Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úroda brambor je v Česku letos nižší. Pěstitelé bijí na poplach: Slevové akce nám škodí

Autor: bar - 
23. října 2021
05:00

Brambory patří mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Vždyť každý Čech jich ročně zkonzumuje asi 65 kilogramů. Jejich pěstitelům se u nás však letos nedaří a erteple, jak se jim také říká, je a bude nutné dovážet ze zahraničí. Cena tak zřejmě vyletí nahoru. 

Letošní úrodu ovlivnilo neobvykle chladné jarní počasí, což mělo za následek její opoždění až o dva týdny. „Sklizňová, a tudíž i prodejní sezona čerstvých brambor trvá od začátku června do listopadu, tedy zhruba 25 týdnů. Každý týden zpoždění tak znamená čtyřprocentní výpadek v tržbách,“ vysvětlil Blesku Petr Hanka z představenstva Agrární komory ČR.

Pod hranicí

Pěstitelé zoufají také kvůli nízké výkupní ceně brambor. „V současné době prodávají kilo za zhruba tři koruny, přičemž hranice je lehce nad čtyři koruny,“ popsal předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Když poté obchody prodávají v akci kilo pod osm korun, zemědělce značně poškozují.

„Jestliže se prodejní hladina sníží, tak ji spotřebitel považuje za normální,“ doplnil Petr Hanka. Chtěl by, aby úřady označily postup řetězců, kdy prodávají za podnákladové ceny, za nekalou praktiku. „O prázdninách byly velkoobchodní ceny v ČR jedny z nejnižších v Evropě a nízké výkupní ceny brambor drtí pěstitele i nyní,“ doplnil Hanka.

O tuny méně

Přes usilovnou snahu zemědělců úroda poklesla. Dosáhne jen okolo 815 tisíc tun, tedy o 35 tisíc méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovézt zhruba 150 tisíc tun. „Kromě nedostatečné výměry pěstebních ploch je důvodem i dlouhodobě podfinancované technologické zázemí, zejména nedostatek skladovacích kapacit,“ upřesnil Petr Hanka, jenž předpokládá, kvůli zvyšování cen energií a hnojiv, razantní zdražování potravin.

Jaké jsou ceny?

Pěstitelé uvádějí, že prodávají brambory za zhruba tři koruny za kilogram. Při nákupu ze dvora platí spotřebitel mezi osmi až deseti korunami. V maloobchodu bez akce jde podle pěstitelů o ceny mezi deseti až 15 Kč/kg. V akcích však stojí mezi pěti a devíti korunami za kilogram. Ačkoliv byla úroda brambor v minulém roce vyšší, ceny v obchodech byly téměř stejné.

Agrární analytik: Růst cen ovlivní energie

Cena brambor bude mít podle agrárního analytika Petra Havla mírný nárůst, nikoliv dramatický. „Bude záležet na obchodní politice maloobchodních sítí a zájmu spotřebitelů. Obecně ale v budoucnu musíme očekávat zdražování kvůli zvyšování cen energií, které jsou potřeba mimo jiné při skladování,“ zdůvodnil Havel. To potvrdil i Králíček: „Předpokládáme, že v době, kdy se začne obchodovat s naskladněnou produkcí, dojde k mírnému navýšení farmářské ceny konzumních brambor.

Pšenice je výnosnější

Plochy konzumních brambor v zemědělském sektoru oproti loňsku mírně poklesly, dosahují 14,5 tisíce hektarů. Dlouhodobým cílem je nicméně nadále stabilizovat a postupně navyšovat produkční plochy a zajistit vyšší soběstačnost. Ta se v České republice nyní pohybuje kolem 70 až 80 %. Čeští zemědělci totiž mnohdy dávají přednost pěstování jiných plodin, třeba pšenice, u které prodejní cena roste.

Víte, že...

...ministerstvo zemědělství předpokládá, že Česko dosáhne úplné soběstačnosti u brambor do roku 2030?

Pirana ( 23. října 2021 14:02 )

Dobrý den. Nevím komu a čemu má tento článek sloužit ( nemyslím tím jen Blesku ) , ale brambor je u nás letos nadbytek...

bullshit ( 23. října 2021 12:18 )

Je to jen nabídka / poptávka. Staň se pěstitelem a ukaž jak je to správně, jak to má být...

bullshit ( 23. října 2021 12:17 )

Dokonce byl dovoz i z Egypta

bullshit ( 23. října 2021 12:16 )

Tento týden Lidl 10kg pytel za 49,90 Kč. Slušná kvalita...

bullshit ( 23. října 2021 12:15 )

Mám kamaráda zemědělce a má brambor o něco více než vloni, navíc v pěkné kvalitě. Tak nevím kam na ty hlášky chodí...

Zobrazit celou diskusi