Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdražování v Česku v roce 2023: Kolik si připlatíte za vodu, teplo či MHD ve svém kraji?

  • Autor: ČTK,ula,lig,swp,psp - 
    19. 12. 2022
    05:00

    Rok 2023 je za dveřmi a ponese se v duchu zdražování. Plyn, elektřina, voda, nájmy, ale také jízdenky na hromadnou dopravu - to jsou položky, u kterých ceny porostou. Nebude to však všude stejné. Podívejte se, co všechno a o kolik zdraží ve vašem kraji a městě.

  • 1.Plzeňský kraj

    Plzeňská teplárenská zdraží od 3. ledna teplo o 4,8 procenta na 626,67 Kč/GJ s desetiprocentní DPH. „Zdražení je zásadně nižší, než jaké oznámily ostatní české teplárny, po započtení inflace jde v reálných cenách zhruba o desetiprocentní zlevnění,“ řekla mluvčí firmy Petra Siegerová. Od příštího roku se měsíční výdaje za teplo a teplou vodu pro čtyřčlennou domácnost s roční spotřebou 25 GJ zvýší o necelých 100 Kč. Podnik, který ze 65 procent vlastní město a zbytek skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského, zásobuje zhruba 163.000 ze 180.000 obyvatel Plzně a dále firmy, školy, školky, zařízení sociální péče a zdravotnická zařízení.

    Plzeň naopak nezdraží vodné a stočné. Vodné zůstane na 63,27 Kč/m³ s DPH, stočné na 39,19 Kč s DPH. Celkem tak budou Plzeňané dále platit 102,46 Kč s desetiprocentní DPH. Podle dat sdružení SOVAK jsou ceny ve spodní polovině měst ČR.

    Ceny jednotlivých jízdenek v MHD v Plzni se od ledna zvednou o dvě koruny. Nepřestupná papírová jízdenka bude stát 22 Kč, nepřestupná do 30 minut, která se kupuje přímo ve voze MHD s platební kartou nebo Plzeňskou kartou, zdraží na 20 Kč. Město ale nezvýší ceny předplatného v MHD, roční bude opět za 4252 korun, na 30 dní 508 Kč. Od 1. dubna budou lidé nad 65 let jezdit v MHD zdarma. Mladí od 15 do 18 let a studenti do 26 let budou platit za jednotlivé jízdenky polovinu, dosud měli slevy jen u předplatného. Nárok na zlevněné krátkodobé jízdenky budou mít také lidé pobírající mateřský či rodičovský příspěvek, lidé na mateřské a rodičovské dovolené a osoby v hmotné nouzi.

    „Nájemné v městských bytech je další ze služeb, které pro rok 2023 nezdražujeme,“ uvedl mluvčí radnice Jan Švábek. Za standardní městský byt tak budou Plzeňané dále platit 86,86 Kč/m² měsíčně. Stejné to bude u poplatků za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Čtyřčlenná rodina, která má u domku obvyklou 120litrovou popelnici, zaplatí při svozu jednou týdně za rok 1932 Kč.

    V Klatovech, druhém největším městě kraje, zdraží od ledna vodné a stočné o 15,8 procenta na 79,45 Kč/m³ vč. DPH, musí to ještě potvrdit zastupitelstvo 20. prosince. Předběžná cena tepla s daní bude od ledna 1416,18 Kč/GJ, což je proti letošku dvojnásobek. „Klatovská teplárna, která zásobuje mnoho průmyslových podniků, přes 4000 bytů a řadu provozoven služeb, bude v roce 2023 čelit, stejně jako celá česká ekonomika, výraznému zvýšení cen vstupů,“ řekl místostarosta Václav Chroust (ODS). Cena nakupovaného plynu se podle něj meziročně více než zčtyřnásobí, a to i přes vládní zastropování cen energií, 1,5krát se zdraží elektřina, stouply ceny materiálu, oprav a služeb.

    Nájemné v městských bytech bude od ledna stagnovat na současných 80,61 Kč/m², zvýšení o inflaci by mohli radní schválit od 1. července. Letos schválili nárůst o 3,8 procenta. Nemění se ani ceny jízdného MHD, kdy dospělí zaplatí osm korun a děti polovinu. Za odpady vydají klatovští obyvatelé 450 Kč na hlavu ročně. Rada města předkládá zastupitelstvu návrh osvobodit občany v roce 2023 od placení tohoto poplatku.

    Rokycany zdraží vodné a stočné o 32 procent na 124,25 Kč/m³ včetně DPH. „Důvodem je značný nárůst cen vstupních nákladů v podobě energií, chemikálií a dodržení finančního modelu, který máme z důvodu dotace,“ řekl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Poplatek za odpady se zvýší z 600 Kč na 780 Kč na hlavu a rok. Ceny nájmu bytů rostou každý rok o míru inflace vždy k 1. červenci. Jízdné pro dospělého v MHD zůstává na 12 Kč. Starosta neuvedl novou cenu tepla, město podle něj nespravuje tepelné hospodářství. Na webu dodavatele Energie AG Teplo Bohemia nejsou nové ceny, podle informací MF DNES teď firma dodává teplo za cenu 1747 Kč/GJ s DPH, což je zhruba třikrát více než na začátku roku.

    V Tachově zdraží vodárenské sdružení obcí cenu vodného a stočného o necelých 18 procent na 93,46 Kč/m³. Cena tepla se zvýší o 25 korun na 600 Kč/GJ s DPH, řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov). Nájmy se podle něj nezvednou, podle stáří a rozsahu modernizace nebo rekonstrukce bytu budou stále v pásmu 42 až 100 Kč/m². Roční poplatek za popelnici zůstává na 750 korunách, nemění se ani plné jízdné v autobusech MHD (sedm Kč).

    Domažlice zvyšují vodné a stočné o 6,25 procenta na 97,58 Kč/m³. Kalkulovaná cena tepla vzroste téměř 2,5krát na 1531,78 Kč/GJ s DPH. Za odpad budou platit dospělí stejně jako dosud, tedy 650 Kč, jízdné v MHD zůstane na osmi Kč. O nájmech v městských bytech není zatím podle vedoucí finančního odboru Aleny Kučerové rozhodnuto. Změna nájemních smluv je uplatnitelná od 1. dubna, dodala.

    Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o zvyšování platů a zdražování  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Ústecký kraj

    Zdražování chystá kvůli rostoucím nákladům většina tepláren v Česku. ČEZ Teplárenská, která zásobuje teplem v Ústeckém kraji zákazníky na Chomutovsku, Ústecku a Teplicku, od ledna zvýší ceny v průměru o 20 procent. Teplárny MVV Energie CZ zdraží od ledna v rozmezí od 12 do 60 procent. V Ústeckém kraji pod tuto energetickou skupinu patří teplárna v Děčíně, Lounech a Litoměřicích. Severočeská teplárenská zvýší od nového roku cenu tepla meziročně o 4,8 procenta. Pro rodinu, která žije v bytě, to znamená, že v průměru zaplatí za rok o 510 korun bez DPH více než letos.

