Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Smrt výtvarnice Radany Bartůňkové (†47): Zemřela autorka alternativního písma Comenia Script

Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2023
07:10

Ve věku 47 let zemřela výtvarnice, grafička a matka dvou dětí Radana Bartůňková (za svobodna Lencová), autorka alternativního písma Comenia Script.

„V hlubokém zármutku oznamujeme, že nás po těžké nemoci v tichosti opustila naše milovaná Radana Bartůňková, roz. Lencová,“ uvádí parte, které rodina zveřejnila na facebooku. Po Bartůňkové truchlí (nejen) manžel Ondřej a děti Mariana a Eliáš.

Comenia Script je písmo, které se učí v několika stovkách základních škol v Česku. Začínalo se s ním přitom v roce 2010 pilotním testováním ve 33 školách.

„Comenia Script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia Script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných, a také žáků bilingvních,“ uvedlo ministerstvo školství v roce 2012, když alternativní podobu písma povolovalo.

Comenia Script je ve srovnání s běžným psacím písmem jednodušší. Je to znát zejména na tvarech velkých písmen, které jsou podobné spíše tiskací abecedě.

Autorka písma byla ráda, že se novinka do škol šířila postupně. „Čím dál více se o tom školy dozvídají. Tím, jak je jich více, mají učitelé větší šanci to někde vidět v praxi. Myslím, že to bude pokračovat,“ uváděla v minulosti Bartůňková. Rychlejšímu rozšíření podle ní bránila určitá míra konzervatismu škol i rodičů. Limitem bývala i vyšší cena učebních materiálů.

Česká školní inspekce před časem zjistila, že pokud se Comenia Script ve škole vyučuje, zpravidla také v některých třídách nebo ročnících probíhá paralelně výuka běžného psacího písma. Školy, které ho používaly, s ním byly v drtivé většině případů spokojeny. Negativní postoj mělo jen 3,7 procenta ředitelů.

Comenia Script dlouhodobě kritizoval kulturolog a předseda České grafologické komory Jan Jeřábek. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nespojité písmo má negativní dopad na dětskou psychiku, a navíc je prvním krokem k zániku rukopisu. Objevila se také kritika, že nový typ písma ve srovnání s klasickým méně rozvíjí jemnou motoriku. Psycholog Václav Mertin ale tyto výtky považoval za neopodstatněné, protože psaní není jedinou aktivitou dítěte.

Školy si mohou vybrat, jaké písmo budou vyučovat. Nemusí být ve všech třídách stejné. Už není potřeba písemný souhlas rodičů. Stačí, když to má škola uvedeno ve svém vzdělávacím plánu. Děti, které píšou Comenia Scriptem, se učí číst i běžné psací písmo.

st.rec ( 17. srpna 2023 14:30 )

To není nějaký její vynález,takovým skoro stejným písmem píšou školáci i dospělí v Německu,už hoodně dlouho.Nic nového to není.Pokud se pamatuji,nemálo z nás po škole přecházel místo psacího k tiskacímu,na vyšších stupních to nikomu neva­dilo­.Vese­lábu­blin­ko,ta­dy není třeba kopat,jde o běžné názory.Lítost nad úmrtím nikdo nijak nehaní.

jany ( 16. srpna 2023 23:50 )

smutne ano ale to pismo mi prijde strasne - chtit za to penize je zcela amoralni. je to pro me dalsi ukazka spatnych tendenci ve skolstvi nejen nasem, misto snahy naucit deti krasne a mozna narocnejsi veci - i s tim, ze je nekdo nebud eumet dokonale - e podlejza a misto krasne abecedy se nastrci odporne pismo, aby ho tedy snadno napsali vsichni. za chvili budou tendene latku snizovat jeste a jeste vic.

veselabublinka ( 16. srpna 2023 23:42 )

Zemřela mladá žena, matka od rodiny a stejně se najdou duševní chudáci co mají potřebu si kopnout? Uvědomte si že to byla něčí dcera, matka, sestra, přítelkyně, kolegyně a to co tady můžou číst je hnus.

Jirik-ta ( 16. srpna 2023 11:42 )

bude potřeba ještě hodně vakcíny

Anna Nováková ( 16. srpna 2023 10:44 )

Děti musely používat comenium, zatíco učitel psal na tabuli psacím písmem. Naprostý nesmyslm.

Zobrazit celou diskusi