Moderní farma má rajčata ve vzduchu a čmeláky místo včel. A jaká zelenina v Česku „frčí“?
Pěstování zeleniny je i v 21. století velmi náročnou disciplínou. Farmáři musí vedle norem myslet i na chutě zákazníka, přemýšlet nad uhlíkovou stopou a nedostatkem vody a personálu. Vedle toho jsou menší farmáři upozaděni velkými pěstiteli. I přesto se čeští farmáři starají o jednu třetinu naší spotřeby. A vymýšlí inovace, které jim k tomu dopomohou. Na moderní farmě, kterou navštívily Blesk Zprávy nedaleko od Brna, tak najdeme vedle hydroponických skleníků i čmeláky opylovače či ženy a muže s motyčkou. Zeleninu je totiž stále potřeba sbírat ručně, pokud ji chcete mít čerstvou a v kuse na talíři.
Podle dat z Agrární komory jsme v současnosti zeleninově soběstační zhruba ze 30 až 40 procent. Liší se to ale druh od druhu, třeba s takovou cibulí jsme soběstační na 46 procent, u rajčat se dostáváme k 30 procentům. Zbytek zeleniny, v přepočtu za 14,7 miliard korun, se k nám dováží z Německa, Španělska, Nizozemí a Polska, jak dodává s daty za rok 2020 pro Blesk Zprávy mluvčí komory Barbora Pánková.
Češi se v souvislosti se spotřebou zeleniny nemají za co stydět, ročně jí v průměru sníme 87 kilogramů, což je blízko evropskému průměru. Nutno ale podotknout, že se do této statistiky nepočítají kilogramy, které si Češi sami vypěstují doma.
Cibule, rajčata a mrkev na špici
Našemu jídelníčku pak vévodí hlavně cibule a rajčata. „Poté je kořenová zelenina, mrkev je na třetím místě. U listové zeleniny se to špatně porovnává, protože se počítá na kusy a ne na tuny,“ dodává Blesk Zprávám předseda Zelinářské unie ČR Petr Hanka.
Hanka obeznámil Blesk Zprávy s daty kolem zeleniny v Česku během prohlídky jihomoravské farmy Ráječek. Tento středně velký podnik vedený rodinou Sklenářů se pyšní hlavně svými rajčaty a saláty. Na polích a ve sklenících tu ale najdeme také maliny. Produkty farmy můžeme najít například ve velkoobchodu makro, ale i v gastronomických podnicích v okolí Brna.
Sklenář během prohlídky svých polí poznamenal, že si lidé dnes moc neuvědomují, že u zeleniny nadále platí, že se k ní musí člověk sehnout a utrhnout ji. Moderní technologie prostě ve všem lidskou ruku nenahradí.
„Levitující“ rajče s vlastními čmeláky
Farmáři se nicméně v mnohém posunuli, a tak, i když je nadále nutné rajče, papriku, okurku či malinu utrhnout ručně, nové technologie a poznatky o pěstování to usnadňují. Nemluvíme jen o těžké technice, ale i o vynálezech, jako je závěsný „květináč“ s umělým substrátem – v případě Sklenářových se bavíme i o hydroponickém pěstování. „Je to kvůli ergonomii. Člověk se nemusí ohýbat,“ vysvětluje klady do vzduchu pověšených rajčat Matěj Sklenář, syn majitele farmy Josefa Sklenáře.
Venku na polích ale nadále platí, že se musí pracant pořádně ohnout v kolenou. Zůstaňme ale ještě u moderního skleníku. U Sklenářů je opatřen systémem zavlažování, ventilací přes kterou proudí do vlhkého prostoru oxid uhličitý, fólií, která udržuje teplotu uvnitř budovy, i vhodnými brouky, kteří likvidují ty škodlivé. Uvnitř najdeme dokonce i čmeláky, kteří opylují rostliny místo včel.
„Je běžný standard čmeláky využívat. Nejsou tak agresivní jako včely a snesou i rajčatový pyl, který nepatří mezi ty nejchutnější,“ vysvětlil jejich využívání Matěj Sklenář, který studoval pěstování rajčat v Holandsku. Mladý farmář doplnil, že dříve se opylovávalo ručně, což byla šíleně zdlouhavá práce.
Josef Sklenář pak dodal, že o rajčatech z jejich skleníku se nedá mluvit jako o BIO produktech, ačkoliv k nim mají blízko. I zde se totiž musí, především před koncem sezony a v době šíření chorob, rajčata postřikovat. Sklenář pak pro Blesk Zprávy zmínil, že pokud by byl ve skleníku jeden druh rajčat, dokázal by za rok vyprodukovat i 550 tun této zeleniny.
Druhů rajčat je ale ve skleníků více, navíc se některé z nich sklízejí ještě zelené a jiné zcela zralé – zde záleží na tom, co požaduje kupující. Sklenář například zmiňuje, že jeden z velkých potravinových řetězců požaduje tvrdší rajčata, která se dají lehce nakrojit a nevypouští šťávu. Taková rajčata se tak sklízí ještě trošku zelená, aby dozrála po cestě, ale udržela si tvrdou slupku.
Na chuti se podle Sklenáře neodráží, zdali rajčata pocházejí z pole, kde se nepoužívají žádné „chemie“, či ze skleníku. Záleží totiž na tom, jak a kdy je utrženo, ale i na tom, jak je následně skladováno. „V lednici vám každé rajče ztratí chuť,“ radí s tím, že správně by se mělo rajče skladovat jen v mírném chladu.
Hanka: Měli bychom vědět, odkud zelenina pochází
Podle předsedy zelinářů Petra Hanky by se měly menší a středně velké podniky, jako je i rodinná firma zelenina Ráječek, podporovat. „Neměly by to být jen velké podniky a malá zahradnictví,“ podotkl.
„Dlouhé roky byla rozhodující cena. Řetězce si vyselektovaly velké podniky a raději si koupí levnější produkty, což bourá ekonomiku těchto firem. Měli bychom vytvořit prostředí, kde rozhoduje kvalita a kde si kupujeme zeleninu s jasným původem,“ myslí si.
Pracovníci chybí, nyní jezdí Bulhaři a Filipínci
Řeč přišla i na samotnou sklizeň. O tu se na námi navštívené farmě starají zčásti Češi, ale většinou zde najdete – jako i jinde – zahraniční pracovníky.
„Na začátku sezony tu máme 25 lidí, během vrcholu i 60. Sehnat je, to je ale obrovský problém, stejně tak je problém i s administrativou (…) Nyní navíc za touto prací nejezdí tolik Ukrajinci, jako spíše Bulhaři nebo Filipínci,“ uvedl Sklenář, který zmiňuje i složité období loni na jaře, kdy vyvrcholila epidemie a pole byla najednou bez pracantů. „Povedlo se nám naštěstí sem dostat pár lidí z Bulharska,“ zavzpomínal Sklenář starší na loňský rok.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.