Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mutace z Indie bude horší, víc útočí na děti, obávají se čeští experti. Smejkal: Nebezpečí tu je

Autor: ČTK, simao - 
19. května 2021
10:24

Obavy z indické mutace obchází Evropou, nevyhýbají se ani Česku. Na její šíření nyní reagují i čeští experti. Epidemiolog a šéf ministerstvem zdravotnictví „odkopnuté“ skupiny MeSES Petr Smejkal se snaží strach mírnit, byť potvrzuje, že jisté nebezpečí tu je. Mutaci řeší i u sousedů. Kvůli indické mutaci na západě Německa izolovali 189 obyvatel dvou věžáků. Ve Velké Británii tamní ministr zdravotnictví upozornil na to, že starší očkovaní lidé jsou proti mutaci odolní. Zatímco v Indii opět zaznamenali smutný rekord v počtu úmrtí za den.

„Indická mutace koronaviru B.1.617.2 je o něco infekčnější než britská B.1.1.7 a ve Velké Británii řeší, jak to může oddálit rozvolňování cestování a restrikcí. Monitorování těchto mutací u nás je proto důležité,“ upozornil ve středu na twitteru předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Špatných zpráv není nikdy dost - tady varování ze Singapuru, že indická varianta B1617 mnohem víc útočí na děti. Ideální čas zrušit MeSES a omezit (budoucí) sekvenování,“ posteskl si vědecký pracovník a chemik z Univerzity Palackého v Olomouci Karel Berka s narážkou na ukončení spolupráce mezi skupinou odborníků MeSES a ministerstvem zdravotnictví.

Hajdúch: Indická mutace bude horší

„Virus se evolučně adaptuje na měnící se prostředí. Dochází mu substrát ve vyšších věkových kategoriích - to je zřetelně vidět již u britské varianty. Indická bude ještě horší. Ve Velké Británii se začíná selektovat současně s indickou i jihoafrická varianta, známá svojí schopností obejít imunitní bariéru,“ přidal k tomu svůj komentář další z českých odborníků, docent Marián Hajdúch, bývalý národní koordinátor testování.

Rovněž Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom považuje indickou variantu za znepokojující, protože je vysoce nakažlivá, možná způsobuje i těžší průběh nemoci covid-19 a hůře se proti ní bojuje.

Smejkal: Nebezpečí tu je, překvapení hrozí

Obavy má řada zemí. Už rozšíření britské mutace koronaviru přinutilo úřady řady států zpomalit uvolňování protiepidemických opatření oproti původním záměrům. Zpomalí rozvolňování nyní indická mutace?

„Po tomhle rozumném rozvolnění a při tom, jak pokračuje tempo očkování, se opravdu velmi těžko zas dostaneme do nějaké velké vlny. To, co může být zrádné, je přítomnost nějaké varianty nebo mutace, která by přišla zvenčí, ten problém asi nebude zevnitř. Proto my jsme i dávali důraz na tu důležitost sekvenace. Ano, v tomhle vidím nebezpečí, že nějaký příchod viru zvenčí, jako byla britská mutace v lednu, by tu dynamiku epidemie mohl zvrátit. Ale není to pravděpodobné,“ uvedl v ČT v pořadu Události, komentáře epidemiolog a šéf MeSES Petr Smejkal.

„My očkujeme opravdu rychle, mutacím zabráníme ve chvíli, kdy opravdu se rychle proočkujeme k té kolektivní imunitě 80 procent. A to, zdá se, jde. Ale vemte si, že opravdu zase spousta lidí váhá s tím očkováním, protože to nebezpečí není tak akutní, takže může dojít k určitému překvapení, musíme na to být připraveni. Ale jestli je to pravděpodobné, to ne,“ mírní obavy.

Video  Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?  - Videohub
Video se připravuje ...

„Samozřejmě před mutacemi opatrní být musíme, proti i ti, kteří jsou očkováni, tak stále nosí ochranu úst a nosu, máme režimová opatření - a je to správný postup. Musíme si uvědomit, že ten život se bude vracet k tomu, co jsme měli před pandemií, relativně pomalu,“ uváděl v minulém týdnu na tiskovce ve Strakově akademii ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Britský ministr: Očkovaní starší lidé jsou chráněni

Britský ministr Matt Hancock přitom v úterý oznámil, že podle prvních údajů jsou očkovaní starší lidé chráněni před obávanou variantou koronaviru odhalenou v Indii. Právě četný výskyt indické mutace koronaviru v Británii vede k obavám, že země nebude moci zrušit zbývající protiepidemická omezení 21. června, jak je nyní plánováno.

