Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neuvěřitelná proměna: Takhle vypadají měsíc po řádění tornáda zasažené obce

Autor: ČTK, trm - 
24. července 2021
09:35

Šest obětí, skoro 200 domů, které musely jít k zemi, dalších 1200 poškozených a škody za víc než 10 miliard korun. To jsou následky tornáda, které se před měsícem přehnalo přes část jižní Moravy a zdevastovalo obce Hrušky, Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Pánov u Hodonína. Lidé s pomocí dobrovolníků, hasičů, policistů a vojáků to nejhorší odklidili. Na fotografiích je vidět neuvěřitelná proměna. A symbolicky měsíc po řádění živlu začala v Lužicích stavba nového zdravotního střediska. Stát má do 14 měsíců a nabídne sedm ordinací. Přesunou se do něj také čtyři lékaři z bývalého střediska, které jako vůbec první budovu v obci na začátku července zbourali hasiči.

Podle starosty Tomáše Kláska bude středisko také symbolem, že Lužice, kde živel poničil 150 objektů, vstávají z popela. Řekl to dnes ČTK. Stavbu nového střediska vedení obce připravovalo už zhruba dva roky. „Tornádo tomu však dalo úplně jinou dynamiku. V roce 2019 jsme koupili pro účely stavby tento pozemek, ale chtěli jsme, aby se lékaři stěhovali postupně. Bohužel tornádo středisko kompletně zničilo a lékaři musí ordinovat v provizorních podmínkách v okolí,“ poznamenal starosta.

Nové středisko bude stát zhruba kilometr od toho starého, v části obce, kterou tornádo nezasáhlo. Přesune se tam praktická lékařka, zubař, pediatr a gynekoložka. „Budeme hledat i další lékaře. Pokud nebudou, pronajmeme prostory i pro nelékařské účely, aby nebyly prázdné. Vybudujeme tady také parkoviště. Náklady počítáme na 43 milionů korun, uhradíme je ze svých zdrojů, pojistného plnění i dotace ze státního programu,“ dodal Klásek.

Před měsícem zasáhly prudké bouřky a tornádo některé obce na Hodonínsku a Břeclavsku. Vyžádaly si šest obětí a stovky zraněných. Nejvíce zasaženy byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Na snímcích z 25. června 2021 (dole) a 22. července 2021 je poničený kostel v Hruškách na Břeclavsku. Před měsícem zasáhly prudké bouřky a tornádo některé obce na Hodonínsku a Břeclavsku. Vyžádaly si šest obětí a stovky zraněných. Nejvíce zasaženy byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Na snímcích z 25. června 2021 (dole) a 22. července 2021 je poničený kostel v Hruškách na Břeclavsku. | ČTK / Šálek Václav

Stavbu má na starost společnost Stavební firma plus z Hodonína. „V následujících dnech začne příprava staveniště, výkopové práce a základové konstrukce. Do konce roku chceme mít hrubou stavbu pod střechou. Potýkáme se s nedostatkem řemeslníků, takže jsme museli některé naše zakázky upravit, abychom tady začali co nejdříve,“ uvedl za firmu Jan Němčanský.

Škody po červnovém tornádu na majetku Jihomoravského kraje jsou 800 milionů korun, na obecním 721 milionů, vyplynulo ze zpřesňujících posudků. Škody celkově budou podle odhadu nižší než 15 miliard korun, řekl náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Škody na majetku kraje se dosud odhadovaly zhruba na půl miliardy korun, celkové škody na 15 miliard s tím, že zřejmě porostou. Posudky kraj zašle vládě.

Video  25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi