V Praze si 17. listopadu, den výročí událostí Sametové revoluce, lidé připomínají na řadě míst. Od rána nosí květiny a svíčky na Národní třídu, kam zamířila i řada politiků. Koná se také několik akcí, průvodů nebo demonstracií. Například Milion chvilek na Staroměstském náměstí uspořádal akci s názvem „Cesta změny: Klíčem k demokracii jste Vy!“. 

Hned na začátku akce se organizátoři a řečníci pustili do premiéra Babiše. „Demokracii lze uhájit,“ zaznělo z pódia. Představitelé Milionu chvilek ocenili, že ve volbách uspěly strany koalice SPOLU a Pirátů a Starostů. Děkovali  také lidem, že se účastnili různých protestů a akcí. „Naše aktivita nesmí skončit,“ vyzývali všechny přítomné.

Milion chvilek tento den chápe jako připomínku hodnot, na kterých stojí český stát. „Tento svátek v průběhu let vypráví také příběh o tom, jak s nabytou svobodou nakládáme. O tom, že hodnoty pravdy a lásky nikdy nevítězí definitivně, a o tom, že co jsme nabyli, můžeme taky zase rychle pozbýt,“ uvádí organizátoři. 

Jako první promluvil Petr Pithart bývalý předseda vlády a předseda Senátu za KDU-ČSL . Řekl, že Milion chvilek uspěl v úkolech, které si vytyčil. Hlavní úkol byl podle něj přetavit sílu z protestů v ulicích v politické rozhodnutí. „To nebyla planá slova, bylo to odpracované dílo zakladatelů hnutí,“ řekl. Vzpomínal, že před 32 lety tekla na Národní třídě krev, stejně jako v roce 1939. „Vždy je potřeba oběti, má-li se něco změnit k lepšímu,“ pokračoval. I lhostejní lidé se podle něj v takové době ohlédnou a pochopí, že jde o něco cenné. Obětí ale může být i například účast na protestech.

Výzva Potřebujeme prezidenta

Vzpomínal na poslední prezidentské volby. Tehdy podle něj nedokázali kandidáti na třetím nebo čtvrtém místě odstoupit ve prospěch toho, kdo měl největší šanci. „Nezmohli se ani na tak malou oběť. Mějme to na paměti, až zase budeme hledat kandidáty, to se už nesmí stát. Přitom na Slovensku to dokázali,“ doplnil. Postěžoval si také na chování prezidenta Miloše Zemana. „Máme prezidenta, pro kterého je ústava plastelína,“ řekl. Ocenil také, že je podle něj úspěch, že Andrej Babiš (ANO) již nebude premiér a také, že KSČM se ocitla mimo Sněmovnu, bude se podle něj bude muset teď politika, která myslí na všechny „Jsme připraveni ozvat se znovu stejně silně,“ dodal.

Z Bratislavy do Prahy dorazil i Robert Mistrík, kandidát na prezidenta Slovenské republiky v roce 2019, který promluvil o polické situaci na Slovensku. Mistrík se před dvěma lety vzdal své kandidatury ve prospěch současné prezidenty Zuzany Čapútové.

Místopředseda spolku Milion Chvilek Jiří Zévl mluvil o tom, že nás brzy čekají další prezidentské volby a stále více se mluví o kandidatuře Andreje Babiše. Zmínil, že mu stále hrozí vězení a může pro něj být lákavé dostat imunitu nebo získat možnost jmenovat premiéra. Spolek tak prosil veřejnost o podpis nové výzvy Potřebujeme prezidenta.

10 let od smrti Havla

Organizátoři pak vzpomenuli bývalého prezidenta Václava Havla a k nadcházejícímu desitelému výočí jeho smrti pustili nahrávku s  jeho "posledními slovy". „Politický život v naší zemi moc radost člověku nedělá, prohlubuje se propast mezi politikou a veřejností. Až to bude nejblbější, tak najednou se to začne obracet k lepšímu,” na nahrávce říká Havel.

Nakonec akce Milionu chvilek pro demokracii na Staroměstském náměstí zazpívala státní hymnu Aneta Langerová. Zazněla i píseň Modlitba pro Martu, která se stala jedním ze symbolů Sametové revoluce.

Fotogalerie
64 fotografií