Smutnou zprávu potvrdila Blesku i hereččina dcera Rozálie Víznerová. „Odešla do hvězdného nebe,“ uvedla poté o mamince také na facebooku. 

Posledních více než dvacet let sužovaly Janu Šulcovou četné zdravotní potíže. Na počátku 21. století podstoupila náročnou operaci štítné žlázy, kterou o devět let později jako nepříznivý důsledek zdlouhavé léčby následovala operace oka kvůli zdvojenému vidění.

 „Oko mi museli celé vyndat a zase nandat. Logicky zůstalo větší, takže pár měsíců po operaci to vypadalo otřesně,“ líčila herečka před lety pro Aha!. V létě 2014 musela znovu pod kudlu, zlobila ji noha, a před pár lety to po pádu ze schodů zase odnesla pravá ruka. Podobných nešťastných pádů ovšem měla na kontě celou řadu.

Šrámy fyzické se bohužel podepsaly i na její psychice. Po operaci oka skončila Šulcová na psychiatrii – nedokázala snést řeči o údajné estetické operaci víček a pohled na sebe v médiích.

Video
Video se připravuje ...

Jana Šulcová: O smrti kamarádky se dozvěděla před kamerou! David Turek, Jan Brunclík

Šulcová byla vyléčenou alkoholičkou. Závislost se u ní objevila po odchodu manžela Oldřicha Vízera. Kariérní tíseň způsobená nedostatkem rolí po roce 1989 ji ještě umocnila. K pití se postupně přidala i antidepresiva, zničující koktejl měl za následek další zdravotní problémy. Démona alkoholu ji nakonec zbavily milující dcery, lékaři a její vlastní vůle.

Jana Šulcová se narodila 12. února 1947 v Praze. Vystudovala DAMU a poté byla dlouhá léta členkou hereckého sboru Městských divadel pražských. Mezi její první filmové počiny patří snímek Spalovač mrtvol režiséra Juraje Herze. Díky svému talentu a fyzické přitažlivosti stoupala její hvězda rychle k výšinám a režiséři se o ni museli prát. Šulcová si divácká srdce získala velkým množstvím pamětihodných rolí, tou nejvýraznější ale byla Kateřina Horáková z komediálního megahitu S tebou mě baví svět.

Kromě filmů se ve velkém měřítku objevovala v seriálech. Ztvárnila například luxusní prostitutku v předlistopadovém seriálu Byl jednou jeden dům nebo maminky v klasikách Tajemství proutěného košíku a My všichni školou povinní. Mezi její počiny posledních let se řadily seriály Horákovi, Vyprávěj, Trpaslík nebo Vzteklina. Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan v Občanském průkazu (2010), kde hrála ředitelku školy.A poté také Jan Prušinovský ve filmu Kobry a užovky.

 

Video
Video se připravuje ...

VIP Prostřeno! FTV Prima

Fotogalerie
63 fotografií