Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přehledně: Na Česko se řítí vlna zdražování. Za co a kolik si připlatíte ve vašem kraji?

  • Autor: ČTK,trm - 
    27. 12. 2021
    05:00

    Na Česko se řítí nová vlna zdražování. Příští rok si připlatíme nejen za energie, ale i za teplo, vodné a stočné a některá města zvýší i poplatek za svoz odpadu, někde podraží i jízdné v MHD či nájemné v obecních bytech. A zatímco někde bude zdražení jen kosmetické a lidé ho téměř nepocítí, třeba v Děčíně teplo zdraží o víc než polovinu. Blesk Zprávy připravily podrobný přehled zvyšování cen v jednotlivých krajích.

  • 1.Praha

    Pražané si v příštím roce připlatí za vodu, plyn a svoz odpadu. Platby za vodu v příštím roce meziročně vzrostou o šest procent na 107,72 Kč za metr krychlový. Vyšší meziroční nárůst bude u stočného. Pro obyvatele metropole to znamená, že měsíčně jim voda zdraží asi o 21 korun na osobu, což představuje 252 korun za osobu za rok. Větší nárůst ceny se promítne do stočného, které vzroste o 10,7 procenta na 51,84 koruny za metr krychlový. U vodného bude cena vyšší o dvě procenta a lidé zaplatí za metr krychlový 55,88 koruny.

    Většině Pražanů se od příštího roku zvýší ceny za svoz odpadu. Město schválilo vyhlášku s novým výpočtem cen, který je nutný kvůli novele odpadového zákona. Ceny se zvýší nejvíce u velkých kontejnerů na sídlištích, kde to bude zhruba na dvojnásobek, u těch nejmenších naopak klesnou. Lidé nyní platí podle velikosti kontejneru a četnosti svozu. Zákon dal obcím možnost cenu stanovit až na korunu za litr odpadu a měsíc, město sazbu stanovilo na 50 haléřů. Nově budou zcela zdarma hnědé popelnice na bioodpad. Dosud se cena svozu pohybovala mezi 25 a 74 haléři za litr v závislosti na velikosti popelnice a četnosti svozu.

    Části odběratelů se v Praze od letošního 31. prosince zvýší poplatky za plyn, a to o 7,3 procenta. Důvodem zdražení jsou zvyšující se ceny na velkoobchodních trzích. Zvýšení ceny se týká části domácností a maloodběratelů, kteří aktuálně využívají základní ceník Standard. Pro domácnost s ročním odběrem 0,4 MWh vzroste cena o 16 Kč. Domácnost s ročním odběrem 4 MWh si připlatí 39 Kč a ta s ročním odběrem 11 MWh potom 136 Kč.

    Od nového roku ceny nebude měnit PRE. „Nestane se tak ani v únoru a pravděpodobně ani v březnu. Situace na trhu s elektřinou se však nevyvíjí příznivě, ceny pořád rostou a tak asi budeme muset reagovat. Zatím však není rozhodnuto, kdy přesně to bude a jak,“ sdělil mluvčí PRE Petr Holubec.

    Ceny za teplo již letos od prosince zvýšila Pražská teplárenská, kdy si průměrná pražská domácnost připlatí měsíčně 250 až 350 Kč. Důvodem zdražení byl vývoj na trhu s energiemi. Ceny zemního plynu vzrostly oproti loňskému roku čtyřnásobně a emisní povolenky zdražily meziročně o 100 procent. Nová cena se podle vyjádření firmy v příštím roce zvyšovat nebude. Naopak, pokud by stát přistoupil ke kompenzaci povolenek, cena se může snížit.

    Teplo zdražuje Teplo zdražuje | Profimedia

    Rada města naposledy schválila zvýšení nájemného v magistrátních bytech letos v lednu, přičemž vznikly výjimky například pro nejohroženější skupiny nájemníků, kterými jsou lidé se zdravotním postižením, senioři či nájemníci s nízkými příjmy. V příštím roce by se nájemné podle radního Adama Zábranského (Piráti) nemělo zvyšovat o více než o inflaci.

  • 2.Středočeský kraj

    Lidem ve středních Čechách v příštím roce zdraží hlavně voda a teplo. V Kladně, které je největším středočeským městem, si lidé připlatí za vodu, cena vodného a stočného stoupne téměř o sedm procent na 115 korun a 39 haléřů za metr krychlový. Podle ředitele Vodáren Kladno-Mělník (VKM) Josefa Živnůstka je důvodem zdražování růst cen energií i materiálů a stavebních prací, což se promítá do nákladů na obnovu vodohospodářské infrastruktury. VKM jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, která zajišťuje zásobování vodou pro zhruba 270.000 Středočechů, převážně na Kladensku a Mělnicku. Jiné poplatky se podle mluvčí Kladna Lenky Růžkové ve městě měnit nebudou, stejná je situace v Mělníku, potvrdila ČTK mluvčí radnice Barbora Walterová.

    Obyvatelé Rakovníka od příštího roku zaplatí více za svoz odpadu, protože stouply náklady na jeho svoz i likvidaci odpadků ve městě. Dosud občané platili 720 korun ročně, nově to bude 960 korun. Společnost Ravos, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na Rakovnicku, zvýší příští rok cenu vodného a stočného z 81,81 Kč bez DPH za metr krychlový na 88,66 bez DPH za metr krychlový. Včetně daně tak obyvatelé Rakovníka a okolí zaplatí 97,53 koruny.

    Berounští si připlatí za svoz odpadu, nově bude poplatek činit 1000 korun za osobu. „Ke zvýšení poplatku dochází po devíti letech. Doposud byla cena 700 korun za osobu,“ uvedla mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová. Lidé na Berounsku v příštím roce zaplatí víc za vodu. Společnost Vodovody a kanalizace Beroun (VAK Beroun) zvedne od ledna ceny vodného a stočného o 6,4 procenta na 105,76 Kč za metr krychlový včetně DPH. Důvodem je růst nákladů.

    Také v Nymburku vzroste cena pitné a odkanalizované vody, a to o šest procent na celkem 93,77 koruny za metr krychlový.

    Lidé v Příbrami v příštím roce zaplatí víc za vodu i za teplo. Cena vodného a stočného včetně DPH se od ledna zvýší o tři procenta na 90,34 Kč za metr krychlový. Za teplo budou lidé platit 635 korun za gigajoule včetně DPH, tedy o 9,5 procenta více. „Poplatky pro rok 2022, které nastavuje město, zůstávají téměř beze změn,“ řekla ČTK mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová. Nemění se podle ní daň z nemovitosti, poplatek za psa ani za odpad, který bude nadále 600 korun na osobu a rok. Ve stejné výši jako dosud zůstává také jízdné v MHD.

    V Mladé Boleslavi stoupne cena tepla na vytápění a ohřev vody meziročně o sedm procent na 598 korun za gigajoule včetně DPH. Vodné a stočné zdraží o 6,07 procenta na 107,65 Kč včetně DPH. Senioři, děti, studenti a handicapovaní ale budou osvobozeni od poplatků za odpad. Pro ostatní zůstává jeho výše stejná jako letos, tedy 400 korun na osobu ročně.

    V Kutné Hoře se cena tepla pro koncového odběratele zvýší o 7,5 procenta na 615,42 Kč bez DPH za gigajoule. Vodné a stočné zdraží na 104,01 Kč za metr krychlový včetně DPH, dosud lidé platili 99,9 Kč. Zvedat se bude i poplatek za odpad, a to o stokorunu na 750 Kč. Naopak poplatek za psa nebo místní poplatek z pobytu zůstávají stejné.

    Teplo zdražuje Teplo zdražuje | Profimedia

    Kutná Hora zvýší i nájemné v bytech pro nízkopříjmové uchazeče, pro nově uzavřené smlouvy vzroste na 60 korun za metr čtvereční z nynějších 46 Kč. „Rozhodnutí o zvýšení nájmu o míru inflace je v kompetenci rady města, návrh bude odbor správy majetku předkládat začátkem roku,“ uvedla vedoucí oddělení správy nemovitostí kutnohorské radnice Jitka Gregorová.

    V Kolíně bude od Nového roku vodné a stočné 96,83 za metr krychlový včetně DPH, dosud lidé platili 88,65 Kč. Teplo podle mluvčí radnice Šárky Hrubé zdraží o devět procent, jeho cena bude 625,18 Kč za gigajoule bez DPH. Výše nájmů v městských bytech stejně jako poplatek za psa se nemění, poplatek za odpad bude jako dosud 696 korun. Polepší si někteří cestující v MHD. Zdarma budou moci nově jezdit všichni lidé nad 65 let, dosud byla tato hranice 70 let.

    V Benešově se kromě jiného zdražuje i svoz odpadu. Roční poplatek vzroste na 840 korun na osobu ze současných 720 Kč.

  • 3.Královéhradecký kraj

    Zdražení vodného a stočného ohlásily vodárny ve všech pěti největších městech kraje - v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Zdražení vodárny zdůvodňují zejména inflačním růstem nákladů a nutností získat peníze na obnovu vodárenských sítí. Tříčlenná domácnost si za vodu za rok připlatí od 130 korun na Jičínsku po 600 korun na Trutnovsku.

    Nejvyšší cena vody z okresních měst bude v roce 2022 opět v Hradci Králové a okolí, kde vzroste o čtyři procenta na 105,44 koruny za metr krychlový (m3) dodané a odvedené vody. V Trutnově voda zdraží o 7,3 procenta na 89,43 Kč/m3, v Náchodě o 4,7 procenta na 88,77 Kč/m3. Na Jičínsku bude zdražení činit 1,6 procenta na 86,21 Kč/m3. Ve Dvoře Králové vodné a stočné zdraží o 6,1 procenta na 96,85 Kč/m3. Výjimkou z okresních měst je Rychnov nad Kněžnou, kde cena zůstane na 77,47 Kč/m3 vody.

    Lidé v Hradci Králové příští rok zaplatí více za dálkové teplo. Cena tepla od městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové od 1. ledna vzroste o 8,5 procenta na 610,82 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 1193 korun na asi 15.270 korun. Do zvýšení ceny Tepelné hospodářství podle ředitele Jiřího Seidlera promítlo pouze nárůst ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž firma teplo pro své zákazníky nakupuje.

    Odběratelé tepla od společnosti ČEZ Teplárenská v Trutnově a v dalších lokalitách na Trutnovsku zaplatí příští rok za teplo zhruba o deset až 12 procent více. Účet za vytápění a ohřev vody průměrné domácnosti vzroste přibližně o 1000 korun. Do zdražení tepla se podle firmy promítají rostoucí ceny emisních povolenek a dále růst cen materiálu a práce. Konkrétní ceny tepla pro jednotlivé obce ČEZ zveřejní v lednu.

    V Rychnově nad Kněžnou se poplatek za vyvážení odpadu v roce 2022 zvýší na 750 korun na osobu z dosavadních 650 korun. „Důvodem jsou dopady zákona o odpadech, který je v účinnosti od 1. ledna 2021,“ uvedl starosta Jan Skořepa. Ve Dvoře Králové od ledna upravují systém plateb za odpad tak, aby si domácnost mohla lépe zkombinovat četnost svozu s objemem vyvážené popelnice. Cílem je co nejvíce snížit množství netříděného odpadu, uvedla radnice. Domácnost, která zůstane u dosavadního systému, zaplatí o stovky korun navíc.

    V Hradci Králové základní poplatek za vyvážení odpadů zůstane na 600 korunách na osobu a rok. V Jičíně zachovají poplatek 552 korun a v Trutnově 540 korun. V Náchodě základní poplatek bude opět 900 korun na osobu, ale zůstane pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, bude dál platit sníženou taxu 450 korun.

    Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) | Blesk: Martin Přibyl

    Trutnovská radnice chce zdražením parkovného omezit dlouhodobé parkování aut v centru města. Například v památkové zóně, kam spadá Krakonošovo náměstí a přilehlé ulice, řidiči zaplatí za první půlhodinu 15 korun místo dosavadních pěti korun. Každá další půlhodina bude za 25 korun místo deseti korun. Ceny parkovného Trutnov neměnil 17 let. V ostatních okresních městech kraje se ceny parkovného měnit nebudou.

    V Hradci Králové od ledna zdraží vstupné do plaveckého bazénu a akvacentra v průměru o osm procent. Například jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží na 80 korun ze 75 Kč. Důvodem zdražení je růst cen energií a dalších nákladů.

  • 4.Pardubický kraj

    Obyvatele Pardubického kraje čekají v příštím roce vyšší výdaje za chod domácnosti. Kromě Svitav zdraží vodné a stočné v Pardubicích, Chrudimi i Ústí nad Orlicí. Svitavští odběratelé budou platit nadále 83,17 koruny za metr krychlový vody. V Pardubicích bude vodné a stočné stát 105 korun, letos stálo 98,50 koruny za metr krychlový. Cena vody na Chrudimsku bude příští rok opět dvousložková. Pevná sazba se meziročně nezmění, bude u vodného i stočného přes 800 korun. Vodné a stočné za metr krychlový vzroste zhruba o tři koruny na 88,40 Kč. V Ústí nad Orlicí městská firma Tepvos bude dodávat metr krychlový vody za 90,87 koruny, současná cena je 81,73 koruny.

    Se zdražením musejí počítat i odběratelé tepla od opatovické elektrárny. Měsíční výdaje jim porostou asi o 110 korun. Nejvyšší sazba je pro příští rok 598,50 koruny za gigajoule, letos je nejvyšší sazba za 544 Kč/GJ a má ji nejvíc odběratelů. Teplo z Opatovic má přes 62.000 domácností z Pardubicka, Chrudimska a Hradecka. Čtyřčlenná rodina ročně spotřebuje odhadem 25 GJ. Ve Svitavách budou mít zákazníci teplo za 555,50 koruny proti letošním 511 korunám za GJ. V Ústí dodává teplo společnost Tepvos, tam cena stoupne z 411 na 781,65 Kč/GJ.

    Městské autobusy jezdí v Chrudimi, Ústí a Pardubicích. Klasická papírová jízdenka v Chrudimi, kterou si cestující kupuje u řidiče, bude stát 12 korun, její cena se zvýší z deseti korun. V Chrudimi předtím řadu let nezdražovali. V Ústí nad Orlicí zůstane jízdné deset korun. V Pardubicích se zatím zdražovalo letos, papírová jízdenka stojí o tři koruny víc a je za 19 korun. Dopravní podnik nabízí levnější elektronické platby či dlouhodobé jízdné, které při častějších cestách MHD vyjde v přepočtu na jednu jízdu levněji.

    Platby za odvoz popelnic se nezmění v Chrudimi, Pardubicích ani Ústí nad Orlicí, Svitavy naopak zdraží ze 780 na 828 korun za rok. V Ústí je poplatek 690 korun, chrudimská radnice vybírá 600 korun za rok. Pardubická radnice opět schválila poplatek na příští rok ve výši 650 korun. Popelnice v krajském městě platí 87.204 poplatníků. Od plateb jsou osvobozeny například děti do šesti let, lidé v ústavech sociální péče, v domovech důchodců, poplatek se neplatí ani za rekreační objekt na území města, pokud je ve vlastnictví občana z Pardubic.

    „Podle výhledu finanční náročnosti odpadového hospodářství na rok 2022 přijde v příštím roce likvidace odpadů a s tím související činnosti na téměř 93 milionů korun. Od obyvatel bychom měli na poplatku vybrat téměř 57 milionů, zbývajících zhruba 36 milionů zaplatí město,“ řekl náměstek pardubického primátora Jan Nadrchal (ANO). Stejně jako v předchozích dvou letech i v roce 2022 termín splatnosti poplatku město posune kvůli covidu-19 na konec června.

    Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) | Blesk: Martin Přibyl

    Pardubice a Ústí nad Orlicí zvyšují cenu nájemného v městských bytech. U dlouhodobého pronájmu bytu v Pardubicích lidé platí víc, a to ze 72,69 koruny na 85 korun za metr čtvereční. Pardubice zdražovaly od října, dražší je i startovací bydlení, naopak se to nedotklo nájemníků v seniorském věku nebo lidí s handicapem. Město si od toho slibuje miliony korun navíc, které investuje zpět do bytového fondu. V Ústí jde o průměrnou cenu zohledňující všechny kategorie, poroste z letošních 87,80 koruny na 102,29 Kč/m2. V Chrudimi bude stát metr čtvereční nájemného ve standardním bytě 62,34 Kč a ve Svitavách 58,45 Kč, to znamená stejně jako letos, uvedli zástupci radnic.

  • 5.Liberecký kraj

    Život v Libereckém kraji příští rok výrazně zdraží, víc zaplatí lidé za elektřinu, plyn, teplo nebo vodu, někde vzrostou i poplatky za likvidaci odpadu. O více než polovinu zdraží teplo lidem v České Lípě napojeným na tamní teplárnu, průměrná rodina tak zaplatí každý měsíc za teplo a teplou vodu o 540 korun víc. Lidé tam ale ani v příštím roce nebudou platit za odpad, poplatek radnice před 11 lety zrušila, od té doby hradí Česká Lípa náklady z městského rozpočtu.

    „Zvyšování cen a inflace mají dopad i do městské kasy, takže zvažujeme, že do budoucna budeme muset přistoupit ke zpoplatnění odpadů. Pro příští rok k tomu ale přistupovat nechceme právě proto, že pro lidi bude rok 2022 poměrně finančně náročný,“ řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Za svoz a likvidaci odpadu podle ní město platí zhruba 52 milionů korun. S novou vyhláškou o odpadech se cena zvýšila, město ale využilo výjimku, díky které bude nárůst jen zhruba o dva miliony. „V následujícím období, kdy už o výjimku nebude možné žádat, se náklady na odpad zvýší na nějakých sto milionů korun a to už bude pro město nepřijatelné,“ dodala. Opětovnému zavedení poplatku se tak Česká Lípa v příštích letech nevyhne.

    Výrazné zdražení odpadu čeká od Nového roku například obyvatele Dubé na Českolipsku, kde v listopadu zastupitelstvo schválilo zvýšení poplatku ze 450 korun na 700. Stále ale nedosahuje výše poplatku ve Frýdlantu na Liberecku, kde lidé už od roku 2016 platí roční paušál 790 korun. Důsledným tříděním si ale mohou platbu snížit a jsou i takoví, kteří neplatí nic. „Lidé mohou třídit nejen do kontejnerů. Třídí také doma do pytlů plasty, papír a kartony od nápojů, dostávají za to zpátky peníze a v dalším roce platí o to méně,“ řekl starosta Jiří Stodůlka (ODS).

    Poplatky za odpad zdraží například i v Jablonci nad Nisou, kde lidé neplatí paušální poplatek, ale za popelnici. Kvůli novele zákona o odpadech tam sjednotili ceny, což pro majitele nejmenších šedesátilitrových nádob při vyvážení každý týden bude znamenat zdražení jen zhruba o dvě koruny ročně, u 120litrové nádoby se ale cena zvedne o 56 procent a v případě 1100litrového kontejneru dokonce o 73 procent. Nový systém od počátku kritizují opoziční Piráti, protože zavádí povinný objem popelnice na hlavu, a pro domácnosti zvyklé důsledně třídit je demotivující.