    O cenách tepla chtějí jednat na pondělním zasedání opoziční zastupitelé v Ústí nad Labem. Od nového roku mají obyvatelé ústecké čtvrti Střekov platit 1132 za gigajoule, zatímco lidé z dalších částí města 816. Ceny účtuje Tepelné hospodářství města Ústí nad Labem (THMÚ). „Odběratelé na Střekově jsou z nových záloh za teplo v šoku. Město přitom může zásadně ovlivnit cenu tepla, protože podle společenské smlouvy je pro schválení prodejní ceny tepla zapotřebí souhlasu alespoň dvoutřetinové většiny všech hlasů společníků, přičemž město má podíl v THMÚ zhruba poloviční,“ uvedla zastupitelka na Střekově Eva Outlá (PRO! Ústí).

    Obyvatelé většiny Ústeckého kraje zaplatí od ledna za dodání 1000 litrů pitné vody a za odvedení a vyčištění stejného množství odpadní vody 128,11 koruny včetně DPH. To je o 16 korun více než letos. Čtyřčlenná domácnost zaplatí v průměru měsíčně o 150 korun více. Zvýšení ceny schválila Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 1,1 milionu lidí. Firmu vlastní města a obce v Ústeckém a Libereckém kraji.

    Jízdné v linkové silniční a železniční dopravě v Ústeckém kraji od ledna 2023 vzroste o osm až 24 procent. Do ceníku se podle vyjádření kraje promítne inflace. Tarif upravuje kraj po dvou a půl letech. Na vzdálenost dvacet kilometrů stojí nyní jízdenka 34 korun, nově to bude 43 korun. Měsíční kupon na stejnou vzdálenost vyjde teď na 884 korun, od ledna na 989 korun.

    V Chomutově a Jirkově zdraží jízdenky v městské hromadné dopravě. Za lístek s platností na hodinu doposud platili cestující 22 korun, od 1. ledna to bude 25 korun. Zlevněná jízdenka stojí teď pět korun, od ledna ji lidé koupí za 12 korun. Dražší jízdné bude i v MHD v Ústí nad Labem, tam stojí nyní papírová jízdenka na 45 minut pro dospělého 20 korun, v novém měsíci za ni už cestující zaplatí 24 korun. Zlevněný lístek za deset korun zdraží o dvě koruny.

    Obyvatelé Ústí nad Labem budou od příštího roku opět platit poplatek za svoz komunálního odpadu. Poplatek zastupitelé zrušili v roce 2017. Nová vyhláška, kterou v listopadu schválili zastupitelé, počítá s ročním poplatkem 720 korun za osobu. Děti do 18 let budou od poplatku osvobozeny, senioři nad 65 let zaplatí polovinu.

    Od ledna se zvýší také vstupné do děčínské zoologické zahrady. Nové ceníky připravují i další příspěvkové organizace měst na severu Čech.

    O kolik zdraží vodné a stočné? O kolik zdraží vodné a stočné? | profimedia.cz

  • 3.Moravskoslezský kraj

    Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, kam dodávají vodu Severomoravské vodovody a kanalizace, stoupne od 1. ledna o 23,15 Kč na 118,52 Kč za metr krychlový. V Ostravě, kde dodávají vodu Ostravské vodárny a kanalizace, cena vzroste o 8,58 Kč na 97,04 Kč. V Krnově městská společnost Krnovské vodovody a kanalizace zvýší cenu vody za metr krychlový o 11 Kč na 67,10 Kč. Důvodem zdražení je podle vodohospodářů vysoká inflace a mimořádný růst nákladů, zejména cen energií. Cena vody v kraji je dlouhodobě pod republikovým průměrem. Letos průměrná cena vodného a stočného v ČR činí 97,53 Kč za metr krychlový, od ledna ale stoupne.

    Ceny zvýší i firma Heimstaden, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. „V určení ceny nájemného pro příští rok jsme byli nuceni zohlednit zvýšení cen materiálu i služeb. Abychom zachovali stávající standard našich služeb, zdražování se nevyhneme. Na druhou stranu si uvědomujeme, že se i naši klienti ocitají ve složité situaci, proto jsme se rozhodli, že nebudeme navyšovat o míru inflace, a tak průměrné navýšení v příštím roce bude pouze 12 procent,“ řekla mluvčí firmy Kateřina Piechowicz. Heimstaden v kraji vlastní a spravuje téměř 43.000 bytů.

    Společnost Veolia Energie, která je největším dodavatelem dálkového tepla v regionu, uvedla, že musela přistoupit ke zvýšení cen kvůli enormnímu nárůstu cen paliv, emisních povolenek i dalších vstupů. Zdražení tepla a teplé vody však podle ní nebude v násobcích jako u paliv, ale pouze v nižších desítkách procent. „Nárůst v jednotlivých městech se bude lišit podle využívaných paliv a lokálních podmínek. Například na Karvinsku se zvýší koncové (sekundární) ceny pro zákazníky o 30 až 40 procent, v Ostravě to bude přes 40 procent,“ uvedla Veolia. Pokud se ceny paliv nebo další cenové faktory během roku 2023 významně změní, Veolia nastavené ceny přehodnotí.

    Také společnost ČEZ Teplárenská, která dodává teplo do Bohumína či Orlové na Karvinsku, kvůli nárůstu nákladů od ledna zvýší ceny. „Ceny za primární a sekundární dodávku tepla pro rok 2023 zveřejní ČEZ Teplárenská na začátku roku na svých webových stránkách,“ řekl mluvčí podniku Vladislav Sobol. Firma podle něj neplánuje výrazné navýšení ceny tepla, cenu pro koncové zákazníky v Orlové i Bohumíně ale určují městští distributoři.

    Už od 11. prosince zdražilo v kraji jízdné v příměstských autobusech. Například u papírových jízdenek kupovaných u řidiče se základní sazba zvýšila z 15 na 18 Kč a sazba za kilometr z 1,50 na 1,70 Kč. Cena jedné regionální zóny u třicetidenní jízdenky stoupla při nákupu přes e-shop z 252 na 270 Kč a při nákupu u přepážky nebo u řidiče z 290 na 310 Kč.

    V ostravské městské hromadné dopravě začal v prosinci platit nový tarif, jízdné ale nezdražilo. Lidé si mohou nově koupit jen měsíční a roční dlouhodobé časové jízdenky, dříve si mohli pořídit například i jízdenky na 90 nebo 180 dní. Novinkou je věrnostní program 10+2, pokud si cestující koupí deset třicetidenních kuponů v řadě za sebou, následující dva měsíce bude mít zdarma.

    Ostrava nebude zvyšovat ani poplatek za odvoz a zpracování odpadu, který činí 498 Kč za rok. Výše poplatku se neměnila přes 15 let, ale vzhledem ke stále rostoucím nákladům město původně předpokládalo, že by se poplatek zvýšil na 720 Kč. Kvůli současné ekonomické a energetické krizi se ale rozhodlo minimálně pro příští rok od toho ustoupit.

    Ve Frýdku-Místku bude roční poplatek za svoz a zpracování odpadu i nadále činit 696 Kč za osobu a 348 Kč pro lidi nad 70 let. Zachována zůstane i dotovaná MHD za korunu, která fakticky umožňuje lidem bezplatnou přepravu autobusy.