Hancock uvedl, že v Británii bylo potvrzeno již 2323 případů výskytu varianty s označením B.1.617.2 a že v silně zasaženém městě Bolton na severozápadě Anglie tvoří většinu hospitalizovaných lidé, kteří nebyli očkováni, ačkoli už se mohli nechat očkovat. „To ukazuje, že nová varianta nemá sklon pronikat do starších očkovaných skupin, znovu to podtrhává důležitost očkování,“ upozornil Hancock v britském parlamentu.

Angličané od úterý mohou již - na rozdíl od Čechů - vyrazit na oběd a pivo nejen na zahrádku, ale přímo dovnitř restaurace. Otevřely se také hotely, kina či krytá sportoviště. A podle čtyřetapového vládního plánu rozvolňování by měla 21. června padnout i poslední omezení spočívající v dodržování vzdáleností mezi lidmi, což však stále ještě není definitivní a přezkoumání pravidel sociálního distancování by mohla vláda v Anglii odložit právě kvůli šíření indické varianty, upozornila BBC.

Německo: Izolováno 189 obyvatel dvou věžáků

Indickou variantu však řeší i u sousedů. Kvůli jejímu výskytu u jedné ženy bylo ve městě Velbert na západě Německa izolováno 189 obyvatel dvou věžových domů. Zatím nebylo provedeno sekvenování u všech vzorků, takže možné další případy indické varianty nejsou vyloučeny. Zatím není jasné, jak dlouho budou muset obyvatelé domů vydržet v karanténě, na jejíž dodržování dohlíží městský úřad. Jeho zaměstnanci chodí lidem v karanténě i nakupovat nebo venčit psy.

Indie: 4529 obětí za den a těla vyplavená z Gangy

V samotné Indii přitom dál pokračuje velmi dramatická situace. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 4529 lidí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek úmrtí v zemi od počátku epidemie.

Odborníci přitom upozorňují, že především ve venkovských oblastech není testování systematické, nakažených tak je zřejmě ještě více. Na nesrovnalosti mezi opravdovým a prokázaným počtem zemřelých i nakažených podle zpravodajského serveru BBC poukazují i těla, která v posledních dnech vyplavila řeka Ganga.

Od 10. května našli obyvatelé na pomezí států Uttarpradéš a Bihár stovky mrtvol plujících ve vodách posvátné řeky, případně zakopaných na jejich březích. BBC vysvětluje, že zatímco hinduisté tradičně zemřelé nechávají zpopelnit, některé komunity posílají těla svých blízkých po řekách. To platí i pro chudé Indy, kteří si zpopelnění nemohou dovolit.

Oficiální statistiky tamního ministerstva zdravotnictví ukazují, že v zemi s 1,3 miliardy obyvatel se od počátku epidemie nakazilo 25,5 milionu lidí, z nichž jich 283.248 zemřelo.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zirioges ( 20. května 2021 00:39 )

Zmutovaní odborníci a zmutovaná média se půjdou vycpat jako první
To lhaní jim už moc nejde...

Omasta ( 19. května 2021 20:26 )

To není možné. Dokud nebudou obvinění původci smrti 30.000 nemocných s coronavirem, které zabilo zanedbání péče, ale všichni předpokládají, že je zabil koronavirus, budou muset zůstat všechny restrikce proti šířní coronabviru.

CAVESMAN ( 19. května 2021 15:29 )

věřím tomu , že ještě budete škemrad o sputnik. V dlouhodobém horizontu není kvalitnější vakcína na trhu a doba to potvrdí. Jinak jsem bývalí chemik analytik ČSLA

CAVESMAN ( 19. května 2021 15:23 )

noo a to není vše -počkáme si na 4 vlnu a budeme se divit. Pátá vlna bude podle všeho poslední ,ale jaká bude neví ani tvůrci ,trochu to překombinovali.

frantacizek ( 19. května 2021 13:48 )

přitom by stačil jeden takový případ a už to jede v celé třídě.. proč tím děti tedy obtěžovat a nespolehnout se na vlastní úsudek, zodpovědnost rodičů a percepci - vidím, že někdo není ok, je izolován, necítí se dítě dobře, nejde do školy, je izolováno. Nehledě v tuhle chvíli na promořenost u těch dětí coby výhledově pozitivní věc, dokud nebudou vakcíny i pro děti do 12 let. Přispěje to, jak jsem už psal, v brzké době právě k utvoření té kolektivní imunity tím, že většina bude oočkována a přidají se k nim právě děti, které covid prodělaly v této době a mají aktivní protilátky..zkrátka je zbytečné už se šikanovat, byť věřím, že Hamánka a další podobné ideology by to bavilo navěky..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa