Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvrat v případě Prigožinovy smrti. Dali do letadla bombu zájemci o jeho koupi?

Autor: vja - 
26. srpna 2023
05:00

Nové stopy v záhadě havárie letadla šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina naznačují, že na palubě soukromého letadla byla nastražena bomba. Objevilo se video, které zřejmě ukazuje osoby, jež se před startem vydávají za „potenciální kupce" Prigožinova soukromého letadla. O nových poznatcích v případu informoval britský deník Daily Mail.

Podle telegramového kanálu VChK-OGPU, který je považován za úzce propojený s ruskými bezpečnostními složkami, se tito lidé zaregistrovali jako cestující soukromého letadla, aby je letištní ochranka v Moskvě pustila dál, a poté tvrdili, že jsou „potenciální kupci“.

Domnělí zájemci o koupi letadla - včetně ženy s kabelkou - měli údajně ve středu ráno přístup ke stroji asi na hodinu od 9.30 do 10.30, jen několik hodin předtím, než se zřítilo, což přispělo k podezření, že s letadlem mohlo být manipulováno.

K dalším spekulacím přispělo i to, že výrobce letadla, brazilská společnost Embraer, odhalil, že kvůli mezinárodním sankcím na letadle nebyly od roku 2019 prováděny žádné opravy. Toto tvrzení je však v rozporu se svědectvím letušky, která před startem letadla z moskevského letiště Šeremetěvo sdělila příbuzným, že let byl odložen kvůli technické kontrole.

Jevgenij Prigožin byl ruskými úřady uveden jako jeden z deseti cestujících na palubě havarovaného letadla. Vladimir Putin včera večer přerušil téměř 24hodinové mlčení, aby „vyjádřil soustrast“ zemřelým. Prigožina označil za člověka, který „udělal v životě vážné chyby“.

Video  Vnitřek Prigožinova letounu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...
16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa