Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč Arenberger odstřihl Smejkalův tým MeSES? Šéf lékařů nechápe, politolog zmínil rivalitu

Autor: Dagmar Machotová, ČTK - 
19. května 2021
18:50

Nepochopitelné. Tak hodnotí ukončení spolupráce s týmem MeSES, který ministerstvu zdravotnictví nezištně pomohl v době největší kovidové krize, prezident České lékařské komory Milan Kubek pro Blesk Zprávy. Politolog Jan Kubáček si myslí, že pro ministra Petra Arenbergera (za ANO) by bylo výhodnější, kdyby si skupinu ponechal a nedělal si z ní konkurenci. MeSES se ve středu na další spolupráci dohodla s kraji, informoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka je ukončení spolupráce s týmem, který ministerstvu zdravotnictví pomohl v době největší kovidové krize, nepochopitelné.

„Lidé z MeSES jsou skuteční odborníci a já si jejich práce velmi vážím. Nezištně vytáhli Českou republiku z velkého průšvihu, v době kdy ministerstvo zdravotnictví projevilo naprostou nekompetentnost,“ řekl Blesk Zprávám Kubek a doplnil, že je rád, že skupina bude fungovat i nadále. Jestli to bude přímo premiérovi, ministerstvu nebo krajům, podle Kubka nehraje roli. „Tomu ukončení spolupráce jsem moc nerozuměl, přišlo mi to takové „malé“.“

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

Podle politologa Jana Kubáčka situaci na ministerstvu zdravotnictví někdo špatně vyhodnotil. „Z MeSES se nyní stane samostatná instituce, která bude spolupracovat s kraji. Vidím v tom rivalitu administrativy zdravotnictví, která nesnese nikoho zvenku,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček. Dodal, že pro samotného ministra by bylo mnohem výhodnější mít skupinu u sebe, ne si z ní udělat otevřenou konkurenci.

Obětní beránci předvolební kampaně

Za rozhodnutím ministerstva ukončit spolupráci vidí členka MeSES a viroložka Ruth Tachezy politické motivy související s podzimními volbami. „Nepřekvapilo nás, že k tomu rozhodnutí došlo, ale myslíme si, že je to motivováno hlavně politicky kvůli blížící se volbám,“ řekla Blesk Zprávám Tachezy. Dodala, že změny, ke kterým v posledních týdnech na ministerstvu došlo, jim mohly napovědět.

„Pokud to teď dopadne dobře, bude se snižovat prevalence viru v populaci a lidé budou ochotní nechat se očkovat, tak před podzimními volbami můžeme mít velmi hezkou vizitku. A to je něco, co politici uvítají, aby se odrazilo na nich,“ uvedla.

Podle šéfa skupiny Petra Smejkala nebylo rozpuštění skupiny nijak vysvětleno či argumentováno. Důvodů může být podle něj více. „Na ministerstvu se rekonstituovala klinická skupina, jejíž působení, připomínám, bylo během celé pandemie problematické. Ta asi nabyla dojmu, že teď epidemii zvládne řídit sama. To my respektujeme,“ řekl Smejkal pro Českou televizi.

Testování, trasování a očkovací kapacita

Mezi nejzásadnější kroky pro úspěšný boj s pandemií považovala skupina navýšení kapacity očkování, testování a trasování. Za nutné pokládala také omezení rizika šíření nových variant viru a zajištění jejich kvalitnějšího sekvenování. Právě neschopnost vlády reagovat na nové výzvy spojené s pandemií kritizoval biochemik Jan Konvalinka.

Podle něj pandemie koronaviru odhalila dlouhodobou krizi systému. „Brání tomu byrokratický aparát, alibismus i extrémně složitá pravidla. Je to strašně nebezpečné a stojí to lidské životy,“ řekl Konvalinka Českému rozhlasu s tím, že se Česku nedaří odhalovat mutace, protože se nedostatečně věnuje sekvenování viru.

Skupině se také podařilo prosadit prodloužení intervalu mezi dvěma dávkami očkovacích látek, což už předtím doporučila Česká vakcinologická společnost. Právě zvětšení intervalu pro podání druhé dávky vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna pomohlo naočkovat první dávkou vakcíny více lidí z nejohroženějších skupin v době, kdy se Česko potýkalo s nedostatkem očkovacích látek.

Mezi další doporučení, která se pozitivně promítla do řízení epidemie, patřilo testování ve firmách a zvýšení frekvence testování antigenními testy. MeSES také doporučila maximální využití léků s monoklonálními protilátkami u nakažených koronavirem. „Tohle je fantastická věc, je to v podstatě pasivní imunizace a jsou to léky, které dostal Donald Trump, což je ta nejlepší reklama,“ řekl Blesk Zprávám Milan Kubek.

Babiš: Pomohli naší zemi. Následující týdny nesmíme podcenit

Skupina MeSES vedená epidemiologem Petrem Smejkalem vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví. Ukončení spolupráce resort v úterý zdůvodnil příznivým vývojem epidemie a zrychlujícím tempem očkování. Agendu bude mít nyní na starosti resortní klinická skupina pro covid.

Premiér Babiš na twitteru ocenil odbornost a nasazení členů MeSES. „Pomohli naší zemi. A i když je teď situace výrazně lepší, nesmíme ani následující týdny a měsíce nic podcenit,“ napsal předseda vlády. Uvedl také, že už oslovil epidemiologa Petra Smejkala a dalšího člena skupiny, imunologa Zdeňka Hela, a nabídl jim, aby skupina radila přímo radě vlády.

Členové skupiny, kterými jsou kromě epidemiologů také přírodovědci, právník nebo sociolog, se v úterý večer rozhodli pokračovat v činnosti navzdory ukončení spolupráce ze strany ministerstva zdravotnictví. Do půlky června chtějí vydat střednědobý výhled vývoje epidemie koronaviru. „Hodláme také představit mezioborový pohled na ochranu společnosti před možností podobných rozsáhlých zdravotních rizik v budoucnosti,“ uvedla skupina v prohlášení zaslaném ČTK.

Epidemie onemocnění covid-19 v Česku nadále zpomaluje. V úterý testy potvrdily 1191 nových případů nákazy koronavirem, což byl nejmenší úterní nárůst od začátku září. Za posledních sedm dní připadá v České republice v průměru 63 nových případů na 100 000 obyvatel. Nad stovkou, která je pro vládu klíčová při rozvolňování, už není žádný z krajů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa