Vyhláška, se kterou úplně nesouhlasila ani celá koalice, musela vzniknout kvůli novele zákona. Ten říká, že město nemůže již účtovat za svoz odpadu podle četnosti svozu a velikosti kontejneru, jak tomu bylo doposud. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) už několikrát upozorňoval na to, že podle výkladu nového zákona je takový přístup diskriminační. „Cílem není navýšení ceny, cílem je navýšení poplatku v souladu s legislativou,“ řekl na zastupitelstvu.

Město bude svoz dotovat

Doposud se cena pohybovala mezi 25 a 74 haléři za litr odpadu, nově to bude plošně 50 haléřů. I tak bude ale Praha na svoz odpad doplácet 200 milionů korun. Podle vyhlášky teď zaplatí dům na sídlišti, který má největší kontejnery s objemem 1100 litrů a vyváží se 3krát týdně 85 tisíc korun za a rok. Doposud to bylo asi 46 tisíc. V přepočtu to vychází, že lidé na sídlištích zaplatí o 421 korun více.

Hnědé popelnice zdarma

Radní už dříve upozorňovali na to, že lidé budou mít možnost si zdarma nechat přistavit hnědé popelnice na bioodpad. Podle Hlubučka totiž teď tvoří 30 až 40 procent komunálního odpadu biosložky, které by mohly končit právě v hnědé popelnici. Vedení města tedy argumentuje tím, že když si lidé pořídí hnědé popelnice a budou více třídit, tak nebudou platit tolik, protože popelnice nebudou tak často plné.

Kam dát další popelnice?

To, že by se ale najednou právě na sídlištích začaly objevovat masivně hnědé kontejnery, označil za příběh z říše pohádek místostarosta Prahy 11 Martin Sedeke (ODS). „Já se s vámi vsadím o 30letou flašku koňaku, že když budeme 2 hodiny projíždět jižňák, tak tam místo nejdete. Tam to nenacpate ani ve snu,“ řekl náměstkovi. Podobně je to podle místostarostky Prahy 2 Alexnadry Udženije nemožné i v domech na Vinohradech. „Kam lidi tu popelnici mají dát?“ ptala se a vyčítala mu i to, že vídá přeplněné kontejnery na tříděný odpad. „Kam do těch přeplněných nádob mají lidé víc třídit?“ dodala.

Odpad nikde nehnije, tvrdí náměstek

K tomu se přidal i Ondřej Prokop z hnutí ANO. „Poslední měsíc mě každý den posílá několik občanů, jaký je nepořádek kolem kontejnerů na směný i tříděný odpad,“ řekl. Hlubuček ale razantně nesouhlasí s tím, že by se někde hromadily odpadky kolem nádob a už opakovaně upozorňoval na to, že městské části mají v případě, že je někde nedostatek kontejnerů nebo chtějí navýšit četnost svozu, požádat magistrát a ten také letos vyřídil 1400 takových žádostí. Poznamenal také, že se k němu donesla zpráva, že členové hnutí ANO mají za úkol chodit po Praze a fotit nepořádek kolem popelnic a tím pak zastupitelé argumentují. „Odpad se nikde neshromažduje, nikde nehnije,“ řekl.

Hnutí ANO chtělo, aby se odpad nezdražil vůbec, protože se zdražilo už vodné a stočné, jízdenky v MHD nebo nájemné v městských bytech a zastupitelé odmítali hlasovat pro jakýkoliv návrh, který by svoz odpadu zdražil. „Nebudeme hlasovat pro žádný návrh,který znamená zdražení života na sídlištích,“ řekl Ondřej Prokop, který chtěl, aby se vyhláška přepracovala a hlasovalo se znovu v lednu. Tím pádem by město vlastně dalo lidem měsíc zdarma. „Zdražili jste všechno, co šlo,“ dodal k tomu směrem k radním. S návrhem ale neuspěl.

Podporu pro svůj pozměňovací návrh nenašel ani primátor Zdeněk Hřib, který chtěl, aby se cena stanovila na 40 haléřů za litr odpadu. Hřib také za viníka zdražení označil hlavně právě hnutí ANO a vládu Andreje Babiše. „Největší problém zákona je absurdní výklad ministerstva vedeného ministrem z ANO,“ řekl.

Zdražování je už dost

Ne všichni zastupitelé z vládnoucí koalice vyhlášku podpořili. Proti zdražení byl Jiří Pospíšil (TOP 09), podle kterého je zdražování už dost. „Návrh vyhlášky, která upravuje ceny svozu odpadu, jsem nepodpořil. Je mimořádně sociálně necitlivý. Na občana se od nového roku valí zdražování plynu, elektřiny, pohonných hmot a dalších věcí, nemůžeme mu ještě zvednout svoz odpadu takřka o 90 procent,“ řekl k tomu. Poznamenal, že jsou i města, kde se poplatky snižují. „Bavme se o tom, jak zákon upravit, aby konečnou obětí možná špatného zákona nebyl občan,“ řekl také na zastupitelstvu.

Fotogalerie
21 fotografií