Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Energie bez DPH i příští rok: Vláda schválila další úlevu kvůli drahé elektřině a plynu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. října 2021
15:12
Autor: ČTK - 
20. října 2021
14:54

Vláda dnes podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela podle ní míří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci, ministryně dnes podepsala potřebný dokument. Vláda těmito kroky reaguje na rostoucí ceny energií na světových trzích. Schillerová to napsala na twitteru.

Na elektřinu a plyn platí nyní sazba DPH 21 procent. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je přitom vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici.

Vláda už v pondělí odsouhlasila, že nulová sazba DPH na energie bude v listopadu a prosinci. Dočasné prominutí daně dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Odpuštění DPH je mimořádný úkon, který zatím ministerstvo financí využilo jen v případě respirátorů.

Vláda zároveň v pondělí zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) k podání žádosti o aplikaci nulové sazby DPH k evropskému komisaři pro hospodářství a paralelně k jednání s evropským výborem pro DPH o možnosti zavedení snížení sazby DPH pro dodání elektřiny a plynu. „Nicméně z důvodů nutnosti reagovat na aktuální kritický stav v oblasti energií a jejich negativní dopad na domácnosti a malé podniky je tato navrhovaná úprava předkládána, aniž by tato úprava na úrovni Evropské unie byla schválena,“ upozorňuje materiál.

Osvobození od DPH u energií by mělo připravit veřejné finance měsíčně o 2,08 miliardy korun. V případě samotného státního rozpočtu jde o 1,3 miliardy korun. Veřejné finance celkově na DPH získaly letos ke konci září 323,6 miliardy korun, z toho do rozpočtu putovalo 208,7 miliardy korun.

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí.  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi