Plzeňská teplárenská, kterou vlastní z 65 procent město a zbytek patří skupině EPH miliardáře Daniela Křetínského (mimo jiné i vydavatele Blesku a Aha), totiž není jakkoli závislá na dodávkách plynu z Ruska. Jako zdroj vytápění slouží komunální odpad zpracovávaný ve spalovně Chotíkov, biomasa a hnědé uhlí.

„Již před prázdninami jsme Plzeňanům slíbili, že udržíme v Plzni nízkou cenu tepla, a teď tento slib plníme. V této složité době je nutné, aby město drželo spolu se svými občany a nevydělávalo na nich,“ uvedl primátor Pavel Šindelář.

Teplo, voda, stočné

Plzeňská teplárenská dodává teplo do více než 54 tisíc plzeňských domácností, to představuje asi 163 tisíc lidí. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem. Ani pro ně se cena tepla v příštím roce nezmění.

„Stejně jako teplo nezdraží v Plzni pro rok 2023 ani cena vodného a stočného," dodal Šindelář. Návrh rozpočtu města pro příští rok už s nulovými nárůsty ceny tepla a vodného a stočného počítá. 

Nájmy i MHD

„Známe recept, jak občanům města co nejvíce pomoci při růstu cen elektřiny a plynu, které město nemůže ovlivnit. Již pro letošní rok jsme rozhodli, že nedojde ke zdražení nájmů městských bytů, nebytových prostor ani předplatného pro městskou hromadnou dopravu. Stejně tak s nulovým růstem těchto nákladů bude počítat i rozpočet na rok 2023,“ doplnil náměstek primátora David Šlouf s tím, že rozpočet města, na rozdíl od rozpočtu domácností, toto zatížení zvládne.

VIDEO: Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny.

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený