Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Elektřina i plyn už zase zdraží. Češi si připlatí i za regulovanou složku ceny energií

Autor: ČTK - 
1. prosince 2021
11:30

Elektřina a plyn v příštím roce lidem zdraží. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje. V celkových cenách se projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. Další zdražení lidi čeká u neregulované složky ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze, uvedl ERÚ.

U elektřiny tvoří regulovaná část stanovovaná ERÚ přibližně 40 procent výsledné ceny, tedy méně než v letošním roce. U plynu tvoří zhruba pětinu, letos to byla třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ řekl dnes předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Elektřina zdraží téměř o pětinu, plyn zhruba o čtvrtinu 

ERÚ očekává, že v příštím roce domácnostem celková cena elektřiny vzroste v průměru o téměř pětinu. U plynu očekává zvýšení cen zhruba o čtvrtinu. Důvodem zdražování je úřadem neregulovaná složka ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze.

Změna ceny regulované části energie u konkrétního zákazníka se bude odvíjet od distribučního území a povahy odběru. U elektřiny na území ČEZ Distribuce dosahuje nárůst 3,6 procenta, u EG.D 3,9 procenta a u PREdistribuce 3,3 procenta. U plynu na distribučním území GasNET, které pokrývá největší část České republiky, vzroste cena o 1,8 procenta, na distribučním území EG.D se regulovaná složka zvýší o 3,3 procenta, u Pražské plynárenské Distribuce o 5,9 procenta.

Do regulovaných cen elektřiny se nyní negativně promítají rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách. Rostou také náklady na nezbytné investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

Za růst plynu může i rozvoj a  údržba plynárenských soustav 

U plynu se projevila rostoucí cena plynu na burze, která se promítá do regulovaných výdajů na krytí ztrát. Za nárůstem regulované složky stojí i rozvoj a údržba plynárenských soustav, což se projevuje zejména v Praze, kde síť prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí. Celorepublikově, na všechny odběratele, se rozpočítávají i náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension budovaný na úrovni přepravní soustavy.

Za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv má růst cen na velkoobchodních burzách. Vyplývá to z dnešního vyjádření ERÚ, který část výsledné ceny určuje. Regulovaná složka elektřiny na hladině velmi vysokého napětí tvoří 17 procent z ceny, u vysokého napětí to je 29 procent. ERÚ očekává, že celková cena elektřiny pro firmy a podniky v příštím roce vzroste na vysokém napětí v průměru o 44,4 procenta a na velmi vysokém napětí o 52,6 procenta.

Samotná regulovaná složka ceny elektřiny firmám a podnikům na hladině velmi vysokého napětí v příštím roce klesne v průměru o sedm procent, na hladině vysokého napětí naopak mírně vzroste o 0,3 procenta, oznámil dnes úřad. U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, v průměru o 0,1 procenta, uvedl ERÚ. Na ceny u elektřiny na těchto hladinách má vliv především podpora pro nové zdroje.

Video  Zdražování energií: Jak chtějí politici zkrotit skokově rostoucí ceny?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

frantacizek ( 1. prosince 2021 13:53 )

72kč nahoru ročně...

frantacizek ( 1. prosince 2021 13:52 )

pokud vláda nechá v platnosti generální pardon na daň z energií, tak to to zvýšení pokryje. jinak ta 3,4 procenta, to máte z fixní částky, která dělá třeba u mě po nynějším zvýšení cca 170Kč měsíčně, tzn. nějakých 72Kč nahoru u toho, co ERú může regulovat. Tam to poroste hlavně u té neregulované složky a hlavně bych řekl průmyslovým firmám využívajícím vysoké a velmi vysoké napětí..

bullshit ( 1. prosince 2021 12:35 )

Není to jen stát ale výsledek opatření nevolené komise EU, co vymyslela jakési emisní povolenky. Ty tvoří cca 50% ceny, dále nedobrovolný poplatek na solární tunel, navíc DPH 21%. Výrobní cena je odhaduji tak 30% z ceny prodejní.

Zobrazit celou diskusi