Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velvyslanec Slamečka pro Blesk o plácnutí Korejky: Lékař nemůže opustit zemi, pomáháme mu

Autor: Jakub Kopřiva, trm - 
15. dubna 2023
17:20

Lékař, který při cestě ministra dopravy Martina Kupky (ODS) plácl v Jižní Koreji hygieničku přes pozadí, stále nemůže opustit zemi. Blesku to potvrdil český velvyslanec Gustav Slamečka. I přes nepříjemnost, kterou dál řeší tamní úřady, považuje ministerskou návštěvu za úspěšnou.

Lékař podle MF Dnes v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Případem se zabývají tamní úřady. Zatímco delegace už se vrátila do Česka, lékař Jižní Koreu zatím pustit nemůže. Lékaři pomáhá zastupitelský úřad. Blesku to v sobotu potvrdil velvyslanec Gustav Slamečka. 

Jaké konzulární pomoci dotyčný teď požívá?

„Jako každému jinému občanu český zastupitelský úřad poskytuje konzulární pomoc, která je v zásadě ve dvou rovinách, jedna je komunikace s korejskými úřady a druhá je samozřejmě v nějaké osobní podpoře a osobní rovině.“

Dotyčný je stále v Koreji?

„Dotyčný je stále v Koreji, ano.“

A dá se odhadnout třeba, jak dlouho tam ještě může být?

„To si absolutně netroufám říct, protože bude záviset na postupu korejských úřadů.“

Byl z něčeho obviněn?

„To už se dostáváme do oblasti, kde bych spekuloval. Zatím ještě oficiální informaci nemáme. Co teď můžu potvrdit je, že mu zatím nebylo dovoleno odcestovat z Koreje.“

V obecné rovině, jak vlastně citliví jsou Korejci na takovéto projevy?

„Úplně v obecné rovině se dá říci, že v Korejské republice je to, bych řekl, taková velmi citlivá oblast.“

Navzdory incidentu byla podle Slamečky jihokorejská mise úspěšná. Kupka s delegací jednal mimo jiné se svým korejským protějškem či provozovatelem tamní železniční sítě. „Důležitá byla i návštěva společnosti Hyundai Rotem, kde se ministr dopravy a česká podnikatelská delegace měli možnost detailně seznámit s výrobním programem zaměřeným na soupravy vysokorychlostních vlaků a čistou mobilitu, například vlaku na vodíkový pohon. Konzulární případ člena posádky letadla neměl žádný vliv na průběh a výsledky jednání české delegace v Koreji,“ dodal velvyslanec pro Blesk.

Incidentem se zabývají hned dvě ministerstva: obrany, jelikož doktor v hodnosti podplukovníka spadá pod příspěvkovou organizaci rezortu, a také zahraničí. Podle mluvčího Černínského paláce Daniela Drakea je zastupitelský úřad v Soulu v kontaktu s příslušnými jihokorejskými orgány. „Cílem je daný případ rychle vyřešit, přičemž plně respektujeme nezávislost vyšetřování na jihokorejské straně. Velvyslanectví rovněž poskytuje danému českému občanovi standardní konzulární asistenci,“ uvedl pro Blesk Drake.

Video se připravuje ...
Další videa