale, že tentokrát bylo daleko těžší opustit domov, než tomu bylo před sedmi lety kvůli válce v Afghánistánu. Doma zanechal manželku s malým synem. „Já vím, je to hrozné,“ řekl Wali a dodal, že když ale vidí fotky zkázy z Ukrajiny, vzpomene si na svého syna, a proto se rozhodl odejít bojovat. „Vždy jsem věděla, že je tu možnost, že zase odejde. Musím s tím žít,“ řekla o jeho odchodu manželka.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Nejlepší světový snajpr přijel zabíjet Rusy na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa