Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš o povinné vakcinaci: Vyčerpali jsme možnosti pozitivní motivace k očkování

Autor: ČTK, simao - 
1. prosince 2021
22:02

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by dál stál o povinné očkování pro jednotlivé profese a pro lidi nad 60 let. Podle něj jsme nyní vyčerpali všechny možnosti pozitivní motivace k očkování. Babiš ve Sněmovně upozorňoval na to, že se v různé míře zavádí povinné očkování v řadě zemí, opět tasil především rakouský příklad. Babiš vedle toho dnes reagoval i na dotazy ohledně toho, jaké jsou aktuálně rezervy českého zdravotnictví.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně zopakoval, že očkování je jediná cesta, jak mohou lidé předejít těžkému průběhu nemoci covid-19.

„Současný stav vývoje epidemie odpovídá vysoce rizikovému scénáři vývoje. My jsme celý minulý rok mluvili o tom: Pane Bože, už aby tady byla ta vakcína. A ona přišla,“ uvedl Babiš.

„Vyčerpali jsme všechny možnosti pozitivní motivace k očkování,“ řekl. „My jsme přesvědčeni, že povinné očkování psychologicky podpoří ochotu občanů se očkovat,“ dodal premiér.

Podle něj hrozí to, že bez devadesátiprocentní proočkovanosti populace bude stále hrozit přetížení nemocnic. Končící ministerský předseda rovněž řekl, že stát chce navýšit kapacitu očkování až na 150.000 dávek denně.

Babiš argumentoval tím, že povinné očkování už zavedlo Rakousko, pro zdravotníky pak Maďarsko, Itálie nebo Francie. Babiš také uvedl, že příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) může vyhlášku změnit. Válek před týdnem uvedl, že budoucí vláda je proti povinnému očkování pro některé věkové skupiny.

Povinné očkování se rozmáhá

„Rakousko je jediné, které zavádí povinné očkování pro všechny obyvatele. Včera jsme měli relaci, izraelský premiér, rakouský premiér, bylo to velice zajímavé. Očkování je od srpna povinné pro zdravotníky v Maďarsku. Povinné očkování zdravotníků platí od září v Řecku. V Itálii platí od září povinnost očkování pro zaměstnance ve zdravotnictví. Ve Francii se povinně musí očkovat všichni zdravotníci, pečovatelé v domovech pro seniory, hasiči, strážníci, celkem tři miliony zaměstnanců. Pro pečovatele je povinné očkování například v částech Austrálie, v Británii, Belgie chce zavést pro všechny zdravotníky povinné očkování, jde o více než 400.000 lidí, zákon by měl platit od 1. dubna. A nakonec pan premiér Heger by chtěl zavést povinné očkování, ale zatím nenašel podporu koaličních partnerů,“ vypočítával ve Sněmovně Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení povinného očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. O povinnosti nechat se očkovat by se měla v Evropě vést diskuze i podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

„Ta tendence je jednoznačná, stále víc a víc zemí zavádí povinné očkování. Ministerstvo zdravotnictví situaci analyzovalo. Je tady ohrožení zdraví obyvatelstva,“ řekl Babiš po jednání Sněmovny.

Agresivní odmítači

Podle Babiše očkování v Česku komplikují dezinformace. Je tedy nutné rozptýlit obavy lidí z vakcíny a přesvědčit je o její prospěšnosti.

Ve Sněmovně si Babiš postěžoval však i na jinou věc. „Minulý rok všichni byli nadšeni, všichni děkovali zdravotníkům. A my jim stále děkujeme. Ale teď se to změnilo, protože ti lidé, kteří jsou proti očkování, jsou i na JIPce agresivní na ně, nadávají jim, prostě urážejí. A to je skutečně velice špatně, protože naši zdravotníci jedou v kuse de facto a dělají maximum,“ podotkl Babiš před poslanci.

Babiš: Zdravotnictví má ještě rezervu

Situaci ve zdravotnictví řešil Babiš následně i před novináři. Zdravotnictví má teď ještě rezervu ke zvládnutí covidové epidemie. Má ale výpadek tisícovek zdravotníků, kteří jsou na nemocenské či na ošetřovném, uvedl Babiš.

Výpadek personálu by mohl komplikovat péči i chystané masivnější očkování. „My máme v této chvíli až desetitisíce zdravotníků a pomocného a zdravotnického personálu na ošetřovném a v pracovní neschopnosti,“ řekl Babiš. Zmínil, že k očkování se hlásí dobrovolníci, kteří tak mohou nemocnicím odlehčit. „Bohužel počet hospitalizovaných a na JIPkách stále stoupá,“ uvedl premiér v demisi.

V nemocnicích je přes 6500 covidových pacientů, z nich téměř 1100 v těžkém stavu. Některé nemocnice už ohlásily, že jsou na hraně své kapacity. Z několika zařízení se nakažení převáželi do Prahy. V posledních dvou týdnech počet nakažených v šesti dnech překročil 20.000. Nejvyšší byl minulý čtvrtek, kdy se dostal ke 28.000. Podle matematickým modelů hrozí v příštích týdnech zahlcení nemocnic.

„Je tam rezerva, čísla (v nemocnicích) nejsou tak vysoká jako v březnu,“ odpověděl Babiš na dotaz ČTK, zda má vláda plán řešení pro příští týdny. Zmínil dispečink k obsazenosti lůžek a plány nemocnic na přeměnu běžných lůžek na covidová. Pomoci mají nařízená omezení či výzvy k využívání práce z domova, míní předseda vlády v demisi. „Doufejme, že se to nějak zlomí,“ dodal.

Video  Vláda vyhlásila nouzový stav na 30 dní. Hospody jen do 22:00 a zrušené vánoční trhy.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. prosince 2021 16:14 )

Hlavní je mít účinnou vakcínu.

Stano1963 ( 2. prosince 2021 13:42 )

20. 12. 2020, 10:13 – Praha
ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) už nehledá zvláštního zmocněnce pro očkování proti nemoci covid-19, stane se jím sám.

Takže tento pán může za zpackané očkování

Jirik-ta ( 2. prosince 2021 09:20 )

(zivotvcesku.cz) "Jak lidé umírají s covidem-19: Imunolog popsal smrt, kterou způsobí virus. Člověka zabije vlastní imunita" Václav Hořejší

Jirik-ta ( 2. prosince 2021 08:57 )

odborník v akci
s-protein je to, co má vakcína v těle vytvořit. …s- protein je jeden z nejrafinovanějších jedů, které kdy člověk vyrobil.
vakcína, jejichž cílem je vytvořit imunitu proti s-proteinu sars-cov-2, mohou způsobit mikrovaskulární poškození mozku, srdce, jater a ledvin způsobem, který v současné době zřejmě není hodnocen v rámci bezpečnostních studií těchto potenciálních léčiv.

Jirik-ta ( 2. prosince 2021 08:38 )

a taky by si mohl uznat protilátky. Očkují se lidé kteří to vůbec nepotřebují jen aby se nemuseli testovat. To je medaile za to že tě zvolili ty ubožáku. Radši k volbám nejdu než takovou sebranku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa