Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřela signatářka Charty 77 Jirousová (†79): Česká malířka a druhá manželka Magora Jirouse

Česká malířka Juliana Jirousová.
Česká malířka Juliana Jirousová.  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
26. srpna 2023
16:49
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. srpna 2023
08:56

Juliana Jirousová zemřela v pátek 25. srpna, v září by oslavila osmdesátiny. Slavná česká malířka se narodila do umělecké rodiny, její rodiče Otto a Marie Stritzkovi byli rovněž malíři. A umělce si vzala i za manžela, v roce 1976 se provdala za básníka Ivana Jirouse známého pod přízviskem Magor. O smrti Jirousové na svém facebooku informoval spisovatel a publicista Petr Placák.

„Dneska odešla k Pánu Juliana,“ oznámil Placák. „Když přirozenou smrtí umře někdo takový jako Juliana, necítím smutek, ale mám radost z naplnění člověčí existence. Aleluja!“ doplnil. Ve svém příspěvku zavzpomínal na to, co všechno s českou malířkou a vnučkou českého myslitele a vydavatele Josefa Floriana prožil.

Poslední rozloučení s Jirousovou se uskuteční 1. září ve 14:30 ve Staré Říši, následovat bude mše v 15:00 v kostele Všech svatých ve Staré Říši.

S Magorem se seznámila v roce 1972, ten ji později zasvětil do undergroundu, společně navštěvovali mnoho akcí, až se vzali. Magor na den své svatby uspořádal II. Festival druhé kultury v Bojanovicích a svatební veselice skončila razií policie, do vazby a následně do vězení putoval i ženich.

Společně podepsali Chartu 77. Většinu manželství strávil Magor vlastně ve vězení. Měli dvě dcery Martu a Františku, manželství se rozpadlo po jednom z Magorových návratů z vězení. „No jo, kdyby nebyl, to si vůbec nedovedu představit,“ tak se vyjádřila Jirousová po Magorově smrti, jak připomněl Placák.  

Jako na „mimořádnou ženu a s pozoruhodným osudem“ vzpomněl dnes na Julianu Jirousovou i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Je spojená s fenoménem Staré Říše a Josefa Floriana, manželka Ivana Martina Jirouse a matka dvou dcer, o něž pečovala v dlouhých letech manželova věznění. Čelila permanentnímu zájmu státní bezpečnosti,“ napsal na síti X.

„Její Tomáš Akvinský a Anežka Česká se na mě ze zdi zkoumavě a s laskavostí dívají každý den. Ať odpočívá v pokoji,“ dodal.

Juliana Jirousová se narodila do silně věřící rodiny. Jejím dědečkem byl významný katolický myslitel a vydavatel Josef Florián ze Staré říše u Jihlavy. Umělecké nadání zdědila po rodičích, akademickém malíři Otto Stritzkovi a malířce Marii Floriánové. Po maturitě nesměla z politických důvodů dál studovat a začala malovat obrazy.

beda88 ( 26. srpna 2023 15:00 )

kamarádi Venci-flašky. hlavně že po Magorovi máme v Plzni pojmenovaný most.

Uživatel_5650027 ( 26. srpna 2023 14:39 )

Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Magor byl Magor, ale mj.velký básník! Magor věren svému jménu, spatřivši RUDOU LŮZU na PH a Fijaloviče ukrajinského, tak ho zase zavřou! Možná, že současná česká vláda a KOMUNISTICKÝ hlupák s politružkou přispěli ke konci malířky. Mě stačilo slyšet prostoduchý projev 21.8.2023
Paní pozdravujte Magora! Děkuji!

kralovna-vsech-mori ( 26. srpna 2023 10:34 )

Chartisti rotují v hrobě když vidí jak se nám prohánějí komouši v čele s vrchním koumoušem Pavlem po hradě, soudech a patlanemtu

elina2 ( 26. srpna 2023 10:04 )

To nemůžete dát do nadpisu jméno i příjmení?

trintin ( 26. srpna 2023 09:32 )

...signatářka Charty 77 ?? Se signatáři si v té době dovedl "Pavko" a jeho spolustraníci docela dobře poradit?

Zobrazit celou diskusi