Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišův syn vyrazil na pivo s Kalouskem. Kampaň, nebo provokace? Experti zmínili i neetičnost

Autor: Jakub Veinlich - 
3. srpna 2021
14:59

Andrej Babiš mladší je už nějakou dobu v Česku. Objevil se v oblastech zasažených tornádem, zašel na pivo s Miroslavem Kalouskem (TOP 09), kvůli tomu to vře v koalici SPOLU. Babiš mladší zajel i do Řeporyjí za starostou Pavlem Novotným (ODS). Vše dokumentuje na sociálních sítích, kde se také strefuje do svého otce, premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle expertů to ale volební kampaň příliš neovlivní, naopak podle nich může jít o zneužívání rodinných rozepří, což do volebního klání nepatří.

„V restauraci Hlučná samota jsem se dnes sešel na pivu s milým empatickým mladým mužem, který nejevil sebemenší známky duševních potíží. Obdivuji ho. Já bych se na jeho místě zbláznil už dávno...,“ okomentoval poslední veřejné gesto Babiše mladšího někdejší politický sok současného premiéra Andreje Babiše, dnes už jen soukromá osoba Miroslav Kalousek (TOP 09).

S Babišem mladším se přitom sešel na pivu v hospodě, ve které byl ještě coby poslanec Kalousek i přes vládní opatření na zapřenou. Oba měli na sobě tričko s nápisem NE, ve stejné bublině, kterou využívá ve svém logu hnutí ANO. V komentářích pak Kalousek lidem vysvětloval, že už není politik a tudíž si nedělá žádnou kampaň.

Touhle fotkou si to ale Kalousek zavařil v koalici SPOLU. Na twitteru se do něj pustil například europoslanec  Jan Zahradil (SPOLU).

„Jen věřím, že až k tomuto dnu nikdo relevantní z @ODScz neklesne. Tuším za tím vliv PR strategie od strůjce causy Iveta Bartošová, je to ze stejného soudku. Že úspěchu této strategie před časem uvěřil i Miroslav Kalousek (viz ještě třeba jeho angažmá u Soukupa), přece jen překvapí,“ kritizoval někdejšího ministra financí a bývalého šéfa TOP 09 Zahradil.

Andrej Babiš mladší se začal na veřejnosti objevovat těsně před volbami. V minulosti syn současného premiéra Andreje Babiše z prvního manželství tvrdil, že ho otec nechal kvůli vyšetřování dotací na Farmu Čapí hnízdo nedobrovolně odvést na ukrajinský Krym.

Ukrýval se prý nakonec se svou matkou ve Švýcarsku. Aktuálně je ale Babiš junior už nějakou dobu v Česku. Pomáhal v oblastech zasažených červnovým tornádem, které také navštívil premiér se svou vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO).

Před pár dny byl Babiš mladší i za dalším výrazným kritikem premiéra – starostou pražských Řeporyjí, kde spolu jedli koblihy.

„Venku s řetězem jsem vítal JEN Zdeňka Hřiba! Výsada primátora. Ale mám statečného, DUŠEVNĚ ZDRAVÉHO kámoše Andreje Babiše juniora. Přijel osobně převzít medaili. Zasloužil si přijetí s nejvyššími poctami! PS: Hledá se psychiatr, co udělá posudek a nebojí se Bureše!,“ komentoval návštěvu na twitteru Pavel Novotný (ODS).

Novotný předal Babišovi mladšímu medaili starosty „Za projevení mimořádné odvahy při těžké zkoušce charakteru.“

Politolog: Někdo ho řídí

To, že Andrej Babiš jr. vyvíjí své aktivity v Česku právě v době předvolební kampaně, není podle oslovených politologů náhoda. Nevěří ale, že by to Babiš junior dělal vše sám bez ničího přičinění.

„To by asi jednotlivec takto dobře nenaplánoval a nezorganizoval a nafázoval,“ okomentoval dění kolem premiérova syna pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček. Sám je ale podle svých slov přesvědčený, že s podporovateli šéfa hnutí ANO to příliš nepohne.

„To, že se jeho syn potkal s Miroslavem Kalouskem, je, myslím, utvrdí v tom, že je to kampaň a účelovka, když bych měl použít slovník Andreje Babiše staršího,“ míní expert.

Podle Kubáčka může Andreje Babiše mladšího směrovat k podobným krokům a projevům nějaký aktivista, nebo marketér. Zřejmě tedy podle něj nejde o přímý předvolební souboj. „Nemyslím, že to jde z jedné politické strany, z jednoho štábu, ale myslím, že to může být někdo, kdo je blízko tomuto prostředí. Někdo tomu dává nějakou logiku, nějaké fázování a to i ve spojitosti s jeho online komunikací, která je odlišná oproti minulosti,“ míní Kubáček, který podobné příběhy přirovnává podle svých slov k rozvodům politiků či jiných vlivných osobností.

„Když se rodina hádá, tak oheň dokola lítá, trochu mi to připomíná rozvod otce se synem a revanš syna,“ dodal politolog. Podobný názor má pak i politický analytik Lukáš Jelínek. „Asi bych z toho nedělal otázku politického souboje, nebo součást volební kampaně, jako spíš vyřizování si účtů v rámci jedné rodiny, kde zjevně nefungují asi normální vztahy,“ je i on přesvědčený, že nejde o řízenou politickou kampaň.

Neetické a nevhodné

Sám Jelínek by byl navíc k celé záležitost opatrný, a pokud někdo Babiše mladšího ovládá, chová se neeticky.

„Neznám, v jaké kondici Andrej Babiš mladší je, ani jaká je to osobnost, nakolik se nechá ovlivňovat, nebo dokonce manipulovat. Na místě politiků bych si toho asi nevšímal. Mám pocit, že je to poměrně dost zranitelný člověk a plést se do rodinných vztahů uvnitř Babišovy rodiny a zároveň manipulovat s člověkem, u kterého, pokud se nepletu, byly v minulosti diagnostikovány nějaké psychické problémy, to mi přijde dost nevhodné a neetické,“ dodal.

„Věnoval bych pozornost tomu, kdyby se ukázalo, že někdo konkrétní za ním stojí a snaží se tahat za nitky, snaží se s Andrejem Babišem mladším manipulovat,“ dodal pro Blesk Zprávy Jelínek, podle kterého pokud chce Babiš mladší ovlivňovat politiku, měl by do ní vstoupit. „Ať si počíná podobně, jako například Matěj Stropnický, který šel do politiky v jiném dresu, než jeho otec Martin,“ přidal příklad.

Právě Martin Stropnický byl zpočátku členem hnutí ANO, za které byl poslancem i ministrem. Jeho syn byl nejdříve předsedou Zelených, nyní kandiduje jako nezávislý v Praze na kandidátce ČSSD.

Oba politologové se pak shodli v jednom. Premiér Babiš bude co nejdéle dělat, jako by se jeho starší syn v českém veřejném prostoru vůbec nepohyboval.

„Myslím, že to bude dlouhodobě ignorovat, až dojde k nějakému přešlapu, nebo přepálenému gestu ze strany synátora, nebo jeho stoupenců. Ale počítám s tím, že v určitý moment fotku s Miroslavem Kalouskem využije,“ uzavřel Jan Kubáček.

Blesk Zprávy oslovily s prosbou o vyjádření Andreje Babiše staršího. Premiér ale na dotaz nereagoval.

sarina ( 4. srpna 2021 18:11 )

Nejsem si vědoma že bych se měla stydět.

PetPet ( 4. srpna 2021 17:39 )

Ať je po tvém, ty virtuální kopyto.

PetPet ( 4. srpna 2021 17:22 )

Má vybranější, souvislou a slušnou mluvu víc než TY šašku.

PetPet ( 4. srpna 2021 17:08 )

A věnujte pozornost, v rozhovoru, jak mu otec smetl šachy, aby se dostal k tomu co po něm chtěl. Od té doby se synovi neozval, je do toho, čtěte a pak plivejte.

PetPet ( 4. srpna 2021 17:04 )

Vaše s vámi asi velmi nemilý, soudě podle toho jak tu celé dny láteříte nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa