Urbánková, vlastním jménem Naděžda Balabánová, prohrála svůj boj s rakovinou, informovala o tom její dcera Jana Fabiánová na facebooku. "S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá Slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3.2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19.

Zemřela ve spánku, bez bolestí. Jménem celé naší rodiny děkuji za soucit a prosím o možnost vyrovnat se s touto zdrcující zprávou v soukromí. Děkuji Ti za všechno, maminko moje. Miluji Tě napořád. Tvoje Jana," napsala na sociální síť. 

Herečka a zpěvačka se dlouhodobě potýkala se zdravotními neduhy způsobenými rakovinou, prodělanou před více než deseti lety. Zhoubná nemoc ji tehdy připravila o obě prsa a narušila lymfatický systém, kvůli čemuž často strádala s výraznými otoky na těle.

Agresivní karcinom bohužel nebyl jedinou pochmurnou kapitolou jejího života. Naďa byla v dětství zneužívána vlastním otcem, strašlivé tajemství prozradila ve své knize A příště lépe. V ní rovněž popsala moment, kdy jí táta zemřel přímo před očima. Traumata se s ní nesla až do dospělého života a zklamání v mužské pokolení s každým dalším neúspěšným vztahem sílilo.

Rozvodem skončilo první manželství s Karlem Urbánkem. Pro sokyni v lásce Libuši Šafránkou ji opustil přítel Josef Abrhám, s nímž si velmi přála dítě. Další partner, Jiří Brabec (†63), se zastřelil kvůli dluhům. Život plný smůly jí neulehčil ani druhý manžel Josef Havlík (†87), který ji po nezdařeném společném podnikání přivedl na finanční dno. Po osmi letech ztroskotalo i Nadino třetí manželství s hercem Janem Nemejovským.

Video: Naďa Urbánková: Jako jediná dodržela přísný zákaz Gottových narozenin

Video
Video se připravuje ...

Naďa Urbánková: Jako jediná dodržela přísný zákaz Gottových narozenin David Turek, Aleš Brunclík

Majákem naděje byla pro Urbánkovou její kariéra. Po studiích na Vyšší zdravotnické škole v Trutnově se v roce 1964 dostala do Semaforu. Zpívala a hrála v inscenacích, spoluúčinkovala například s Jiřím Grossmannem a Miloslavem Šimkem v jejich pořadech Návštěvní dny či v Besídce zvláštní školy.

Také spolupráce s Country Beatem, s nímž nahrála nejvíc ze svých úspěšných písní, a která pak trvala dvacet let, ji vynesla na vrchol popularity. Prvního Zlatého slavíka získala Naďa v roce 1972 a první místo si udržela dalších pět let. Jistě jí k tomu pomohly její nejznámější hity, jako Vilém peče housky, Svatební průvod, Dávám ti dar, Blonďák s červenou bugatkou či Mám ráda žužu.

Herecké nadání zúročila Naďa Urbánková nejen na divadle, ale také v několika ceněných filmech. Vedle Kdyby tisíc klarinetů patří mezi nejznámější Zločin v dívčí škole a především Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti nebo Na samotě u lesa.

VIDEO: Naďa Urbánková: O zkažené svatbě své dcery i osamělých Vánocích!

Video
Video se připravuje ...

Naďa Urbánková: O zkažené svatbě své dcery i osamělých Vánocích! Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
121 fotografií