Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Poslední cesta do nebe.“ Na smrt cestovatele Zikmunda (†102) reagují známí Češi i politici

  • Autor: tsv,ČTK,Darina Jíchová - 
    Aktualizováno -
    2. 12. 2021
    19:58
    2. 12. 2021
    12:42

    Česko truchlí nad ztrátou legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda. Dožil se krásných 102 let. Na spisovatele, fotografa a filmaře vzpomíná končící premiér Andrej Babiš, čeští politici, instituce, cestovatelé i řada jinak známých Čechů.

  • 1.Babiš: Je mi to moc líto

    Češi si dnes nejen na sociálních sítích připomínají osobnost a úspěchy Miroslava Zikmunda. K jeho středečnímu úmrtí se vyjádřil mimo jiné i končící premiér Andrej Babiš.

    „Je mi to moc líto. Pan Miroslav Zikmund měl samozřejmě můj obrovský respekt a obdiv a dožil se krásných 102 let, přesně, jak mu předpověděl sibiřský šaman. Děkujeme za všechno, pane Zikmunde,“ napsal na twitter.

  • 2.Hrad: Čest jeho památce

    Kancelář prezidenta republiky na twitteru uvedla, že zprávu o Zikmundově přijala s lítostí. Připomněla, že cestovatel v roce 1999 obdržel státní medaili Za zásluhy a o pět let později byl vyznamenán Řádem Tomáše G. Masaryka. „Čest jeho památce a upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl Pražský hrad.

  • 3.Moudrý, precizní, s dokonalou pamětí

    Na Miroslava Zikmunda dnes zavzpomínala i zástupkyně Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a a kurátorka archivu H+Z Magdalena Preiningerová. „Za své pevné morální postoje a odsouzení okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy byli na 20 let zcela vyloučeni z veřejného života, bylo jim znemožněno cestovat i publikovat. Od roku 1990 Miroslav Zikmund, vzhledem k nemoci Jiřího Hanzelky, již cestoval sám,“ připomněla.

    „Miroslav Zikmund byl i spoluautorem stálé muzejní cestovatelské expozice, čestným předsedou Klubu H+Z, nadačního fondu Zikmundova vila a ochotným rádcem a spolupracovníkem při zpracovávání materiálů z jejich archivu,“ uvedla Preiningerová.

    „Jeho moudrost, nadhled, preciznost a dokonalá paměť, stejně jako laskavost, vstřícnost a optimismus budou chybět nejen jeho nejbližším, pracovníkům muzea a členům Klubu H+Z, ale všem, kteří měli možnost se s ním během jeho dlouhé životní cesty setkat. Čest jeho památce,“ dodala Preiningerová.

  • 4.Vzpomínky institucí

    Bez zmínky smutnou událost nenechala ani zoologická zahrada v Plzni.

    „Dnes nás opustila velká osobnost, pan cestovatel Miroslav Zikmund. Plzeňský rodák. S vděčností vzpomínáme na jeho celoživotní odkaz,“ napsala zoo na facebook. K příspěvku přiložila i fotografie.

    Zikmundovu lásku ke Zlínu zmínili na twitteru mluvčí Zlínského kraje.

    „Ve věku 102 let zemřel český spisovatel a cestovatel Miroslav Zikmund. Přestože se narodil v Plzni, většinu svého života strávil v našem kraji, v jeho milovaném Zlíně.“

  • 5.Poklony Zikmundovi

    „Upřímnou soustrast rodině. Děkujeme,“ napsal na facebooku ve svém příspěvku místopředseda strany KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský.

    „V životě jsem nepotkal nikoho důslednějšího, systematičtějšího a preciznějšího. Díky za vše,“ napsal na twitteru slavný český architekt Adam Gebrian.

  • 6.Vzpomíná i ministerstvo

    K odchodu cestovatele se vyjádřilo také ministerstvo dopravy. „Svými cestami inspirovali mnoho lidí. Čest jeho památce!“

  • 7.Na kolegu z profese myslí cestovatelé

    „Tak ať je ta nebeská cesta s Jirkou Hanzelkou co nejkrásnější,“ popřál panu Zikmundovi český cestovatel a novinář Pavel Dobrovský.

    S cestovatelem se na twitteru rozloučil i místopředseda neziskové organizace Milion chvilek pro demokracii Jiří-Jakub Zévl. „Do cestovatelského nebe odešel Miroslav Zikmund, poslední z generace cestovatelů starého střihu. Pozdravujte nahoře pana Hanzelku.“

  • 8.Poslední záznam

    Zikmundova vila na twitteru zveřejnila fotografii cestovatelovo posledního záznamu v návštěvní knize.

    „S lítostí potvrzujeme smutnou zprávu, že se 1. 12. Miroslav Zikmund vydal na svou poslední cestu za parťákem Jiřím Hanzelkou. Pietní místo bude zřízeno ve vestibulu Muzea JV Moravy.“

    „Miroslav Zikmund mě provázel celý život. Můj dědeček měl od dvojice Zikmund Hanzelka ve své knihovně všechny jejich publikace. Některé i podepsané. Dnes jsou v mé knihovně, určitě některou z nich o víkendu otevřu, kousek přečtu a zavzpomínám. Všem nám bude moc chybět,“ napsal na twitter poslanec Radek Vondráček.

  • 9.Soustrast ze zahraničí

    Na Zikmunda vzpomínají i v zahraničí. Na twitteru se k jeho odchodu vyjádřil irský novinář Ian Willoughby.

    „Úžasný český cestovatel Miroslav Zikmund zemřel v neuveřitelných 102 letech. Mám od něj milý dopis, ve kterém mi děkuje za to, že jsem mu poslal nahrávku rozhovoru, který jsme spolu vedli. Opravdový gentleman. Odpočívejte v pokoji,“ napsal k přiložené fotografii.

  • 10.Století Miroslava Zikmunda

    Česká pošta v souvislosti se Zikmundovým odchodem připomněla příležitostní poštovní arch nazvaný Století Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

    „Ve věku 102 let zemřel cestovatel Miroslav Zikmund, kterého proslavily expedice ve vozech značky Tatra. Jeho společníkem byl Jiří Hanzelka. Česká pošta si jejich dílo připomněla v roce 2019 příležitostným poštovním aršíkem s názvem Století Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda,“ napsala pošta na twitter.

    „Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou začali jako obchodní cestující Tatry. A skončili jako legendy, které ovlivnily miliony lidí. Určitě jste mezi nimi. Stejně jako já,“ napsala na twitter rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

  • 11.Pevný stisk, jiskra v oku

    „Pevný stisk, jiskra v oku, přirozené charisma. Přesně takto na mě působil cestovatel Miroslav Zikmund při našem setkání na Smetanově Litomyšli v roce 2014,“ napsal na facebook při vzpomínce na Miroslava Zikmunda hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

  • 12.Moudrost a elegance

    Krásná slova zveřejnilo na facebooku i Městské divadlo Zlín. „Moudrost, paměť, elegance, preciznost, nadhled, laskavost, pokora, humor, přátelství, tolerance, domov ve světě a svět v domově. Naše inspirace, náš přítel a mnohaletý předplatitel. Bylo nám obrovskou ctí.„

    Knihovna Václava Havla na facebooku zveřejnila několik fotografií cestovatele.

  • 13.Byl inspirací a hrdinou

    Soustrast vyjádřil také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Byl inspirací a hrdinou. Je vždy smutné, když nás opustí taková legenda,“ napsal na twitteru.

    Šťastnou posmrtnou cestu mu na instagramu popřál egyptolog Miroslav Bárta. „Odešel do jiného světa Velký moudrý muž. Mám ho moc rád. Staří Egypťané by řekli: Kráčej po krásných cestách, po nichž kráčejí ospravedlnění!“

  • 14.Za přátelství se neděkuje

    Cestovatelskou legendu připomněl i Miroslav Náplava, který s Petrem Horkým pořádá ve Zlíně festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země a byl Zikmundovým přítelem. “Měli jsme to štěstí se rozloučit a doříct si vše,“ uvedl Náplava.

    “Za přátelství se prý neděkuje, tedy Mirku, budu s láskou a vděčností vzpomínat na vše, co jsme společně i s Petrem Horkým a Vladimírem Krocem za těch 25 let prožili. Měli jsme to štěstí se rozloučit a doříct si vše,“ uvedl Náplava na svém facebooku.

    Vzpomněl také na Zikmundova slova po úmrtí Hanzelky: “Napsal jste tehdy, že byl tak ohleduplný, že počkal na den po vašich narozeninách. Díky teď za tu vaši gentlemanskou ohleduplnost, že jste počkal, až Petr Horký ráno odletí do Antarktidy na expedici svého života. Vím, jste tam někde s ním, stejně jako se mnou na palubě expediční lodi, o které jsem vám ještě před pár dny vyprávěl… Vše je tak, jak má být… Sbohem, příteli,“ napsal Náplava.

  • 15.Cestovatelé cestovateli

    Organizátoři cestovatelského festivalu Kolem světa na facebooku popřáli Zikmundovi mnoho dalších dobrodružství.

    „Dnes do cestovatelského nebe odešel Miroslav Zikmund. Dožil se úctyhodných 102 let. Přejeme mu i na onom světě spoustu dobrodružných cest s dalšími cestovatelskými legendami, jako byl Jiří Hanzelka nebo velký náčelník Miloslav Stingl, kteří už tam na něj čekají. Budete nám tu chybět.“

  • 16.Pietní místo ve Zlíně

    Město Zlín v budově radnice připravuje pietní místo s kondolenční knihou. K dispozici bude od pátečního rána.

    „Bylo mi velkou ctí osobně poznat cestovatele s obrovským srdcem, pana Miroslava Zikmunda. Jeho odkaz zůstane s námi navždy. I ve svém vysokém věku se zajímal o aktuální dění. Jeho přítomnost vždy všechny nabila pozitivní energií, o to více mě zamrzela zpráva o jeho odchodu,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

    Lidé se mohou přijít naposledy rozloučit s Miroslavem Zikmundem také k brance domu, ve kterém cestovatel bydlel 70 let.

  • 17.Na Zikmunda vzpomíná Západ, Afrika i Rusko

    „Zemřel Miroslav Zikmund, legendární český cestopisec. Bylo mu 102 let,“ konstatuje na úvod svého nekrologu americká agentura AP. Článek následně publikoval také deník The Washington Post nebo stanice ABC. Zmínky o Zikmundově smrti se však objevily i v amerických regionálních deníkách. O dobrodruhově úmrtí se psalo i v Kanadě, nekrolog AP převzal například deník Toronto Star.

    Zikmundův nekrolog se dostal také do afrického tisku, publikoval ho například deník Africa Times věnující se záležitostem v oblasti Subsaharské Afriky. Slavného cestovatele si připomněli také Rusové, agentura TASS například vyzvedla jeho „fascinaci Sibiří“.

vosavopruz ( 2. prosince 2021 21:56 )

To jsem nevěděl že se Zikmund znal s Dobrovským

Citronel ( 2. prosince 2021 21:04 )

Asi jsem už o tom dědovi slyšel, ale nevím čím se tak proslavil, že se o něm mluví, že cestoval? Vždyť jezdí po světě spousta důchodců, přeci nebudou hlásit každé úmrtí nějakého zatoulaného dědy. Kdo tady živil jeho rodinu, když se stále někde toulal, jestli nějakou měl?

st.rec ( 2. prosince 2021 20:01 )

Souhlasím a když zprávu tak i od kamaráda p.Hanzelky.

Matos7 ( 2. prosince 2021 18:26 )

Štastnou cestu pane Zikmund. Někdy pošlete zprávu.
Díky

Zobrazit celou diskusi