    Stejně tak se poplatek za svoz odpadu nebo ceny jízdného nebudou zvyšovat v Třinci. „Chceme pomoci občanům v nelehké situaci růstu životních nákladů udržením ceny poskytovaných služeb,“ uvedla primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Lidé platí v Třinci za svoz odpadu 720 Kč ročně.

    Poplatek za odpad zůstane stejný i v Opavě, 660 Kč za rok. Od 1. února se ale nádoby na směsný komunální odpad u rodinné zástavby i bytových domů v městských částech místo jednou za týden budou svážet jen jednou za dva týdny. „Předpokládáme, že tímto krokem dojde k přesunu zejména plastových odpadů, ale i skla nebo papíru z komunálního odpadu do nádob na tříděný odpad,“ uvedl radní Petr Popadinec (ANO).

    Pro příští rok zůstane stejná cena za svoz komunálního odpadu také v Bohumíně, který nebude zvyšovat ani nájemné ve svých bytech. To od roku 2019 činí 54,78 Kč za metr čtvereční měsíčně.

    Jízdné na železnici podraží. Jízdné na železnici podraží. | Blesk:Pavel Ryšlink

  • 4.Zlínský kraj

    Městská společnost Teplo Zlín zvýší na příští rok ceny o 22 procent. Průměrná zlínská domácnost tak zaplatí za teplo zhruba o 350 až 400 korun měsíčně více. Nižší předběžná cena tepla pro rok 2023 činí 909,86 Kč za gigajoule (GJ) včetně DPH, vyšší předběžná cena tepla je 966,28 Kč/GJ včetně DPH. Ve Vsetíně bude GJ stát 1340,90 koruny včetně DPH. Za zvýšením ceny je růst cen vstupů, především zemního plynu, který je palivem pro teplárny ve Vsetíně. Ve Valašském Meziříčí by předběžná zálohová cena tepla od 1. ledna měla být 1479,5 koruny za GJ včetně DPH. V Uherském Hradišti, kde se pro výrobu tepla využívá uhlí, bude nárůst cen nižší, o 14 procent. Lidé tam zaplatí 796,40 koruny za GJ.

    Vodné a stočné zdraží nejvíce na Zlínsku, proti loňsku o 23,4 procenta na 116,57 koruny za metr krychlový. Čtyřčlenné domácnosti se tak zvýší měsíční náklady o 234 korun. Na Uherskohradišťsku ceny vody vzrostou o 18 procent na 104,83 koruny za kubík. Stejně bude stát vodné a stočné na Vsetínsku, kde proti letošku zdraží o 15,1 procenta. Na Kroměřížsku zdraží voda o 15,13 procenta na 106,15 koruny za metr krychlový.

    V některých větších městech se zvýší i ceny služeb. Ve Zlíně zdraží roční poplatek za svoz odpadu na 900 korun, dosud byla základní sazba 600 korun. Důvodem zdražení je podle vedení města nárůst nákladů. „K 1. lednu 2023 se nájemné nijak skokově či hromadně zvyšovat nebude. Zdražení MHD ani poplatků za psy není v tuto chvíli plánováno,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

    Ve Vsetíně se od prosince zvýšilo nájemné v městských bytech. Týká se to nájemníků se smlouvami na dobu určitou, nově je od 70 do 130 korun za metr čtvereční, předtím to bylo 50 až 110 korun. Cílem tamních radních je postupně co nejvíce přiblížit výši nájemného v městských bytech komerčnímu nájemnému.

    V Uherském Hradišti se od ledna zvýší ceny nájmů u nově uzavíraných smluv v městských bytech o deset korun za metr čtvereční. „Daň z nemovitostí se od roku 2023 snižuje. V celém městě bude platný koeficient pro výpočet daně 2, dosavadní koeficienty velikosti obce v místních částech byly 3,5, popřípadě 2,5,“ uvedl mluvčí radnice Jan Pášma. Poplatek ze psů se ve městě neplatí, za svoz odpadu zůstane na 500 korunách za rok, také jízdné v MHD bude stejné.

    Obyvatelé Kroměříže nebudou příští rok platit za odpad za děti do šesti let. Město kvůli tomu přijde odhadem o 600.000 korun ročně. Výpadek příjmů se město bude snažit kompenzovat, například zavedením poplatku z pobytu. Základní sazba poplatku za svoz odpadu zůstane ve městě i v příštím roce 492 korun. Ve Valašském Meziříčí budou lidé i příští rok platit za odpad 490 korun. Nájemné v městských bytech se zvýší o šest procent na 92,70 koruny za metr čtvereční. MHD ve městě je zdarma.

    Elektřina v Evropě zdražuje. Elektřina v Evropě zdražuje. | Reuters

  • 5.Hlavní město Praha

    Za vodné a stočné budou Pražané platit zhruba o 18,5 procenta více než letos, což znamená růst ceny za metr krychlový o asi dvacetikorunu na 128,13 Kč. Podle mluvčího společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK) Tomáše Mrázka cena stoupne hlavně kvůli rostoucím nákladům, které se letos zvýšily na energie, chemikálie, stavební práce a materiály. Průměrná roční spotřeba pitné vody v domácnosti na obyvatele Prahy v loňském roce byla 41,2 m³.

    Energetická společnost Pražská plynárenská již na konci listopadu uvedla, že zvýší od začátku příštího roku ceny u svého základního tarifu Standard, a to v průměru o 11,2 procenta. Zákazníci tak budou platit nanejvýše vládou stanovené maximální ceny. U ostatních tarifů se ceny měnit nebudou. Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425.000 odběrných míst.

    Lidé si připlatí také za elektřinu. Pražská energetika (PRE) od ledna zdraží dodávky elektřiny i plynu. Většina zákazníků bude platit vládou zastropované ceny, proti současnosti si tak průměrná pražská domácnost připlatí nižší stovky korun měsíčně. Skupina PRE je se svými více než 820.000 odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice.

    Již od začátku prosince zdražila Pražská teplárenská, ceny tepla pro domácnosti zvedla přibližně o 12 až 15 procent. Růst cen zdůvodnila vyššími náklady, zejména na paliva a emisní povolenky.

    Nájmy v obecních bytech neplánuje zvyšovat mimo jiné Praha 2, 6, 8 nebo 9. „Nájmy radnice nezvyšovala ani letos v období energetické krize, pokračuje tak v podpoře a pomoci svým občanům,“ uvedla mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Finanční situaci lidí zohlednily i další radnice. „Vedení Prahy 8 chápe pro občany těžkou současnou finanční situaci a nemá v tuto chvíli žádné plány ohledně výše nájmů v obecních bytech,“ řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich doplnil, že by o zdražení radnice uvažovala v případě, když by v dalších letech pokračovalo dramatické zvyšování nákladů.

    Naopak zvýšení nájemného, a sice o 10 až 20 procent, je možné očekávat na Praze 14. Radnice tam zdražovala nájemné v letech 2019 a 2021, případný další růst tak asi bude i v dalších letech postupný. O navýšení cen nájemních bytů uvažuje rovněž městská část Praha 12.

    Naopak zdražovat v Praze nebude městská hromadná doprava, cestující si tak i nadále budou moci koupit roční kupon za 3650 korun. Magistrát naposledy zvýšil ceny pouze u jednotlivé jízdenky v srpnu 2021. Více než letos nezaplatí Pražané příští rok ani za svoz odpadu. Svoz směsného odpadu podražil v roce 2019, naopak v některých případech výrazně zlevnil svoz bioodpadu.

    Video  Epicentrum - Jan Béreš. Jak se vyznat ve fakturách za energie?  - Andrea Ulagová
    Video se připravuje ...

  • 6.Liberecký kraj

    V Liberci zvýšili zastupitelé od nového roku poplatek za odpad ze 720 korun na 840 korun, ročně to znamená na člověka o 120 korun více. Liberec ale není jediným městem, které pro příští rok poplatek zvedlo, ještě více - 900 korun - budou příští rok platit obyvatelé v Semilech. Zdražení je tam ale nižší, cena se zvedla z letošních 800 korun o stokorunu. Tamní radnice původně zvažovala zvýšení ceny až na 1000 korun, nakonec od toho upustila s ohledem na rostoucí náklady, které obyvatele příští rok čekají například u energií. ČTK to řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

    Více zaplatí obyvatelé kraje i na vodném a stočném. Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zásobuje většinu obyvatel, zvýšila ceny o 14 procent. Za metr krychlový tak odběratelé zaplatí včetně DPH 128,11 korun, o 16 korun více než letos. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to znamená měsíčně zhruba 150 korun navíc. Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě k nejvyšším v Česku, hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jen letos vyčlenila firma na investice a opravy 1,9 miliardy korun.

    Ještě razantněji porostou náklady na teplo a teplou vodu. Třeba v Jablonci nad Nisou zaplatí příští rok domácnosti napojené na centrální zásobování podle tarifu 1500 Kč, respektive 1550 Kč za gigajoule, to je dvakrát více než na začátku letošního roku. Za letošní rok ale zdražovala Jablonecká energetická kvůli rostoucím cenám plynu teplo třikrát - v lednu, v dubnu a pak znovu od září, kdy se cena zvedla o bezmála 138 procent na 2083 Kč nebo 2136 Kč za gigajoule. Díky zastropování ceny plynu tak teplo v Jablonci proti září o 27 procent zlevní.

    Více než o polovinu zdraží od nového roku teplo dodávané Českolipskou teplárenskou. Zatímco letos platili odběratelé za teplo a teplou vodu 908 korun za gigajoule, příští rok jim cena stoupne na 1393 korun. Zákazníci s dlouhodobými smlouvami mají cenu o čtyři procenta nižší. V sousedním Liberci zdraží Liberecká teplárna o 39 procent, zákazníci s dlouhodobými smlouvami zaplatí za gigajoule 995 korun, to je o 278 korun více než nyní.

    Více zaplatí domácnosti také za plyn nebo elektřinu, v Libereckém kraji zdraží s Novým rokem i jízdné v regionální dopravě. Při koupi jednotlivé jízdenky a platbě v hotovosti dá cestující zhruba o deset procent více než nyní. Až o pětinu zdraží jednotlivá jízdenka při bezhotovostní platbě krajskou kartou Opuscard, stále bude ale levnější než při platbě v hotovosti. Pro pravidelné cestující se cena nezmění, předplatné kraj nezvýší. „Nechceme zdražovat jízdné pro pravidelné cestující, kteří veřejnou dopravu používají denně k cestě do škol nebo do zaměstnání, ale zdražujeme jízdenky pro lidi, kteří jezdí jen občas,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

    O kolik zdraží svoz odpadu (ilutrační foto)? O kolik zdraží svoz odpadu (ilutrační foto)? | Foto Blesk - Karel Janeček

  • 7.Jihočeský kraj

    Například v Českých Budějovicích zdraží teplo o 14 procent na 788,59 Kč za gigajoule (GJ). „Ale nejedná se o nijak dramatické zvýšení. V průměru na jeden byt se měsíční náklady na teplo zdraží o 163 korun,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Maroš (ODS). Obyvatelé krajského města od ledna zaplatí 84,62 Kč za metr krychlový vodného a stočného, o šest korun více než letos. Radnice ale ponechala ve stejné výši cenu za svoz odpadu i jízdné v MHD.

    Teplo zdraží také v Táboře, a to o necelých deset procent. „Zatímco náklady na vstupy rostou o desítky až stovky procent, cena tepla z našeho zdroje se zvýší jen o jednotky procent. Pomáhají nám dodatečné příjmy mimo prodej tepla i skutečnost, že jsme schopní vyrábět teplo z různých zdrojů. I proto jsme jako první svého druhu letos v létě kompletně nahradili spalování uhlí odpadní dřevní biomasou,“ uvedl jednatel dodavatelské společnosti C-Energy Planá Ivo Nejdl.

    Strakonická teplárna zdraží od ledna meziročně o 55 procent, za GJ tak lidé zaplatí 895,36 Kč bez DPH. Příčinou je letošní růst cen komodit i služeb, uvedla firma. Teplárna Energo Český Krumlov zdraží v průměru o 25 procent. Společnost Carthamus, která provozuje teplárnu v Domoradicích na Českokrumlovsku, zvedne cenu od ledna o pětinu na 790,9 Kč za GJ, vyplývá z informací na webu.

    Také v Jindřichově Hradci zvýší cenu tepla. Vedle toho zdraží nájmy v městských bytech. V nejvyšší kategorii nově lidé zaplatí měsíčně 80 korun za metr čtvereční, což je o deset korun více než dosud. „Město zvýšilo mírně cenu nájemného v městských bytech, ale jen pro nově přidělené byty, a to vzhledem k inflaci a zvyšujícím se nákladům na údržbu městských nemovitostí,“ řekla mluvčí jindřichohradecké radnice Eliška Čermáková.

    Písek zvýší nájemné v městských bytech s regulovaným nájemným od 1. dubna. Například obyvatelé bytů první kategorie nově zaplatí 79 Kč za metr čtvereční měsíčně, tedy o 20 procent více než nyní. Vodné a stočné bude dražší o téměř 17 procent, když metr krychlový bude stát 94,34 Kč bez daně. „K navýšení dochází vlivem nárůstu indexů nákladových položek pro rok 2023 a nárůstu výše nájemného za pronajatý vodohospodářský majetek. Nejvíce se ovšem na nárůstu ceny podílí výrazné zdražení energií,“ uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

    Vodné a stočné zdraží většina měst. Lidé v Českém Krumlově zaplatí od ledna za vodné a stočné 101,81 Kč bez DPH, meziročně o 13,36 procenta více. Město zdražuje podle mluvčí radnice Petry Nestávalové hlavně kvůli zvýšeným výdajům na čištění odpadních vod. Ve Strakonicích zdraží vodné a stočné z 112 Kč na 119,8 Kč, řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

    V Prachaticích vzroste cena vodného a stočného o 22 procent na 109,72 Kč včetně DPH za metr krychlový. Při průměrné spotřebě to bude ročně na člověka o 1,6 Kč denně navíc. „Růst ceny nikoho netěší, ale s ohledem na ekonomickou realitu, v níž žijeme, je nevyhnutelný. Částka je navíc srovnatelná s tím, kolik platí obyvatelé okresních měst v kraji,“ řekl starosta Jan Bauer (ODS).

    Energie levnější nebudou. Energie levnější nebudou. | Blesk:MARTIN PŘIBYL

  • 8.Královéhradecký kraj

    Dálkové teplo ve stotisícovém Hradci Králové, dodávané městskou firmou Tepelné hospodářství Hradec Králové, od 1. ledna zdraží o 4,8 procenta na 640,13 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 60 korun měsíčně. Teplo v Hradci Králové bude nadále patřit mezi nejlevnější v Česku. Firma teplo nakupuje od Elektráren Opatovice (EOP), které jej vyrábějí z uhlí.

    Na výrazně větší zdražení se musejí připravit lidé v jiných městech. Domácnostem napojeným na soustavu společnosti ČEZ Teplárenská v Trutnově-Poříčí zdraží teplo o 20 procent na 779 Kč/GJ. Cena tepla ze zdroje ČEZ ve Dvoře Králové vzroste o 31 procent na 886,6 Kč/GJ. Měsíční nárůst pro domácnost bude v Trutnově činit asi 270 korun a ve Dvoře Králové 438 korun. Důvodem zdražení je podle firmy především růst cen paliv, materiálů, oprav a emisních povolenek. Zdroj v Poříčí teplo vyrábí z hnědého uhlí a biomasy, ve Dvoře Králové z hnědého uhlí a mimo topnou sezonu využívá i zemní plyn.

    Cena z plynu vyráběného tepla v Jičíně v roce 2023 vzroste o 54 procent na 1447 Kč/GJ. Měsíčně si tak domácnost v Jičíně proti letošnímu roku připlatí asi 1050 korun. V letech 2019 až 2021 byla cena tepla v Jičíně 548 Kč/GJ. V Rychnově nad Kněžnou cena dálkového tepla od ledna vzroste o 31 procent na 913 Kč/GJ. Důvodem je podle radnice prudký nárůst cen uhlí a zemního plynu. V sousedním Vamberku, kde teplo vyrábějí z plynu, příští rok klesne cena tepla na 1654 Kč/GJ z letos v regionu výrazně nadprůměrných 2050 Kč/GJ.

    Zdražení vodného a stočného ohlásily vodárny ve všech pěti největších městech kraje - v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Zdražení vodárny zdůvodňují zejména zdražením energií, materiálů, chemie a prací. Tříčlenná domácnost si za vodu za rok připlatí od 200 korun na Rychnovsku po 2210 korun na Hradecku.

    Nejvyšší cena vody z okresních měst bude v roce 2023 opět v Hradci Králové a okolí, kde vzroste o 21,3 procenta na 127,88 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Ve Dvoře Králové nad Labem voda zdraží o 9,2 procenta na 105,76 Kč/m³, v Trutnově o 15 procent na 102,85 Kč/m³, v Náchodě o 13,5 procenta na 100,76 Kč/m³ a na Jičínsku o deset procent na 94,96 Kč/m³. Nejmenší zdražení bude v Rychnově nad Kněžnou, a to o 2,6 procenta na 79,51 Kč/m³.

    Poplatek za svoz a likvidaci odpadu v Jičíně od ledna vzroste o 11 procent na 612 korun za dospělého člověka a rok z nynějších 552 korun. V Hradci Králové bude základní poplatek za vyvážení popelnic nadále 600 korun za dospělého. V Trutnově zůstane poplatek na 540 korunách za osobu a v Rychnově nad Kněžnou na 750 korunách. V Náchodě bude základní poplatek dále 900 korun na osobu, ale platí pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, hradí sníženou taxu 450 korun.

    V Hradci Králové od ledna kvůli růstu cen energií zdraží vstupné do plaveckého bazénu a akvacentra až o 20 procent. Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží na 95 korun z 80 Kč. Hodinový vstup do akvacentra s vodními atrakcemi a současně do bazénu bude za 160 korun místo dosavadních 140 korun. V Trutnově hodinový vstup do plaveckého bazénu pro dospělého zdraží z 60 na 80 korun a v Náchodě z 60 na 70 korun. Náchod zvedl i vstup na veřejné bruslení, a to z 50 na 70 korun.

    Jízdné v městské hromadné dopravě radnice měnit od ledna nebudou. Například v Hradci Králové jednotlivá papírová základní jízdenka bude dál za 20 korun a jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou za 14 korun.

    Elektřina v Evropě zdražuje. Elektřina v Evropě zdražuje. | Reuters

  • 9.Středočeský kraj

    V Kladně i v Mělníku a okolních obcích si lidé připlatí za vodu. Vodné a stočné včetně DPH zdraží na 140 Kč za metr krychlový včetně DPH z dosavadních 115 Kč. Podle ředitele Vodáren Kladno-Mělník (VKM) Josefa Živnůstka je to kvůli růstu cen energií a investicím do obnovy sítě. Energetickou náročnost umocňuje vzdálenost zdrojů, v některých místech soustavy putuje voda potrubím dlouhým až 65 kilometrů. VKM jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, která zajišťuje zásobování vodou pro zhruba 270.000 Středočechů, převážně na Kladensku a Mělnicku.

    Naopak za svoz odpadů nebudou obyvatelé Kladna příští rok platit. Město tak chce ulevit lidem, na něž doléhají vysoké ceny energií a další zdražování. O cenách tepla v Kladně dále vedení radnice jedná s vedením Teplárny Kladno. Město chce jen mírné zdražení, teplárna vyšší, které pokryje růst nákladů.

    Hlouběji do peněženek si sáhnou také lidé v Rakovníku a okolí. Společnost Ravos, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na Rakovnicku, zvýší příští rok cenu vodného a stočného z 88,66 Kč za metr krychlový bez DPH na 105,04 Kč. Včetně daně tak domácnosti zaplatí 115,54 koruny. Ceny vodného a stočného porostou i v Berouně. Společnost VAK Beroun je od ledna zvedne o 4,4 procenta na 122,05 Kč za metr krychlový včetně DPH.

    V Příbrami se cena vodného a stočného od ledna zvýší o 12,5 procenta na 101,67 Kč za metr krychlový včetně daně. Lidé si připlatí také za svoz odpadu, roční poplatek vzroste na 720 korun na osobu ze současných 600 Kč. Naopak za teplo budou příbramští obyvatelé platit stejně. Jeho cena se totiž zvyšovala už letos v září, a to o pětinu na 765 Kč za za gigajoule bez DPH. „Jiné poplatky jsme nezvyšovali, ani daň z nemovitosti nebo poplatek za psa,“ řekl ČTK první místostarosta Vladimír Karpíšek (za ANO). O jízdném v MHD se podle něj bude ještě jednat.

