Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další ohniska ptačí chřipky v Česku. Nemoc je už v polovině krajů a stále se šíří

Autor: ČTK - 
8. března 2021
15:40

Veterináři potvrdili o víkendu deváté a desáté ohnisko ptačí chřipky v Česku. V obou případech šlo o malochovy, nově byl jeden v Moravskoslezském kraji. Druhé nové ohnisko bylo ve středních Čechách, kde už byla chřipka dříve zjištěna, sdělil v pondělí ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Ohniska v chovech jsou tak už v šesti krajích.

První nové ohnisko bylo v obci Velké Hoštice na Opavsku. Chovatel nahlásil úhyn zhruba poloviny z více než stovky kusů drůbeže, mezi kterou byli slepice, kohouti, kuřata a pekingské kachny. Zbytek zvířat veterináři už utratili.

Druhé ohnisko zjistili v chovu slepic a hus v Březnu u Mladé Boleslavi. Chovatel nahlásil postupné hynutí chované drůbeže. Do pondělka uhynulo 21 z 22 kusů drůbeže. Poslední husa byla dnes ráno utracena. „Stejně jako v předchozích případech i okolo nových ohnisek bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ dodal Majer.

Počet ohnisek stále narůstá

Ohniska v chovech se v ČR nachází v šesti krajích, kromě Středočeského a Moravskoslezského také v Jihočeském, Pardubickém, Plzeňském a v Kraji Vysočina. U volně žijících ptáků se choroba potvrdila také v Libereckém, Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji a v Praze.

Agrární komora ČR v minulém týdnu upozornila na to, že chovatelé v českých komerčních chovech dodržují vysoké standardy biologické bezpečnosti. Počet ohnisek chřipky v českých malochovech podle její mluvčí Barbory Pánkové stále narůstá, což znamená obrovské ekonomické dopady do komerčních chovů.

Rusko zaznamenalo přenos kmene viru na člověka

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 000 ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se choroba na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka.

Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nikdy nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi