Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přijde horší epidemie chřipky? Očkujte se a nestyďte se nosit respirátor, radí experti seniorům

Autor: ula - 
5. října 2022
14:40

Jaká bude nadcházející chřipková sezóna? Odborníci mohou pouze usuzovat z předchozích dvou let, kdy se chřipka kvůli protiepidemickým opatřením prakticky nevyskytovala. To však může předznamenávat daleko horší epidemii. Protiepidemická opatření už neplatí a hladina protilátek z předchozích kontaktů s virem bude jednoznačně nižší. Lékaři apelují zejména na seniory a lidi z rizikových skupin, aby chřipku nepodceňovali a nechali se očkovat. A kdo by měl nosit respirátor?

Již s nástupem pandemie na jaře 2020 se šíření chřipky zastavilo a v dalších dvou sezónách jsme o ní téměř neslyšeli, což byl důsledek zvýšených hygienických opatření a nošení respirátorů. S návratem do běžného režimu bychom proto měli letos očekávat mnohem vyšší aktivitu chřipkových virů než v předchozích dvou letech.

Období od října do prosince je nejvhodnější na očkování proti chřipce. Obvykle roste počet případů před Vánocemi a největší vlna epidemie bývá mezi lednem a březnem.

Chřipka představuje zvýšené riziko pro více než 2 miliony lidí v Česku. Do této skupiny patří nejen senioři, ale také lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, astmatici a pacienti s onemocněním plic, ledvin, jater nebo cukrovkou. Patří sem také pacienti po odstranění sleziny a transplantaci krvetvorných buněk, stejně jako lidé s vrozenými nebo získanými poruchami imunitního systému, cystickou fibrózou nebo chronickou anémií.

Senioři a chronicky nemocí mají vyšší riziko úmrtí

Proočkovanost lidí z rizikových skupin proti chřipce je však u nás stále velmi nízká, ostatně to platí i pro celou českou populaci. „Každoročně se u nás nechá proti chřipce očkovat pouze přibližně 20 % lidí z ohrožených skupin, což je ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi velmi málo. Například ve Velké Británii, Irsku nebo Nizozemsku je to 60 až 75 %,„ říká MUDr. Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Jak moc jsou tyto skupiny pacientů zranitelné, ukazují statistiky. Například u kardiaků je ve srovnání s běžnou populací až 52× vyšší riziko úmrtí v důsledku komplikací chřipky, u seniorů 60× a u astmatiků dokonce 120×. Pokud pacienti trpí plicním a současně kardiovaskulárním onemocněním, riziko, že podlehnou chřipce, je u nich až 435× vyšší než u zdravých lidí.

Prevence je očkování, ale také zdravý životní styl

„Každý rok připomínáme zejména rizikovým skupinám pacientů, ale i těm, kteří o ně pečují nebo jsou s nimi v úzkém kontaktu, aby se nechali proti chřipce očkovat. Je to nejlepší způsob prevence, a přestože vakcína nemusí stoprocentně ochránit před nákazou, výrazně snižuje riziko možných zdravotních komplikací, které mohou vést k hospitalizaci nebo dokonce k úmrtí,“ upozorňuje MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Očkování doporučuje i MUDr. Jan Kynčl, nicméně dodává, že je dobré udržovat si zdravý životní styl, zajistit si přísun vitamínů a dostatek pohybu.

„Obecné posílení obranyschopnosti funguje univerzálně proti jakékoliv infekci, ať už jako prevence, nebo když už s infekcí budu v kontaktu a onemocním, tak se s nemocí snadněji vyrovnám,“ řekl Blesk Zprávám Kynčl.

Nestyďte se nosit roušky

Odborník dále radí, že pokud se objeví vyšší výskyt respiračních onemocnění a je jedno, zda to bude chřipka nebo covid-19, lidé, zejména senioři, by se měli vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí a neměli by se stydět nosit respirátor.

„Toto opatření se v cizině běžně používá, není na tom nic špatného, nošení respirátoru bych doporučil například v hromadné dopravě nebo v nákupním centru. Je to ochrana, která skutečně funguje,“ uzavírá Kynčl.

Video  Chřipka a Češi: „Nevěří očkování, radši věří fámám,“ řekla hygienička  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi