„Když jsem viděl, co se stalo v obcích nedaleko od nás, věděl jsem, že tam lidé potřebují pomoc. Dohodl jsem se proto s maminkou, že si vezmu kárku a v ní budu lidem rozvážet jídlo,“ řekl Blesk.cz chlapec, který má přitom za sebou pouze první rok základní školy.

K pomoci strhl i další kluky

Nadšení ho neopustilo ani po 14 dnech, co do Hrušek každodenně jezdí. „Přijíždím před desátou a hned jdu něco dělat ve stánku. Nejčastěji krájet zeleninu. Po obědě pak beru kárku a rozvážím bagety, nealko, ledovou kávu a tak,“ popsal svůj běžný prázdninový den.

V obci si našel už několik kamarádů, kteří se k němu přidali. „Kuba mě hodně inspiroval. Když jsem viděl, jak pomáhá, řekl jsem si, že se k němu připojím a jezdíme spolu,“ přidal se Petr (11) z Hrušek.

Za jídlo jsou vděční

Doprovází je i Daniel (12) také z Hrušek. „Jel jsem se projet na kole a viděl jsem Kubu, Petra a ještě jednoho kamaráda, jak rozvážejí jídlo. Hned jsem se k nim přidal a začal s nimi rozvážet.“ Skupina ochotných dětí se někdy rozroste až na pětičlennou skupinu.

Lidé jsou Kubovi a jeho kamarádům za pomoc nesmírně vděční. „Všichni dobrovolníci i místní jsou z něho nadšení. Tak jsem mu přijel poděkovat a předat za kraj pár drobností. Maminka je na něj hrdá. A právem,“ ocenil chlapce na sociální síti hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (37, KDU-ČSL).

Chce pomáhat lidem

Jakub má již nyní jasno, že až bude dospělý, že chce i nadále lidem pomáhat. Jen zatím ještě neví, zda jako policista, hasič či záchranář. Aktuálně vede policie. „Policisté z Mikulčic mi dali čepici, ze které mám moc velkou radost. Nosím ji skoro pořád,“ přiznal hoch.

Ničivé tornádo se Břeclavskem a Hodonínskem přehnalo 24. června večer. Nejvíce zasaženy byly: Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Velké škody zaznamenal i Hodonín a jeho odloučená část Pánov. Poničeno bylo na 1200 domů, zhruba 200 z nich bylo zbouráno. Škoda nejméně za miliardu je i na obecním majetku. Šest lidí zemřelo, desítky lidí byly zraněny.

VIDEO: Tři týdny po ničivém tornádu.

Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda Policie ČR

Fotogalerie
278 fotografií