    V Benešově se roční poplatek za svoz odpadu od Nového roku zvýší na 960 korun na osobu ze současných 840 Kč. Za teplo budou lidé platit 1669 korun za gigajoule místo dosavadních 1250 Kč, vodné a stočné vzroste zhruba o 14 procent na 106 Kč za metr krychlový včetně DPH. Ostatní místní poplatky se zvyšovat nebudou, stejné zůstane i nájemné v městských bytech.

    V Mladé Boleslavi stoupne cena tepla na vytápění a ohřev vody téměř o 42 procent, gigajoule bude stát 847 korun. Jako důvod uvedla společnost Ško-energo zejména zvýšení cen vstupních komodit a povolenek CO2. „Výrazně nás ovlivnily také změny v české legislativě, díky kterým byly zrušeny veškeré finanční podpory za spoluspalování biomasy,“ uvedl jednatel společnosti Tomáš Kubín. Vodné a stočné zdraží téměř o 13 procent na 121,60 koruny za metr krychlový včetně DPH. Senioři, děti, studenti a handicapovaní zůstávají osvobozeni od poplatků za odpad. Pro ostatní zůstává jeho výše stejná jako letos, tedy 400 korun na osobu ročně. Město pro příští rok nepočítá ani se změnami v ceníku za veřejnou dopravu, letos v dubnu zavedlo zvýhodněnou celoroční jízdenku za 1000 korun.

    Společnost Energie AG Kolín zdraží lidem v Kolíně od ledna teplo o 22 procent, za gigajoule zaplatí průměrně 838,86 koruny. Město zvýší také poplatek za odpad, a to z 696 na 800 korun. Naopak ulevit v ekonomicky náročné době chce lidem v dopravě, městské autobusy budou od ledna zdarma.

    Výrazně podraží teplo zhruba pro 3200 domácností v Nymburce, Lysé nad Labem a Milovicích. Společnost Thermoservis ho od ledna zdraží o 133 procent. Za gigajoule tepla lidé nově zaplatí 1518 korun, doposud to bylo 651 korun. Vodné a stočné na Nymbursku od ledna zdraží o 19 procent, za metr krychlový lidé zaplatí 111,62 koruny včetně DPH. Vodovody a kanalizace Nymburk dodávají pitnou vodu téměř pro 69.000 lidí na Nymbursku, v části Mladoboleslavska, Jičínska a Kolínska. Nymburk zvyšuje také roční poplatek za svoz odpadu o 100 korun na 960 korun.

    V Kutné Hoře podraží teplo o 15 procent na 778,51 Kč za gigajoule včetně DPH, cena vodného a stočného se zvýší na 126,51 Kč za metr krychlový včetně desetiprocentní daně. Naopak poplatek za odpad se měnit nebude, nově budou od placení osvobozeny děti do tří let.

    Zdražení pocítí také cestující v Pražské integrované dopravě (PID). Středočeský kraj kvůli růstu nákladů na elektřinu a paliva od dubna zvýší ceny jízdného. Nejvíce zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných 14 Kč. Časové kupony budou dražší o pět procent. Změny se týkají jen vnějších pásem, tedy území středních Čech.

    Energie levnější nebudou. Energie levnější nebudou. | Blesk:TONDA TRAN

  • 10.Karlovarský kraj

    Cena vodného a stočného v obcích Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech se zvýší v příštím roce v průměru o 15,77 procenta. U domácností cena metru krychlového vody stoupne zhruba o 14 korun na 105,21 koruny. Důvodem vyššího růstu ceny než v minulých letech byl výrazný růst cen energie i dalších vstupů.

    Zdražení čeká i odběratele na Chebsku, jejichž vodohospodářské zařízení spravuje společnost Chevak. Vodné a stočné zdraží proti letošnímu roku o zhruba 12,8 procenta. Cena vodného a stočného se zvýší z letošních 99 korun na krychlový metr na 111,65 koruny. Pro obyvatele Sokolova a okolí se zvýší cena za vodné a stočné také. Lidé zaplatí za kubík vody 119 korun, což je o 13,8 procenta více než v letošním roce.

    Dražší bude i teplo. Výhodu mají města a obce, které jsou zásobovány teplem od Sokolovské uhelné. Teplo z uhlí totiž neprodělalo takový cenový šok jako zdroje, které vyrábějí teplo z plynu.

    Sokolovská bytová zvýší od ledna cenu tepla o 15,3 procenta na 803 Kč včetně DPH za gigajoule. Meziročně jde o nárůst o 97 korun. Z celkové částky je 13,3 procent navýšení od dodavatele tepla Elektrárny Tisová Sokolovské uhelné, zbylá dvě procenta jsou navýšení od Sokolovské bytové. Za zvýšením ceny stojí zdražení páry od dodavatele, ale i nárůst ceny vody, elektrické energie, pohonných hmot či mezd. Podle výpočtu města rodina v bytě o velikosti 55 metrů čtverečních zaplatí v příštím roce za teplo 1280 korun na měsíc a za teplou vodu 899 korun.

    Teplárna v Karlových Varech nastavila cenu pro příští rok na sekundárních rozvodech na 177 korun za stálou platbu a 484 korun za proměnnou platbu, celkem jde tedy o 661 korun za GJ bez DPH, 727,10 koruny s DPH. Představuje to navýšení o 13,2 procenta.

    V Chebu, kde dodává teplo vyrobené převážně z plynu společnost Terea, bude pro příští rok cena tepla 1465 korun za gigajoule bez DPH (1611,50 s DPH). Je to zhruba o osm procent více než nyní. Napůl městská společnost Terea, která je dominantním dodavatelem tepla v Chebu, ale doufá, že v průběhu roku bude moci ceny mírně snížit, řekl novinářům jeden z jednatelů společnosti Terea Stefen Zagermann. Nastavená cena je totiž daná zastropovanou cenou plynu.

    V Karlových Varech zdraží i některé druhy jízdného v MHD. Cena za jednorázovou jízdenku se zvýší z 20 na 25 korun u základního jízdného a z 25 na 30 korun u šedesátiminutové jízdenky. Ceny předplacených časových jízdenek zatím zůstanou stejné. V Sokolově se ceny MHD zatím měnit nebudou, podle místostarosty Jana Picky (nez.) se vedení města sejde s dopravcem Ligneta až v lednu či v únoru, kde se bude jednat i o případném zdražení jízdného na příští rok.

    Video  Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 11.Jihomoravský kraj

    Nejdražší teplo mají letošní zimu obyvatelé Brna. Kvůli extrémnímu růstu ceny plynu, na němž jsou Teplárny Brno závislé, se cena jednoho GJ tepla zvýšila zhruba na dvojnásobek na 1672 korun. Více než na dvojnásobek po turbulencích s ukončením dodávek plynu od firmy NWT budou nakonec platit lidé v Břeclavi. Teplo zde zdražuje ze 628 na 1483 korun, podobnou částku zaplatí lidé ve Znojmě, a to 1490 korun. Ve Vyškově se cena zvýšila z 600 na 1350 korun, v Blansku budou činit zálohy za jeden GJ tepla 1375 korun, což je nárůst zhruba o 20 procent proti letošku. Cenu ještě budou v úterý schvalovat zastupitelé. „Zálohy se letos pohybovaly od 778 až po 1953 korun,“ řekla mluvčí města Pavla Komárková.

    Nejlépe ze zdražování tepla vychází Hodonín, který využívá páru z místní tepelné elektrárny na uhlí a biomasu. Náklady se dopočítávají až zpětně, ale pro příští rok se předpokládá cena zhruba na úrovni 850 až 870 korun, což je výrazně méně než v ostatních městech.

    Roste i cena vody, a to o deset až 30 korun za krychlový metr. V dřívějších letech obvykle zdražovala do deseti korun, mnohdy méně. Nejdražší vodu budou mít kvůli nejprudšímu nárůstu v Blansku. Místo 114 korun budou lidé platit 143 korun za metr krychlový. O 18 korun na 129 se zdražuje v Břeclavi. Výraznější skok - o 25 korun - zažijí také ve Znojmě, kde bude kubík stát 132 korun. Ostatní okresní města mají vodu levnější. V Brně bude stát 102 korun stejně jako v Hodoníně, ve Vyškově bude za 110.

    Poplatky za odpad radnice s výjimkou Blanska ponechávají ve stejné výši. V Blansku se poplatek roky neměnil a činil 540 korun, nově by měl stát 780 korun, pokud to v úterý zastupitelé schválí. V Břeclavi, ve Znojmě a v Hodoníně zůstává poplatek na 600 korunách, v Brně na 670, ve Vyškově na 692.

    Na jižní Moravě také zdraží veřejná doprava, netýká se to však MHD v Brně. Jihomoravský kraj naposledy zdražoval v roce 2012. Jízdenky budou dražší téměř o pětinu. Mírně levnější budou jednorázové jízdenky v případě, že si je cestující koupí přes aplikaci Poseidon.

    Energie levnější nebudou. Energie levnější nebudou. | Blesk:TONDA TRAN

  • 12.Pardubický kraj

    Voda zdraží ve všech okresních městech. Nejdražší vodné a stočné bude opět v Pardubicích, kde ze 105 vzroste na 132,22 koruny za metr krychlový. Chrudim zdražuje vodu z 88,40 na 105,05 koruny, k tomu lidé platí roční paušál 805,20 koruny, jeho cena bude stejná jako letos. Svitavské vodárny letos účtovaly 83,17 koruny a v příštím roce to bude 102,39 koruny za metr krychlový vody. Vodárny v Ústí nad Orlicí zvyšují cenu z 90,87 na 101,13 koruny za metr krychlový.

    „Dle dostupných zdrojů se v součtu cena vodného a stočného v Ústí nad Orlicí stále pohybuje i nadále ve srovnání s ostatními městy v ČR pod celostátním průměrem. Navýšení cen kopíruje v únosné míře nárůst inflace a provozních nákladů,“ řekl jednatel orlickoústecké společnosti Tepvos Václav Knejp.

    Více lidé vydají i za teplo. Velkým dodavatelem v kraji jsou Elektrárny Opatovice. Nová cena na nejvyšší úrovni bude od nového roku 627,20 koruny za gigajoule. Letos je nejvyšší sazba včetně stálé složky 598,50 Kč/GJ, vloni byla 544 korun za GJ. Čtyřčlenná rodina v průměru odebere za rok 25 GJ. V Pardubickém kraji společnost dodává teplo obyvatelům Pardubicka a Chrudimska.

    Nejvíce mají platit ve Svitavách, kde teplo energetická společnost stanovila na 1375 Kč za GJ. Podle mluvčí města Kateřiny Kotasové jde o předběžnou cenu. Letošní je 555,50 koruny. V Ústí nad Orlicí městská firma Tepvos zdražuje ze 782 korun na 1176 za GJ. „Pokud zůstane po celý rok 2023 zastropovaná cena zemního plynu určeného pro výrobu tepelné energie, tak bude výše uvedená cena platit po celý rok,“ řekl ČTK ředitel divize Energetické služby firmy Tepvos Jiří Drábek.

    Pardubice nechtějí obyvatele moc zatěžovat zvýšenými platbami, odvoz odpadů tam zůstane na stejné ceně jako letos, bude stát 650 korun. Chrudim zvyšuje platbu ze 600 na 1000 korun. Města obecně za likvidaci komunálního odpadu doplácejí. Chrudimská radnice náklady promítne více do plateb obyvatel, deset let se tam úhrada za odpad neměnila. „V minulém čtyřletém období jsme to přes tlaky udrželi, ale stalo se to neúnosné,“ uvedl místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci).

    Svitavy loni zaplatily za odpadové hospodářství 22 milionů korun, z toho 13,5 milionu korun radnice vybrala od obyvatel. V nákladech je zahrnut odvoz, likvidace odpadu a černých skládek, provoz sběrného dvora a kompostárny, investice i ekologická výchova na školách. Lidé letos platili 858 korun a příští rok se jim platby zvednou na 924 korun. Zaplatit je musí do konce září.

    „Hlavním důvodem je zvýšení cen pohonných hmot a energií, cen za uložení odpadu na skládce a ve spalovně, nárůst mezd a provozních nákladů v důsledku inflace,“ řekl starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy). Odpadová společnost Liko Svitavy si bude účtovat 960 korun, rozdíl město za obyvatele uhradí, dodal.

    Městská hromadná doprava jezdí v Pardubicích, Ústí nad Orlicí a Chrudimi. V Ústí lidé za jednorázovou jízdenku opět zaplatí deset korun a v Chrudimi stále 12 korun. Jízdné v Pardubicích bude také od ledna stejné. Jednorázové jízdenky zdraží patrně v prvním čtvrtletí. „Navýšení cen jízdného dopravní podnik plánuje nejdříve v únoru nebo březnu, a to především u jednorázového jízdného,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Jitka Malinská.

    Plavecký areál v Pardubicích loni cenu postupně zvýšil z 85 na 115 korun za hodinu ve všední den pro dospělého návštěvníka. Podle ředitele Jiřího Vysoudila se od ledna ceník nezmění, řekl ČTK. V lednu změny neplánují ani v Chrudimi, hodina plavání vyjde na 70 korun. Ve Svitavách zdražují základní vstupné z 85 na 120 korun. Vstupné do bazénu v Ústí nad Orlicí by se mělo zvýšit o deset procent, ceník zveřejní 3. ledna. Plavecké areály mají časové sazby obvykle 60 a 90 minut.

    Nájemné v městských bytech města zdražovat nechtějí, pouze ve Svitavách zohlední inflaci. V nově přidělovaných bytech ve staré zástavbě nyní cena činí 60,68 korun za metr čtvereční a měsíc. „V současné době se uvažuje o navýšení dle smluvního ujednání o inflaci,“ uvedla mluvčí města Kateřina Kotasová.

    V Ústí nad Orlicí se cena základního nájemného pohybuje od 80 do 130 Kč za metr čtvereční. Konečnou cenu určuje kategorie bytu a jeho velikost. Nájemné schvaluje městská rada, uvedla mluvčí města Dana Pokorná. V Pardubicích je ve standardním bytě nájem 85 korun za metr čtvereční a v Chrudimi přes 62 korun za metr čtvereční.

    Poplatky za psy zůstávají ve městech stejné, liší se podle lokality, podle počtu chovaných psů a podle věku majitelů. Slevu mají senioři nebo obyvatelé rodinných domů a lidé z okrajových částí. V centru města v bytovém domě za prvního psa lidé v produktivním věku v Chrudimi platí 1300 korun ročně, v Pardubicích je to o 100 korun méně. Svitavy si účtují 1500 korun a Ústí nad Orlicí 1000 korun.

    Elektřina v Evropě zdražuje. Elektřina v Evropě zdražuje. | Reuters

  • 13.Vysočina

    Platby podle provozovatelů kotelen a velkých vodárenských firem stoupají rychleji než minulé roky hlavně kvůli zdražování elektřiny, zemního plynu, materiálů a zvyšování mezd.

    Teplo nejvýrazněji zdraží kotelny závislé na zemním plynu. V Havlíčkově Brodě bude v novém roce cena tepla včetně daně 1550 korun za gigajoule (GJ). Letos tam lidé platí 561 Kč, což je méně než jinde, protože do konce letoška měla městská firma Teplo HB zafixovanou výhodnou cenu plynu. Teplo dodávané od Jihlavských kotelen bude v krajském městě stát podle jednatele Jana Diviše průměrně 1310 Kč za GJ, což je proti letošku o 65 procent více. Tato firma vyrábí 90 procent tepla spalováním plynu.

    Ve Žďáru nad Sázavou platba za GJ tepla podle ceníku firmy SATT od ledna stoupne o 17,5 procenta na 1025,20 Kč na patě objektu. Nejnižší cena tepla bude v Třebíči, kde je kotelna na biomasu, i když se meziročně zvýší o pětinu. Za GJ budou lidé v Třebíči v novém roce platit 792 Kč včetně daně. Uvedla to společnost TTS na webu.

    Platby za metr krychlový pitné vody se stočným se v roce 2023 budou pohybovat od přibližně 92 korun na Havlíčkobrodsku a v Pelhřimově po 143,44 koruny na Jihlavsku. Ve 25 sídlech sdružených ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) se cena vody se stočným v příštím roce zvýší o 29 procent. Netýká se to Jihlavy, která si vodohospodářské sítě od loňska spravuje sama. Jihlavané by podle zveřejněného návrhu měli příští rok platit za vodu se stočným skoro 126 korun. Nový ceník bude jihlavské zastupitelstvo schvalovat 20. prosince.

    Na Žďársku bude cena vody se stočným od ledna 122,90 Kč za metr krychlový a na Třebíčsku 133,57 koruny.

    Za vyvážení odpadků zaplatí v roce 2023 více než letos obyvatelé Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova. V Pelhřimově bude roční poplatek 850 korun na hlavu, zvýší se tak o 50 korun. Důvodem je nárůst nákladů, jako jsou energie, pohonné hmoty a zvyšující se poplatky na skládkování odpadu, uvedla Andrea Unterfrancová z městského úřadu. V Havlíčkově Brodě základní platba stoupne o 120 korun na 840 korun a ve Žďáru nad Sázavou o 116 korun na 696 korun.

    V Třebíči budou lidé za odpad platit dále 840 korun a v Jihlavě 804 korun. Jihlavané mohou roční platbu snížit o stokorunu, pokud se zapojí do městského programu odpovědného za nakládání s odpady. Požádat například mohou o snížení frekvence vyvážení popelnic.

    Video  Prouza o české drahotě i rozzuřených Polácích: Proč je u sousedů o tolik levněji? 
    Video se připravuje ...

  • 14.Olomoucký kraj

    Teplo podraží například v Prostějově, kde cena GJ tepelné energie podle předběžné kalkulace vroste včetně DPH na 1567 korun z letošních 594 korun. Tuzemské teplárny zdražují kvůli prudce rostoucím cenám plynu a dalších paliv. Moravská vodárenská zvýší od 1. ledna svým odběratelům na Prostějovsku cenu vodného a stočného včetně DPH o 18 procent na 115,25 koruny z letošních 97,67 koruny.

    Čtyřčlenné domácnosti v Prostějově se kvůli růstu ceny vodného a stočného příští rok zvýší měsíční náklady na dodávku pitné vody o 184 korun a roční o 2207 korun. „K navýšení ceny vodného a stočného došlo především vlivem skokového nárůstu nákladů společnosti, jako jsou energie, chemikálie, stavební práce, materiály a další,“ uvedla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

    Voda zdraží také na Olomoucku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku. Na Přerovsku se její cena od 1. ledna zvýší o 23 procent na 104 korun za metr krychlový. Na Olomoucku společnost Moravská vodárenská od 1. ledna zdraží pitnou vodu meziročně o 13,1 procenta na 107,15 koruny. Metr krychlový pitné vody tam podraží o 12,38 koruny, zatímco letos v lednu jeho cena vzrostla o 5,6 koruny.

    Přerovská radnice příští rok kvůli rostoucím nákladům na svoz a likvidaci komunálního odpadu zvýší roční poplatek za tuto službu o 100 korun na 800 korun. Návrh vyhlášky schválila městská rada i zastupitelstvo. Poplatek za odpad byl v Přerově zvýšen naposledy s platností od roku 2019, a to o 50 korun na 700 korun. Také v Prostějově příští rok po deseti letech vzroste poplatek za komunální odpad. Zatímco od roku 2013 obyvatelé města ročně platili za svoz a likvidaci odpadu 600 korun, příští rok to bude 792 korun za osobu a rok. Radní zvýšení poplatku zdůvodnili rostoucím objemem odpadů a vyššími náklady na jeho svoz a likvidaci.

    Naopak obyvatelé Olomouce příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejně jako letos, tedy 804 korun. V platnosti zůstane aktuální vyhláška. Loni byl poplatek za komunální odpad v Olomouci snížen z 816 korun na 804 korun. Je to zhruba o 200 korun méně, než jsou skutečné náklady radnice na svoz a likvidaci komunálního dopadu. Rozdíl platí město.

ANOrozkradanidotaci ( 23. prosince 2022 19:17 )

Babišových 108 miliard jistí nejen jeho vítězství ve volbách, ale může si koupit celou justici i s těmi černými hadry, so nosí na sobě.

ANOrozkradanidotaci ( 22. prosince 2022 16:22 )

Andy napaběrkoval 108 miliard (108 tisíc milionů).
A kolik zbylo na vás?

Babišova Inflace ( 22. prosince 2022 00:21 )

Zdražovat se musí, aby soudruh velkokapitalista Babiš bohatl. Za minulý rok zbohatl o 28 miliard, neboli o 28 tisíc milionů. Když má rok asi 2000 pracovních hodin, tak to vychází na 14 milionů na hodinu.
Proto se musíte obětovat, i když třeba některé děti nemají co jíst.
Provolávejte slávu soudruhu estébákovi Babišovi a zvolte si jej prezidentem!

krapotkin ( 19. prosince 2022 20:50 )

Ten už jen paběrkoval po francouzech a skopčácích.

bullshit ( 19. prosince 2022 13:32 )

Nejvíce toho "koupil" Andy.

Zobrazit celou diskusi