    Teplo zdražuje i Teplárna Liberec, která bude od Nového roku domácnostem za gigajoule účtovat o 11 procent víc. Zákazník ve věrnostním programu tak za gigajoule zaplatí zhruba 717 korun, o 71 korun víc než letos. Průměrná domácnost s roční spotřebou 20 GJ si měsíčně připlatí zhruba 120 korun. V sousedním Jablonci nad Nisou se cena tepla zvýší o 16,7 procenta, tedy zhruba o stokorunu za gigajoule. Domácnosti v Jablonci budou za gigajoule platit včetně DPH 681 korun nebo 699 podle tarifu. Pro běžnou jabloneckou domácnost to znamená bezmála 200 korun měsíčně navíc.

    Roste i cena vody, Severočeská vodárenská společnost zdražila od Nového roku zhruba o 7,3 procenta. Odběratelé v Libereckém kraji tak zaplatí v příštím roce za metr krychlový včetně DPH 112,45 Kč, to je o 7,68 koruny víc než letos. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 92 litrů na osobu bude znamenat zhruba tisícikorunu za rok navíc. Vodohospodářské sdružení Turnov zdraží podle předběžných informací o 4,89 procenta, cena je ale vyšší - včetně DPH budou odběratelé na vodném a stočném platit 117,95 Kč za krychlový metr. Zdraží i Frýdlantská vodárenská, cenu ale zveřejní až před koncem roku.

  • 6.Ústecký kraj

    Obyvatelé Ústeckého kraje si příští rok připlatí za vodu. Jízdenky na MHD budou dražší v Mostě a Litvínově a více zaplatí lidé za teplo. Někde zdraží svoz odpadu. 

    Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě mezi nejvyšší v republice. Od nového roku zdraží zhruba o 7,3 procenta. Za metr krychlový včetně DPH lidé zaplatí 112,45 koruny, to je o 7,68 koruny víc než letos. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 92 litrů na osobu bude znamenat zhruba tisícikorunu za rok navíc.

    Vodou zásobuje obce v Ústeckém a Libereckém kraji Severočeská vodárenská společnost (SVS). „Do kalkulace cen vodného a stočného se počítají investice do obnovy a oprav vodárenské infrastruktury, které jsou do velké míry ovlivněny cenami stavebních prací a materiálu. Index cen stavebních prací překročil v posledním období sedm procent, ceny energií, pohonných hmot a materiálu k úpravě vody rostou dvouciferným procentem,“ uvedl mluvčí společnosti Mario Böhme.

    Zvýšit cenu jízdenek se po letech rozhodl Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. Cena od 1. ledna 2022 vzroste o 20 procent. Základní jízdenka na 45 minut zdraží ze 17 na 20 korun, roční jízdné pak o 800 korun na 4800 korun.

    Cena tepla v Lounech a Litoměřicích stoupne v příštím roce o stokoruny. Společnost Energie Holding, provozující místní teplárny, zvýší ceny tepla v Litoměřicích v průměru o 17 procent, měsíční náklady na teplo tak pro rodinu v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru o 165 korun. V Lounech, kde je podle společnosti hlavním palivem stále dražší plyn, vzrostou ceny ve věrnostním programu téměř o 54 procent.

    Za teplo si lidé připlatí také v Děčíně a Jílovém. Společnost Termo Děčín, která provozuje místní teplárnu, zvýší ceny zhruba o 54 procent. Náklady na teplo tak pro rodinu v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru asi o 560 korun měsíčně. Mostecká společnost Severočeská teplárenská zvýší v příštím roce ceny tepla o sedm procent ve srovnání s letošním rokem.

    Systém placení odpadu se změní od 1. ledna v Žatci. Lidé tu doposud platili za shromažďování, svoz a likvidaci odpadků prostřednictvím plateb za popelnice a kontejnery. Svozová společnost stanovila každý rok podle velikosti nádoby na odpad a četnosti svozu cenu, již hradili majitelé nemovitostí. Obyvatelé panelových domů se výdaje za odpad dozvídali z ročního vyúčtování za bydlení. Od příštího roku byl poplatek za odpad stanoven novou obecně závaznou vyhlášku na 900 korun za osobu a rok, splatný je do 30. června 2022. Město by díky novému poplatku mělo podle mluvčího Tomáše Kassala odhadem vybrat od obyvatel asi 13,5 milionu korun. Přestože jde o vyšší částku než letos, kdy se ještě platilo starým způsobem přímo svozové firmě, stále je to méně, než kolik bude na odpadové hospodářství doplácet městská pokladna. Rozpočet Žatce by měl podle odhadu dotovat svoz a likvidaci odpadu částkou 19,3 milionu korun.

  • 7.Karlovarský kraj

    Například v Karlových Varech se cena tepla zvýší o 22 Kč/GJ bez DPH, tedy o 24,20 Kč s DPH. Při typické spotřebě na domácnost, která je 35 až 40 GJ, by tedy lidé měli zaplatit ročně o 847 až 968 korun více než letos. Mírně vzroste i takzvaná proměnná platba, u nejpoužívanější sazby z 352 Kč/GJ na 374 Kč/GJ (bez DPH). Karlovy Vary odebírají teplo z kombinátu Sokolovské uhelné ve Vřesové. „Ukazuje se, že centrální zásobování z velkého zdroje, na které je napojeno více měst, umožňuje lépe reagovat na krátkodobé výkyvy v cenách zdrojů tepla,“ komentoval to primátorčin náměstek Tomáš Trtek (ANO).

    I na Sokolovsku se od příštího roku zvýší cena tepla. Elektrárna Tisová Sokolovské uhelné, která dodává teplo a teplou vodu pro velkou část Sokolovska, zvýší od ledna cenu tepla na 447,81 Kč bez DPH za gigajoule. Zdražení souvisí s růstem cen vstupních energií a chemikálií potřebných k přípravě technologického procesu výroby tepla, uvedla společnost. Lidé tak zaplatí podle parametrů Teplárenského sdružení ČR v závislosti na odběru o 120 až 140 korun měsíčně více než doposud. V průměru jde o 1536 Kč za rok pro region Sokolovska.

    Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, kam patří většina obcí Karlovarska i některé obce Sokolovska a Tachovska, zvýší v příštím roce cenu vodného a stočného v průměru o 6,9 procenta. Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody tak bude 79,46 Kč s DPH. Poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr bude 2230 Kč za rok. Zvýší se i ostatní paušální poplatky za větší vodoměry. Zdražení souvisí podle sdružení s růstem cen vstupních energií, surovin i materiálů. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 90 litrů na osobu bude znamenat zhruba o 700 Kč za rok více.

    Zdražení vodného a stočného schválilo na příští rok i Vodohospodářské sdružení měst a obcí Sokolovska. Jednosložková cena se zvýší o čtyři procenta, celkem tedy lidé za vodné a stočné zaplatí 104,58 korun s DPH. „Tato úprava pro bližší představu znamená, že finanční dopad na jednu osobu v panelovém domě, kde bydlí celkem 72 lidí (cca 18 bytů) představuje ročně o 105,16 Kč více,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

    Naopak ceny za MHD či nájmy v městských bytech se v Sokolově zvyšovat v příštím roce nebudou. Podobně jízdné v MHD v Chebu nebo Karlových Varech zůstane v příštím roce na stejné úrovni jako letos. Vyšší náklady dopravců ale budou muset zřejmě pokrýt města na svých dotacích. Do budoucna tak není vyloučeno to, že se ceny MHD zvýší nebo města přistoupí na to, že budou veřejnou dopravu dotovat více.

  • 8.Plzeňský kraj

    Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné téměř o čtyři procenta. Cena včetně desetiprocentní DPH se zvýší na 102,5 Kč/m3. Metr krychlový pitné vody bude stát 63,30 Kč/m3 a stočné přijde na 39,20 Kč. Průměrná čtyřčlenná rodina tak za rok zaplatí při standardní spotřebě asi o 500 Kč víc než dosud. Teplo zdraží od ledna v průměru o 9,7 procenta na 597,96 Kč/GJ. „Plzeňská teplárenská má nejmenší cenu v ČR a i po navýšení zůstane stále v Plzni nejnižší v ČR,“ uvedl generální ředitel podniku Václav Pašek. Při průměrné velikosti bytu 65 m2 a průměrné spotřebě 25 GJ/rok při vytápění i ohřevu teplé vody zaplatí domácnost o 110 korun za měsíc víc.

    Nájemné v městských bytech v Plzni se v lednu nezvýší. „Rada města bude rozhodovat o změnách od 1. března. Je možnost zvýšení cen až o šest procent, teď se uvažuje o nárůstu o tři procenta. U pronájmu nebytových prostor se neuvažuje o zvýšení cen,“ řekla mluvčí radnice Adriana Jarošová. Za standardní městský byt dosud platí Plzeňané měsíčně 86,86 Kč/m2.

    Poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu se Plzni většinou sníží. Od ledna začne platit nová vyhláška o poplatku za odpad. Podle pravidel stanovených státem mají všichni platit za litr uloženého odpadu stejně. U nádob o objemu 120 a 240 litrů při všech frekvencích svozu, a také u nádob o objemu 660 litrů kromě nejvyšší frekvence 156krát za rok, se cena sníží. Čtyřčlenná rodina, která má u domku obvyklou 120litrovou popelnici zaplatí při svozu jednou týdně za rok 1932 korun, o 732 Kč méně. „Zdražení bude pouze u největších 1100litrových nádob. Přestože zákon umožňuje sazbu až jednu korunu za litr odpadu, Plzeň ji nastavila na třetinu, tedy na 0,31 koruny,“ řekla mluvčí.

    V Klatovech, druhém největším městě kraje, zdraží od ledna vodné a stočné o 4,1 procenta na 68,60 Kč/m3 včetně DPH. Předběžná cena tepla s daní bude od ledna 696,50 Kč/GJ, což je proti loňskému počátku roku o 3,4 procenta víc. „Ještě nemáme kalkulaci konečné ceny na rok 2021, bude zřejmě do konce ledna,“ řekl ředitel Klatovské teplárny Petr Beránek. Nájemné v městských bytech stagnuje na 75,25 Kč/m2 a u bytů pro sociální účely 49,93 Kč/m2, zvýšení o inflaci by mohli radní schválit až od 1. července. Nemění se ani ceny jízdného MHD (8 Kč), ani ceny za svoz odpadu. Za 110litrovou popelnici se bude stále platit 450 Kč na hlavu ročně.

    Rokycany podle místostarosty Jana Šaška (ODS) nezdraží žádné služby ani energie kromě tepla, které teď stojí 562 Kč/GJ s DPH. Dodavatel Energie AG Teplo Bohemia zvažuje 15procentní zdražení. Vodné a stočné zůstane na 94 Kč/m3, poplatek za odpady na 600 Kč/osobu/rok a jízdné pro dospělého v MHD na 12 Kč. Nájmy se zvyšují o inflaci od 1. července.

    V Tachově vzroste o necelých sedm procent cena vodného a stočného na 79,46 Kč/m3, teplo zdraží o 1,8 procenta na 575 Kč/GJ s DPH. Roční poplatek za popelnici zůstává na 750 korunách. Podle místostarosty Josefa Horáčka (KSČM) stagnují nájmy podle stáří a rozsahu modernizace nebo rekonstrukce bytu na 42 až 100 Kč/m2 a nemění se ani plné jízdné v autobusech MHD (7 Kč). Místní koeficient daně z nemovitosti, který byl 2 a 1, se zvyšuje na 3 a 1,5. „Naposledy se v Tachově měnila v roce 2008. Počítáme, že navýšení daně přinese do rozpočtu města asi šest milionů korun navíc, ročně tedy budeme inkasovat celkem 20 milionů. Daň z nemovitosti je v ČR jedna z nejnižších v EU,“ řekl Horáček. Město podle něj potřebuje zvýšit příjmy, protože si bere úvěr 150 milionů korun na rekonstrukce jízdárny a sálu s kinem Mže.

    Teplo zdražuje Teplo zdražuje | Profimedia

    Domažlice zvyšují vodné a stočné o 5,5 procenta na 91,84 Kč/m3, Kalkulovaná cena tepla klesne o necelá tři procenta na 559,70 Kč/GJ s DPH. Za odpad budou platit dospělí o 18 procent víc než dosud, tedy 650 Kč, jízdné v MHD zůstane na osmi Kč. Nájmy v městských bytech podle vedoucí finančního odboru Aleny Kučerové kopírují jako letos aktuální tržní nájemné.

  • 9.Jihočeský kraj

    Teplárna České Budějovice zvedne od 1. ledna příštího roku ceny o osm procent. Gigajoule (GJ) tepla bude stát po zdražení 691 korun včetně DPH. „Při průměrné roční spotřebě domácnosti 21 gigajoulů na vytápění a ohřev teplé vody tak budou nové náklady pro byt zvýšeny přibližně o 80 korun měsíčně včetně DPH,“ uvedl Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny, jejímž jediným vlastníkem je město. České Budějovice navýší i cenu vody, která stoupne přibližně o tři koruny za metr krychlový, což je nárůst o čtyři procenta. Město navíc zvýší cenu za lístek na MHD ze 16 na 20 korun.

    Teplo v táborských městských bytech od ledna mírně zdraží i společnost Bytes. Za teplo a teplou vodu zaplatí víc i lidé v Písku. Například teplo zdraží o 17 procent. Odběratelé nově zaplatí za gigajoule 722,4 Kč bez daně. V Českém Krumlově, Prachaticích i Strakonicích se cena tepla nezmění. Ve všech těchto městech ale zdraží vodné a stočné: v Krumlově bude od ledna metr krychlový vody za 91,93 koruny, meziročně o 5,64 Kč více. Podle radnice to zhruba odpovídá průměru v ČR. Je to nárůst o 6,5 procenta.

    “Na tomto zvýšení se téměř ze dvou třetin podílel pokles celkové spotřeby vody, způsobený zejména propadem cestovního ruchu, kdy byl nižší odběr v ubytovacích a stravovacích zařízeních. Zbývající část navýšení jde na vrub vyšší ceny vody, dodávané do sítě od Jihočeského vodárenského svazu a nárůstu dalších vstupních nákladů,„ sdělil ČTK krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

    Prachatice zdraží vodné a stočné o 2,57 Kč na 82,48 koruny za metr krychlový, řekl ČTK starosta Martin Malý (Nezávislí). Strakonice zvednou cenu o 5,91 Kč na 109,7 koruny za metr krychlový, sdělila ČTK mluvčí radnice Markéta Bučoková.

    Liší se poplatky za svoz komunálního odpadu. Strakonice ho, stejně jako jízdné v MHD, mají zdarma. Prachatice drží poplatek za odpad již 14 let na 500 korunách. V Krumlově stoupne cena od ledna o 48 Kč na 744 korun ročně. Velká města na jihu Čech ale poplatek za odpad zvýšit neplánují. V Táboře ho zvedli před třemi roky na 696 Kč na člověka, přesto radnice na svoz odpadu stále doplácí. “Aby byly náklady teoreticky plně hrazeny občany, musel by se poplatek pohybovat okolo 1200 Kč. Nyní podrobněji vymýšlíme, jak by to mohlo co nejlépe fungovat,„ uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

  • 10.Vysočina

    Obyvatelé Vysočiny příští rok za některé služby i výrazně připlatí. V Jihlavě stoupne cena tepla v průměru o 40 procent, ve Žďáru nad Sázavou budou jeho dodávky proti začátku letoška dražší asi o 32 procent. 

    Růst cen tepla z centrálního zásobování se liší podle topiva a u plynových kotelen podle toho, v jakém období nakoupily zemní plyn. Jihlavské kotelny příští rok zvýší cenu tepla v průměru o 40 procent na 790 Kč za gigajoule (GJ) včetně daně. Firma podle jednatele Jana Diviše kupovala plyn postupně během letoška, část levněji a část za vyšší cenu.

    Ve Žďáru nad Sázavou výrazně zdražilo teplo už v posledních letošních třech měsících. Podle ceníku, který na webu zveřejnila firma SATT, od ledna zase cenu o něco sníží, na 710,60 Kč za GJ na patě objektu (sekundární cena). Proti začátku letoška tam pak podle propočtu ČTK bude platba vyšší o 32 procent. Podle ředitele Petra Scheiba má na ceny tepla dopad hlavně zdražování emisních povolenek a plynu. Hlavním dodavatelem tepla je pro firmu podnik Žďas, který má uhelnou kotelnu.

    Firma Teplo HB v Havlíčkově Brodě bude příští rok s daní účtovat 556 Kč za GJ. Cenu plynu má vysoutěženou na dva roky. “Příští rok tak máme ještě nízkou cenu (plynu), takže můžeme zůstat prakticky na stejné ceně tepla,„ řekl jednatel Miroslav Sommer. Pro letošek měla tato firma cenu tepla 553 Kč.

    V Třebíči bude příští rok cena tepla 559,90 Kč za GJ, zatímco za letošek bude firma TTS účtovat nejvýše 515,90 Kč. Vyplývá to z údajů, které uvedla na svých webových stránkách. Tato firma vyrábí většinu tepla z biomasy.

    Cena pitné vody se nebude měnit na Žďársku a v Pelhřimově, v jiných částech kraje od ledna stoupne. V obcích Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko se platba za vodu se stočným zvedne o 11 procent na 111,09 Kč za metr krychlový. V Jihlavě, která už ve svazku není, cena stoupne o 6,3 procenta na 101,16 Kč. Obcím ve svazku Vodovody a kanalizace Třebíč vzroste cena za vodu se stočným o 7,8 procenta na 108,70 Kč. Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko nechá celkovou platbu na letošních 103,10 Kč.

    Zákazníky firmy Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod bude metr krychlový vody se stočným stát 81,97 Kč, o pět procent víc než letos. Na Pelhřimovsku rozhodují o cenách vody jednotlivé radnice. V Pelhřimově zůstane platba za metr čtvereční vody se stočným na letošních 78,65 Kč.

    Poplatek za komunální odpad příští rok stoupne ve třech z pěti největších měst Vysočiny, v Jihlavě a Třebíči to bude po osmi letech. V Třebíči bude v roce 2022 roční platba 840 Kč na jednoho obyvatele a v Jihlavě 804 Kč. Jihlavané, kteří plní podmínky městského programu na podporu třídění odpadu, ale budou mít stokorunovou slevu. V Pelhřimově bude v novém roce základní sazba poplatku 800 Kč na obyvatele.V Havlíčkově Brodě zůstane poplatek na 720 Kč na osobu a ve Žďáru nad Sázavou na 580 Kč.

  • 11.Jihomoravský kraj

    Voda zdražuje ve všech městech už řadu let konstantně, obvykle jde o rozmezí od jedné dvou korun, maximálně do deseti korun za krychlový metr. Cenové rozpětí je však značné. Nejlevnější vodu budou mít v Hodoníně, kde za vodné a stočné zaplatí lidé 82,51 koruny, nižší cenu budou mít i Brňané, a to 87,11 koruny. Cenu 99,99 koruny zaplatí ve Vyškově, nejdražší voda bude v Blansku, 114,17 koruny za krychlový metr.

    Mnohem dramatičtěji se vyvíjejí ceny tepla kvůli zdražujícímu plynu a elektřině. Stejnou cenu jako letos, tedy 555 korun za jeden gigajoule, zaplatí lidé ve Znojmě. Město má víceletý kontrakt na dodávky plynu, který končí až za rok. Ve Vyškově je předběžná cena stanovená na 599,50 koruny, což je o čtyři procenta více než letos. Růst je daný zdražujícími vstupy, cena nakupovaného plynu je pro příští rok stejná jako letos.

    Ke zdražení tepla o čtvrtinu sáhli po mnoha letech stagnace v Brně, gigajoule tak bude stát 784 korun. V Hodoníně se cena stanovuje až zpětně, ve městě se topí odpadním teplem z elektrárny a ceny nijak nevybočují z cen v ostatních městech. Napjatá je situace v Blansku, kde teplo dodává firma ZT Energy. O cenu se s ní nyní pře město. “Původně obě strany souhlasily s cenou 518 korun za gigajoule, dodavatel ale na podzim přišel s požadavkem na zvýšení na 778 korun kvůli rostoucí ceně plynu,„ uvedla mluvčí města Pavla Komárková. Cenu zatím zastupitelé neschválili a jednání mají v příštím roce pokračovat. V Břeclavi před rokem a půl společnost Teplo Břeclav vysoutěžila cenu plynu pro příští a přespříští rok. Vítěz kontraktu ale firmu v listopadu kontaktoval s tím, že vzhledem k vývoji situace na trhu chce podmínky upravit, a vedení firmy s dodavatelem i o vánočních svátcích stále jedná.

    Cena za svoz odpadu zůstává všude stejná a základní sazba za dospělého člověka se pohybuje mezi 540 korunami v Blansku a 696 korunami ve Vyškově. V Břeclavi se platí 600, ale radnice svoz dotuje, protože reálná cena je 770 korun. Od ledna bude proto radnice více podporovat třídění bioodpadu, majitelé rodinných domů dostanou zdarma od města popelnici na bioodpad a kompostér.

  • 12.Zlínský kraj

    Městská společnost Teplo Zlín zvýší na příští rok ceny o 18 procent. Podle předběžných cen by příští rok měli odběratelé za tepelnou energii z primární sítě platit 747,44 koruny za jeden gigajoule (GJ) včetně DPH, odběratelé ze sekundární sítě 792,18 koruny včetně DPH. V Uherském Hradišti cena tepla vzroste o 12,5 procenta. Zásobování teplem Vsetín zvýší ceny tepla o 40 procent. Náklady na teplo pro rodinu v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru o 400 korun měsíčně včetně DPH. Lidé tam nyní nejčastěji platí 598,40 koruny za GJ včetně DPH, od ledna to bude 840,40 koruny.

    Cena vodného a stočného vzroste nejvíce na Kroměřížsku, ve srovnání s letoškem navýší o 4,84 koruny. Lidé tam budou platit za metr krychlový vody 88,11 koruny včetně DPH, což je nejméně mezi okresy v kraji. Nejdražší bude voda na Zlínsku, lidé tam od ledna za vodné a stočné zaplatí 94,44 koruny, o 3,97 koruny více, než je za metr krychlový letos. Průměrná spotřeba vody je asi 2,5 metru krychlového na osobu za měsíc. Při zvýšení ceny o čtyři koruny za metr krychlový tak člověk měsíčně zaplatí o deset korun více, náklady navíc pro čtyřčlennou rodinu budou 40 korun za měsíc. Na většině území Uherskohradišťska se cena vodného a stočného zvýší o 4,07 koruny. Lidé tak budou včetně desetiprocentní DPH platit za metr krychlový vody 88,77 koruny. Na Vsetínsku si lidé za metr krychlový vody od Nového roku připlatí 3,85 koruny, výsledná cena tam bude 91,08 koruny.

    V okresních městech se příští rok nezvýší poplatky za svoz komunálního odpadu. V Uherském Hradišti tak například zůstanou na 500 korunách za rok. Ve Zlíně zůstane sazba 600 korun za osobu za rok. “I nadále bude město poskytovat občanům řadu úlev a osvobození nad rámec zákona. Jde například o úlevu ve výši 40 procent ze sazby poplatku pro děti do 18 let či seniory od 65 let nebo pro studenty studující mimo Zlínský kraj,„ řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

    Výše nájemného v městských bytech se meziročně většinou také nemění. Ve Vsetíně se mírně zvýší. “Zdražení nájmů městských bytů se týká nových nájemních smluv a smluv uzavřených na dobu určitou. K navýšení nájemného dojde vždy při prvním prodloužení nájemní smlouvy na dobu určitou v tomto roce. Navyšování není plošné, liší se dle druhu a technického stavu bytů, jde o řády jednotek korun na metr čtvereční. Cenové hladiny jsou různé. Přesto navýšení zůstává pod hladinou tržního nájemného,„ uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

  • 13.Olomoucký kraj

    Například na Olomoucku příští rok podraží pitná voda, kterou lidem a firmám dodává Moravská vodárenská. Cena vodného a stočného za metr krychlový vody se od 1. ledna včetně DPH zvýší zhruba o 5,6 koruny na 94,76 koruny. Pro čtyřčlennou olomouckou domácnost s průměrnou spotřebou by to mělo znamenat zdražení v řádech desetikorun měsíčně.

    Společnost OLTERM & TD Olomouc od 1. ledna zvýší v Olomouci ceny tepla o 17 procent. Průměrná olomoucká domácnost zaplatí měsíčně za dodávku tepelné energie o zhruba 200 korun více. Zdražení tepla souvisí s růstem cen paliv, emisních povolenek a dalších nákladů na výrobu a rozvod tepla. Firma Olterm & TD zásobuje teplem téměř 29.000 bytů v Olomouci a nedalekých Hlubočkách.

    Také v Přerově příští rok vzroste cena vodného a stočného včetně DPH o 4,50 koruny na 84,50 koruny za metr krychlový pitné vody. Zvýšení ceny znamená u jedné osoby průměrný nárůst ročních nákladů na vodné o 88 korun a u stočného o 73 korun. Domácnosti v Přerově si příští rok připlatí i za dodávku tepla. Nejvíc podle ceníku společnosti Teplo Přerov vzroste cena tepla dodávaného z plynových kotelen. Zatímco letos u bytů včetně DPH činila 539 korun za jeden gigajoule (GJ) tepelné energie, příští rok vzroste na 716,87 korun. Důvodem zdražení je růst cen plynu.

    V některých městech zdraží i odpad. Za svoz komunálního odpadu si příští rok připlatí například obyvatelé Šumperka, a to o 96 na 840 korun ročně. Naopak obyvatelé Olomouce příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejnou částku jako letos, tedy 804 korun. V Přerově za odpad zaplatí obyvatelé města už třetím rokem 700 korun, v Prostějově činí tato sazba 600 korun, v Jeseníku platí lidé 696 korun, o 96 korun se poplatek zvyšoval letos.

    V Olomouci příští rok vzroste na dvojnásobek daň z nemovitost, což ročně zvýší příjmy městského rozpočtu o zhruba 87 milionů korun. Majitel bytu o rozloze do 75 metrů čtverečních tak příští rok zaplatí místo dosavadních 644 korun novou sazbu 1288 korun. Daň u přízemního rodinného domu s plochou do 120 metrů čtverečních vzroste z 840 korun na 1680 korun.

  • 14.Moravskoslezský kraj

    Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, kam dodávají vodu Severomoravské vodovody a kanalizace, stoupne od 1. ledna o 4,97 Kč na 95,37 Kč za metr krychlový. V Ostravě, kde dodávají vodu Ostravské vodárny a kanalizace, cena vzroste o 3,80 Kč na 88,46 Kč. Důvodem nárůstu cen je podle vodohospodářů růst nákladů. Cena vody v kraji je dlouhodobě pod republikovým průměrem, letos průměrná cena vodného a stočného v ČR činí přibližně 93 Kč za metr krychlový, od ledna ale stoupne.

    Výrazný růst cen materiálu a služeb ovlivní v příštím roce také ceny nájemného u firmy Heimstaden, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Ke zvyšování nájemného ale společnost přistupuje individuálně. “Obecně lze říci, že průměrné zvýšení se bude pohybovat lehce nad úrovni očekávané míry inflace,„ řekla mluvčí firmy Kateřina Piechowicz. Výrazněji podle ní klienti pocítí zvýšení cen hlavně za topení a ohřev vody. “Proto již nyní klientům doporučujeme navýšení splátek za uvedené služby přibližně alespoň o 20 až 25 procent, aby se tak při následném ročním vyúčtování vyhnuli případným vysokým nedoplatkům,„ uvedla Piechowicz.

    Nájemné ve svých bytech zvýší radnice v Krnově, nejčastěji o deset Kč na metr čtvereční. Obyvatelé tak místo dosavadních 55 Kč budou za metr platit 65 Kč.

    Domácnosti, které odebírají teplo od společnosti Veolia Energie ČR, zaplatí měsíčně v průměru o 190 až 290 Kč více, podle druhu využívaných paliv a lokálních podmínek. Důvodem je podle firmy enormní růst cen paliv a emisních povolenek. “Pokud stát a EU přistoupí ke kompenzaci povolenek, cena se ještě může snížit,„ uvedla Veolia. Ceny zemního plynu podle ní vzrostly oproti loňskému roku čtyřnásobně, emisní povolenky zdražily o 100 procent.

    Podle mluvčího Skupiny ČEZ Vladislava Sobola stojí za zdražením tepla nárůst cen emisních povolenek, vysoká míra inflace i nárůst cen materiálu a práce. Domácnosti v Orlové a Bohumíně, kam společnost ČEZ Teplárenská dodává teplo a teplou vodu z Elektrárny Dětmarovice, budou v roce 2022 platit za dodávky přibližně o deset procent více než letos, v obou městech bude cena 649 Kč za gigajoule včetně DPH. “U běžného bytu v panelovém domě se náklady na teplo a teplou vodu zvýší podle velikosti bytu zhruba o 100 Kč měsíčně,„ řekl Sobol.

    Předseda představenstva frýdecko-místecké městské společnost Distep Jiří Čuda uvedl, že předpokládá zvýšení cen tepla pro rok 2022 na úrovni přibližně 9,37 procenta. Ceny tepla a ohřevu vody se naopak prakticky nebudou zvyšovat nájemníkům městských bytů v Bohumíně, a to díky tomu, že město má smluvně zajištěno zásobování teplem až do roku 2030. “Zdražení se dotkne pouze odběru elektrické energie pro společné prostory domů,„ řekla mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

    Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) Třídění odpadu v Česku (ilustrační foto) | Blesk: Martin Přibyl

    Lidé v Bohumíně si ale připlatí za svoz odpadu. Poplatek se nově odvíjí od kapacity kontejnerů objednaných pro jednotlivé domy. “Jeho výše bude záviset na tom, jak nájemníci jednotlivých domů a domovních bloků přistoupí k třídění. Bude platit rovnice, kdo více vytřídí, méně zaplatí,„ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

    Poplatky za svoz odpadu se zvednou i v Kopřivnici nebo Frenštátě pod Radhoštěm. Ročně půjde o více než 100 Kč za osobu navíc. V Třinci poplatek stoupne ještě více, souvisí to především s rostoucími náklady na svoz. Od roku 2005 tam lidé platí ročně 500 Kč, nyní to bude 720 Kč. Ve Frýdku-Místku se výše poplatku za odpad měnit nebude.

    Video  „Nejdražší Vánoce v historii“: Ekonom Křeček o paradoxu letošních vánočních nákupů  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

dynaty ( 27. prosince 2021 19:10 )

Babiš? nemůže i za klimatické změny?

Robin Náročný ( 27. prosince 2021 17:40 )

Já mám furt 26,ty v baráku taky?
Tak po nulou!Brrr,jsem rád,že jsrm se těch pražskejch 300m2 zbavil!

Robin Náročný ( 27. prosince 2021 17:37 )

To jde za hlupákama,co byli pro vstup do EÚ!
Nízké platy,důchody,drahé Euro ,ne chtít 1:1 !!!,jinak tam nelézt! Jen samé zdražování ,příkazy,pokuty a zákazy!

jerry ( 27. prosince 2021 12:28 )

Jen absolutní dement s koblihou v kebuli místo mozku nechápe, že do těhle sra.ek nás zatáhl Babiš s tou svou bandou z ANO..

Ford Henry ( 27. prosince 2021 12:03 )

Tohle jde za Babišem a jeho bandou. Prostě to s tisknutím peněz přehnal a Zelenou bídu podepsal.

Zobrazit celou diskusi